UNDE SE DUC BANII DE MEDIU. Un sef din Romsilva primeste, prin asociatia lui, bani europeni pentru p...


Grisa Ivanov, sef al Ocolului Silvic Rusca, Tulcea, aflat in subordinea Romsilva, conduce de cativa ani o asociatie de mediu privata, prin care incaseaza bani europeni pentru protejarea padurilor.



Ultimul proiect pentru care Ivanov a primit bani vizeaza padurea Caraorman, aflata chiar in perimetrul ocolului silvic condus de el. Ivanov neaga ca s-ar afla in conflict de interese.


Secretele ,,padurii intunecate"


Padurea Caraorman, situata pe raza judetului Tulcea, a fost declarata in anul 1940 monument al naturii, fiind una dintre cele mai spectaculoase zone forestiere de pe teritoriul tarii noastre. Aici se afla stejari care depasesc 30 de metri inaltime, liane, dar si un stejar cu o varsta de 400 de ani, numit si ,,stejarul ingenuncheat". Denumirea padurii, Caraorman, provine din limba turca si inseamna ,,padurea intunecata".


Padurea Caraorman | Foto: Facebook

De gestionarea acestei bijuterii a padurilor din Romania se ocupa, de ani buni, alaturi de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, si Grisa Ivanov - seful Ocolului Silvic Rusca pe raza caruia se afla Caraorman - angajat al Romsilva.


Platit din bani publici ca sa apere padurea


Conform legilor care reglementeaza atributiile personalului silvic, Ivanov este cel care trebuie, in virtutea functiei pe care o detine, sa:&


gospodareasca fondul forestier de care raspunde;& execute controale in zona pentru a se asigura de integritatea fondului forestier;raporteze taierile ilegale si alte infractiuni asociate;& raspunda de tratamentele, ingrijirea si regenerarea padurilor pe care le administreaza.&

In acelasi timp, Ivanov este insa si seful unei asociatii de protectie a mediului, Asociatia Danubiu, care incaseaza bani europeni pentru activitati de conservare a padurii Caraorman, de la Ministerul Fondurilor Europene.


Grisa Ivanov este si seful unei asociatii de protectie a mediului, Asociatia Danubiu

Astfel, in mai 2019, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), condusa de Ion Munteanu, a incheiat un contract de finantare in valoare de 9.283.461 de lei, in parteneriat cu asociatia lui Ivanov.


Din suma mentionata, valoarea fondurilor nerambursabile depaseste 9 milioane - 7.890.961 de lei provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar 1.210.717 lei reprezinta bani de la bugetul de stat. Banii au fost alocati prin Programul Operational Infrastructura Mare, Axa prioritara 4 - Protectia mediului prin masuri de conservare a biodiversitatii.&


Vor sa puna gard


Conform datelor proiectului, ARBDD-ul lui Munteanu si asociatia lui Ivanov si-au propus, pentru a ocroti aceasta zona, sa imprejmuiasca padurea Caraorman cu 13.258 de metri de gard, sa construiasca oboare pentru capturarea animalelor salbatice care provoaca pasunat excesiv si sa refaca 4 porti de acces in padure.


Ion Munteanu, seful Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii | Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Selectia asociatiei lui Ivanov pe post de partener al ARBDD a inceput inca din 2015, cand au fost publicate pe site-ul administratiei mai multe anunturi referitoare la aceasta procedura. Printre altele, cei care se inscriau erau obligati sa declare pe proprie raspundere ca nu sunt in conflict de interese.


Conform unei anchete publicate de Patrick Andre de Hillerin pe site-ul catavencii.ro, Ivanov a fost partener cu ARBDD si in proiectul care viza conservarea Padurii Letea din zona.


Jurnalistul a mai scris, printre altele, si ca Ivanov a suferit o condamnare, dar a pus si o alta problema - de ce nu s-a ocupat chiar Romsilva de conservarea padurii?


