Ungaria a primit unda verde de la UE sa foloseasca vaccinul rusesc pentru populatie. Serul nu este aprobat de Agentia Europeana pentru Medicamente

Ungaria a primit unda verde de la UE sa

Ungaria a primit unda verde de la UE sa foloseasca vaccinul rusesc pentru populatie. Serul nu este a...


Uniunea Europeana a dat unda verde Ungariei sa administreze populatiei vaccinul rusesc Sputnik fara autorizarea Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA), informeaza g4media.ro.


Concret, autoritatile ungare vor putea utiliza o procedura de urgenta prevazuta de reglementarile europene care permite statelor membre sa testeze pe teritoriile lor vaccinuri care nu au inca aprobarea centralizata a acestui organism european. Aceasta permisiune este intr-un mod ,,limitat" si ,,temporar".


,,Intr-o situatie de urgenta, un stat membru poate autoriza intr-un mod limitat un vaccin si distribuirea acestuia catre cetateni", a explicat intr-o conferinta de presa principalul purtator de cuvant al executivului comunitar, Eric Mamer. El a mai spus ca in aceste cazuri medicamentul poate fi furnizat numai in interiorul granitelor tarii care a optat pentru aceasta procedura.


Ungurii au inceput testarea vaccinului rusesc


Autoritatile ungare au inceput deja sa foloseasca vaccinul rusesc, pentru a-i verifica gradul de toleranta si eficacitate, fara sa astepte aprobarea EMA, mai arata sursa citata.


Reprezentantii Comisiei Europene sustin ca statele membre sunt insarcinate cu efectuarea ,,evaluarii" relevante si, prin urmare, lor le revine ,,intreaga responsabilitate". Cu toate acestea, au precizat ca ,,este important ca EMA sa fie implicata in procesul de validare a vaccinului".


Ungaria a primit luni primele mostre de vaccin Sputnik V, iar autoritatile au inceput deja testarea acestuia, pentru a-i verifica siguranta si eficacitatea.


Comments