,,Un stejar" - teatru experimental la Piatra Neamt

,,Un stejar" - teatru experimental la Piatra Neamt

,,Un stejar" - teatru experimental la Piatra Neamt

„Prin proiectul propus de Bobi Pricop, Teatrul Tineretului vă invită să experimentaţi teatrul într-un mod surprinzător. Ineditul piesei Un stejar constă în faptul că unul dintre cei doi actori care vor juca în spectacol acceptă provocarea de a se afla la prima întâlnire cu textul chiar în timpul reprezentaţiei, în faţa publicului. Actorul invitat se va urca pe scenă, alături de actorul Teatrului Tineretului, Mircea Postelnicu, fără să ştie nimic despre piesă şi fără să fi văzut spectacolul în prealabil“, comunică teatrul din Piatra Neamţ.

Pentru primele două reprezentaţii, au acceptat să facă parte din spectacol doi actori celebri, legaţi afectiv de Teatrului Tineretului: Claudiu Bleonţ şi Ana Ciontea. O miză importantă a proiectului este aceea de a readuce în faţa publicului pietrean în primul rând pe actorii care au contribuit la crearea fenomenului Piatra Neamţ în lumea teatrală românească. Aşadar, pentru următoarele reprezentaţii au fost invitaţi alţi foşti actori, TT fiind recunoscut drept rampă de lansare pentru actori precum Paul Chiribuţă, Constantin Cojocaru, Ovidiu Crişan, Ioana Flora, Claudiu Istodor, Maia Morgenstern, Ioana Pavelescu, Oana Pellea sau Virginia Rogin.

"Conceptul piesei porneşte de la opera de artă An Oak Tree, realizată în 1973 de Michael Craig-Martin, constând într-un pahar cu apă pus pe o etajeră, alături de un text scris, prin care autorul cere privitorului să accepte că a transformat substanţa fizică a paharului cu apă în cea a unui stejar. Astfel, spectacolul chestionează natura realităţii vizibile în arta performativă. Spectacolul de teatru se naşte şi trăieşte în mintea spectatorului, demersul scenic fiind doar agentul provocator de gânduri, emoţii şi senzaţii. Imaginaţia receptorului este cea care leagă elementele reale şi fictive laolaltă şi le adună într-o poveste coerentă“, afirmă regizorul Bobi Pricop. 

Tim Crouch (n. 1964), dramaturg, actor şi regizor britanic, este unul dintre cei mai importanţi creatori de teatru experimental, renumit mai ales pentru modul în care chestionează convenţiile teatrale şi implică publicul ca parte integrantă a spectacolului. Piesele lui Crouch au fost traduse şi montate în teatre din Italia, Franţa, Portugalia, Polinia, Cehia, Germania, Brazilia, Canada, Australia, SUA şi Coreea de Sud. Stephen Bottoms, profesor de Teatru şi Performance Contemporan la Universitatea din Manchester, consideră că piesele lui Crouch sunt parte din cea mai importantă mişcare în dramaturgia apărută până acum în secolul XXI: „Nu pot identifica alt dramaturg care să fi chestionat la fel de sistematic convenţiile teatrale, conţinutul narativ şi implicarea spectatorilor.“

Premiat încă de la spectacolul de debut, Bobi Pricop (n. 1986) este printre cei mai apreciaţi tineri regizori români, participant la cele mai importante festivaluri de teatru din Europa: Festivalul de la Avignon (2014) şi Edinburgh Fringe (2015). Un stejar este cea de-a cinsprezecea montare a sa, după proiecte pe scene precum Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ Craiova etc. În 2016 a fost nominalizat la Premiul Cea mai bună regie din cadrul Galei UNITER, pentru spectacolul „Pisica verde“, jucat la Teatrul “Luceafărul” din Iaşi. Este la a treia colaborare cu scenograful Adrian Damian, după asistenţa comună la spectacolul „Rinocerii“ al lui Robert Wilson.

Adrian Damian (n. 1984) a semnat până în prezent peste patruzeci de scenografii, colaborând cu importanţi regizori precum Mihai Mănuţiu (cu care a realizat 21 de spectacole), Robert Wilson, Radu Afrim, Radu Alexandru Nica, Bobi Pricop, Peter Schnider, Roberto Bacci, Alexander Hausvater, Ada Lupu etc. În 2016 a fost laureat cu premiul UNITER pentru scenografia spectacolului Cântăreaţa cheală, realizat la Teatrul Naţional din Iaşi, în regia lui Radu Alexandru Nica.

Eduard Gabia (n. 1979) se recomandă drept facilitator şi contextualist, performând inovator în dans contemporan (în calitate de coregraf şi dansator), teatru, film şi muzică. A derulat proiecte pe scene din New York, Paris, Viena, Berlin etc. A fost distins cu Premiul Jardin dEurope şi invitat să creeze în cadrul Festivalului de la Avignon, în 2011. În acelaşi an, în cadrul Expoziţiei Anuale de Arhitectură din Bucureşti, a realizat, împreună cu arhitectul Justin Baroncea, un proiect care le-a dat posibilitatea să dezvolte sunetul în spaţiul expoziţional. Gabia este toboşar în trupa Karpov Not Kasparov (80’s oriental-electro-clash).

INFO

Un stejar

de Tim Crouch

traducerea: Ionuţ Sociu

cu: Mircea Postelnicu şi un actor  invitat

regia: Bobi Pricop

scenografia: Adrian Damian

muzica: Eduard Gabia

light design: Cristian Şimon

Pentru premieră, actorii invitaţi sunt:

Claudiu Bleonţ (sâmbătă, 4 februarie)

Ana Ciontea (duminică, 5 februarie)

Ambele reprezentaţii vor avea loc la Sala Mare a Teatrului Tineretului Piatra Neamţ, ora 19.00.

Comments