A declarat pe proprie raspundere ca nu e in conflict de interese&


Site-ul Asociatiei Danubiu nu pomeneste o vorba despre conservarea Padurii Caraorman. Ultimele anunturi de achizitii publicate dateaza din 2014, cand inca se lucra la proiectul care viza Padurea Letea. La rubrica dedicata contactarii asociatiei, pagina nu se incarca.


Site-ul Asociatiei Danubiu

Selectia Asociatiei Danubiu ca partener in proiectul finantat de Ministerul Fondurilor Europene s-a facut, conform site-ului ARBDD, in aprilie 2018. Comisia de evaluare condusa de Ion Munteanu, actualul guvernator, a bifat, in cadrul raportului de evaluare a ofertei, toate criteriile pe care asociatia ar fi trebuit sa le indeplineasca, inclusiv cel care se referea la conflictul de interese. In cazul in care un criteriu nu ar fi fost indeplinit - cel putin, pe hartie - asociatia nu ar fi putut deveni partener.&


Ca sa bifeze acest criteriu, tot ce a avut nevoie Ivanov a fost o declaratie pe proprie raspundere, conform careia nu se afla in conflict de interese.


In anuntul de intentie se mai preciza, de asemenea, drept criteriu un cazier curat. Conform comisiei care a analizat proiectele depuse, trebuia ca partenerul sa nu fi suferit ,,condamnari definitive datorate unei conduite profesionale indreptate impotriva legii".


Fiind vorba strict de condamnari legate de ,,conduita profesionala", Ivanov a scapat de indeplinirea acestui criteriu - condamnarea sa nu avea legatura cu proiectele din zona protectiei mediului de care se ocupa, ci cu faptul ca nu a acceptat sa i se preleveze probe biologice, o infractiune de sofer.


Cine construieste gardul&


In circuitul alocarii banilor, Asociatia Danubiu actioneaza ca un intermediar pentru ARBDD - ea este autoritate contractanta si aloca banii pentru lucrari. Nu este clar insa de ce ARBDD nu face asta pe cont propriu si are nevoie de un ,,partener".


In acest caz, cea mai consistenta parte din cei peste 9 milioane de lei acordati partenerilor este dedicata constructiei gardului care va imprejmui Padurea Caraorman.


Padurea Caraorman va fi imprejmuita cu 13.258 de metri de gard

La 18 noiembrie, Asociatia Danubiu condusa de Ivanov, in calitate de autoritate contractanta, a atribuit un contract in valoare de 5.189.432 de lei catre societatea comerciala Terra Optim Consult SRL, din Tulcea, detinuta in proportie de 100% de Miruna-Stefana Trache.


Licitatia a fost contestata la CNSC pe parcursul derularii procedurii, fiind admisa in parte, pe o serie de reprosuri mai degraba tehnice. Una dintre criticile aduse insa felului in care a fost organizata a vizat experienta care ar fi trebuit indeplinita de firmele participante - practic, orice firma care se inscria trebuia sa dovedeasca faptul ca, in ultimii 7 ani, a efectuat lucrari similare si acestea au fost fara cusur.&


Din datele de la Registrul Comertului, firma castigatoare, Terra Optim Consult, a fost insa infiintata abia in mai anul trecut. Nu apare in SICAP cu nicio alta procedura castigata, cu exceptia celei organizate de Asociatia Danubiu.


Mai mult, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante, Terra Optim Consult a furnizat o declaratie pe proprie raspundere conform careia nu a efectuat nicio activitate pana la data de 31 decembrie 2019.&


Practic, firma a inceput activitatea abia in ultimul an, iar aceasta activitate nu este publica - pe site-ul Ministerului Finantelor nu apare nici macar numarul de angajati.


Obiectul de activitate al SC Terra Optim Consult nu are nicio legatura cu lucrarile de constructii, ci consta in ,,activitati de consultanta pentru afaceri si management".


