Un profesor de istorie, care din 1984 a prezis rezultatele alegerilor din SUA, spune ca Donald Trump va pierde lupta pentru Casa Alba

Un profesor de istorie, care din 1984 a

Un profesor de istorie, care din 1984 a prezis rezultatele alegerilor din SUA, spune ca Donald Trump...


Allan Lichtman, un profesor de istorie care a prezis rezultatele alegerilor prezidentiale din SUA, incepand din 1984, spune ca Donald Trump va pierde in acest an sefia pentru Casa Alba, conform CNN.


Allan Lichtman a prezis corect castigatorul fiecarei curse prezidentiale de la victoria realegerii lui Ronald Reagan, in 1984, folosind sistemul sau ,,13 chei".


Trebuie mentionat ca in 2000, profesorul a spus ca Al Gore va castiga alegerile. Desi Gore a castigat votul popular, in cele din urma a pierdut presedintia in fata lui George W. Bush, dupa ce Curtea Suprema a decis sa opreasca numararea voturilor electorale din Florida.


"Cheile prezic ca Donald Trump va pierde Casa Alba anul acesta", a declarat, pentru sursa citata, Allan Lichtman.


Acesta isi bazeaza predictia pe un model de "13 chei" la care se poate raspunde drept adevarat sau fals pentru orice alegeri. Cele "13 chei" din sistemul sau includ factori precum economia, tulburarile sociale si scandalurile, precum si carisma personala a candidatilor.


"Secretul este sa fii cu ochii pe imaginea de ansamblu a puterii si performantelor. Si sa nu acorzi nicio atentie sondajelor, urcusurilor si coborasurilor zilnice ale campaniei. Si asta este indicatorul principal.& Imaginea de ansamblu", a explicat Lichtman.


Intrebat daca modelul cheie ar putea explica ceva atat de grav precum pandemia de coronavirus, Allan Lichtman a ramas increzator. "Retrospectiv si prospectiv, cheile merg pana la 1860. Sunt ceea ce numim un sistem robust. Deci, nu ma joc cu ele. Au fost schimbari enorme in politica noastra, in economia noastra , in democratia noastra. Nu va jucati cu cheile", a spus el.


Desi Lichtman prezice alegeri incepand cu 1982, el a explicat ca inca simte aceeasi presiune la fiecare patru ani. "Am 73 de ani. Dar de fiecare data am fluturi in stomac", a afirmat acesta.


In acest an, Donald Trump, care candideaza pentru cel de-al doilea mandat la Casa Alba, il are drept contracandidat principal pe democratul Joe Biden, fost vice-presedinte al SUA.


Foto: EPA


Comments