Iar pana la jumatatea lunii august, cand firma s-a inscris la aceasta procedura, ea a apartinut unui angajat al Consiliului Judetean Tulcea, Cubanita Dragos-Razvan. Cubanita a iesit din firma chiar cand s-a demarat procedura si a cedat actiunile catre Miruna-Stefana Trache.&


Am incercat sa contactam firma la numarul indicat in SICAP, insa ne-a raspuns o femeie care s-a recomandat drept fost administrator al firmei. Ea a promis ca va reveni cu un numar de contact al actualului administrator, insa nu a mai facut-o.&


In SICAP, firma a indicat si o adresa web, terraconsult.ro, insa acest website nu exista.&


A doua firma din proiect, ,,invizibila" in SICAP


Contactat de Libertatea, Grisa Ivanov spune ca, din cate stie el, nu se afla in conflict de interese, desi admite ca nu a intrebat Agentia Nationala de Integritate daca poate sau nu sa desfasoare proiecte europene care vizeaza chiar padurea pe care ar trebui sa o ocroteasca din postura de angajat al Romsilva. El spune, in apararea sa, ca doar ,,o mica parte" din Padurea Caraorman ii revine in gestiune la Ocolul Silvic Rusca, restul fiind in administrarea ARBDD.


Cat despre fonduri, Ivanov sustine ca niciun ban din cele peste 9 milioane de lei nu intra in conturile asociatiei decat ca sa plece mai departe, catre firme. Practic, Ivanov spune ca este doar un intermediar si ca el face ,,munca patriotica".


Potrivit declaratiilor sale de avere si de interese depuse in 2020, Ivanov nu incaseaza niciun leu de la asociatie.&


Conform spuselor sale, contractul urcat in SICAP de catre Asociatia Danubiu a indicat doar liderul de proiect, firma Terra Optim Consult SRL, insa aceasta este asociata cu o alta firma, Valentino & Co SRL.&


Firma Valentino & Co SRL s-a ocupat si de conservarea Padurii Letea si apartine asociatilor Viorel Florea si Valentino Angelo. Pe platforma termene.ro, firma este indicata ca avand un ,,risc comercial ridicat". In 2019, a avut o cifra de afaceri de 39.647 de lei si pierderi de 211.880 de lei. Are trei angajati.


Ce spune Voicu despre intermediari


In anul 2006, din firma a facut parte insa si un anume Radu Voicu, conform datelor publicate in Monitorul Oficial. Radu Voicu este si numele juristului-sef al ARBDD, care a facut parte din comisia care a cooptat Asociatia Danubiu in proiect.&


Radu Voicu, jurist-sef ARBDD | Foto: ddbra.ro

L-am contactat, asadar, pe Voicu pentru a-l intreba daca ii cunoaste pe proprietarii acestei firme care se va ocupa de conservarea Padurii Caraorman si daca a facut afaceri cu ei.


Voicu a sustinut initial ca nu, apoi a raspuns ca nu isi aminteste, fiindca ,,a facut parte din multe firme", iar in Tulcea ,,sunt o mana de oameni, se cunoaste toata lumea cu toata lumea". Cercetat in trecut de DNA, s-a oferit sa ne puna la dispozitie o ordonanta de clasare din care sa reiasa ca nu a fost inculpat oficial in vreun dosar si ne-a mai spus ca a primit intrebari similare de la DNA.


In acelasi timp, Voicu a mai spus ca relatia dintre el si patronii de la Valentino & Co ,,era o problema" daca ARBDD facea procedura. Practic, Voicu a dat de inteles ca alegerea unui intermediar precum Asociatia Danubiu l-a scutit pe el de ,,probleme".


,,Ce treaba am eu cu SC Valentino & Co in conditiile in care asociatia a facut procedura? Daca facea rezervatia era o problema, eu fiind functionar public la rezervatie", a conchis el.


Comments