Ungaria nu vrea rute ale migratilor prin Romania

Ungaria nu vrea rute ale migratilor prin Romania

Ungaria nu vrea rute ale migratilor prin Romania

Autorităţile maghiare consideră că trebuie împiedicată formarea unor noi rute ale migraţiei dinspre Serbia sau Bulgaria spre România, după ce Ungaria a reuşit să îşi securizeze graniţa cu Serbia. 

Consilierul premierului ungar pentru probleme de securitate, Gyorgy Bokondi, a declarat într-o emisiune a postului public de televiziune că Poliţia şi Jandarmeria Română desfăşoară activităţi intense pentru asigurarea pazei frontierei României cu Ungaria şi cu Serbia, dar cu toate acestea trebue împiedicată formarea unor noi rute ale migraţiei dinspre teritoriul sârb sau cel bulgar spre cel românesc.

Acesta a precizat că noile rute ar necesita noi eforturi din partea Poliţiei de Frontieră din Ungaria pentru a asigura un nivel de protecţie a graniţei cu România, similar cu cel de la frontiera ungaro-sârbă.

Gyorgy Bokondi a mai spus că în cazul în care va fi nevoie ar putea fi construită totuşi o barieră de sârmă ghimpată şi la graniţa cu România şi a amintit că au fost deja finalizate activităţile de proiectare şi de amenajare a terenului, elementele gardului sunt depozitate în zonă, iar armata ungară are experienţă serioasă în ceea ce priveşte realizarea unor astfel de lucrări.

În ultimele zile, autorităţile române au tot prins migranţi care încercau să intre ilegal în România fie dinspre Serbia, fie dinspre Bulgaria.  Luni seară , poliţiştii de frontieră de la Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, au prins 15 migranţi care încercau să intre ilegal în ţară din Serbia, patru dintre aceştia fiind cetăţeni din Kosovo care erau la a doua tentativă de a ajunge în Ungaria, potrivit news.ro.

Persoanele mergeau pe câmp şi încercau să treacă ilegal frontiera din Serbia, pe direcţia localităţilor Valcani-Beba Veche, când au fost depistate de către poliţiştii de frontieră de la Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, cu ajutorul aparatului de termoviziune.

”Persoanele depistate nu aveau documente de identitate asupra lor, iar în urma verificărilor preliminare s-a stabilit că sunt opt cetăţeni afgani, doi pakistanezi şi un iranian, cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani, care au declarat că au plecat din Serbia cu intenţia de a ajunge într-un stat din vestul Europei”, potrivit poliţiştilor de frontieră.

Celălalt grup, format din patru bărbaţi, a fost depistat duminică seară, pe malul râului Mureş, pe direcţia localităţii de frontieră Saravale.

”Persoanele în cauză au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare unde s-a stabilit că sunt cetăţeni din Kosovo, solicitanţi de azil cazaţi la Serviciul pentru Imigrări Timiş, cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani.

Din cercetări s-a stabilit că bărbaţii erau la a doua tentativă de trecere ilegală spre Ungaria, ei fiind depistaţi (...) şi în data de 06.09.2016. La data respectivă, celor în cauză le-au fost întocmite dosare penale pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei şi au fost predaţi IGI Timiş, în vederea luării măsurilor legale”, conform documentului citat.

În ambele cazuri se fac cercetări pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat, respectiv tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Autorităţile române au luat legătura cu cele sârbe pentru cercetarea în comun a grupului de 11 migranţi şi punerea în aplicare a acordului de readmisie.

Douăzeci de migranţi afroasiatici, între care şapte copii, au fost reţinuţi înainte să treacă frontiera cu Ungaria pe jos, prin câmp, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Majoritatea migranţilor sunt solicitanţi de azil în România.

Poliţiştii de frontieră şi jandarmii care păzesc frontiera în zona vămii arădene Turnu au observat, cu ajutorul aparatelor de viziune pe timp de noapte, mai mulţi migranţi care se deplasau pe jos, prin câmp, spre graniţa cu Ungaria.Un echipaj a pornit în urmărirea suspecţilor, aceştia fiind prinşi la doar 20 de metri de fâşia de frontieră.

Grupul era format din 20 de persoane care au între doi şi 36 de ani, respectiv 12 sirieni, şapte irakieni şi un iranian, iar în urma cercetărilor s-a stabilit că majoritatea sunt solicitanţi de azil în România. Între aceştia se aflau şi şapte copii.

”La cercetări, persoanele în cauză au declarat că intenţionau să ajungă într-un stat din vestul Europei”, precizează purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Claudia Biriş. Migranţii adulţi sunt cercetaţi penal pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Migranţi înecaţi în Dunăre

Cadavrele a doi migranţi au fost descoperite în Dunăre, în apropiere de satul Arcear, la graniţa Bulgariei cu România şi caută încă cinci persoane dispărute, a anunţat Poliţia de la Sofia citată de Novinite.

Potrivit autorităţilor, forţele de intervenţie caută în prezent încă doi băieţi, două fete şi un bărbat care s-ar fi înecat în timp ce încercau să treacă în România.

Patru cetăţeni străini au fost reţinuţi după ce localnicii din zona Arcear i-au văzut pe insula Dobrina, aproape de mal şi au alertat forţele de ordine, a declarat şeful Poliţiei de Frontieră din zonă, citat de Focus News Agency.

Cei patru, aparent originari din Irak, dar fără documente, au spus unde se află cadavrele în Dunăre. Ei susţin că au plătit un intermediar să îi ducă în România cu două bărci, dar una s-a scufundat. Incidentul ar fi avut loc pe 8 septembrie.

UE a redus fondurile alocate ţărilor membre şi a crescut bugetul pentru migraţie

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat luni propunerea Comisiei Europene privind bugetul pe anul 2017, proiect care prevede reducerea fondurilor alocate statelor europene mai puţin dezvoltate şi creşterea bugetului pentru securitate şi gestionarea migraţiei, scrie Reuters.

Propunerea Comisiei Europene de sporire a fondurilor pentru gestionarea crizei imigranţilor a fost pe deplin susţinută de guvernele statelor membre. Astfel, bugetul pentru migraţie şi securitate pe anul 2017 va creşte cu aproape 25% în comparaţie cu cel de anul acesta, se afirmă într-o notă a Consiliului Uniunii Europene.

Bugetul pentru migraţie se va ridica anul viitor la 5,2 miliarde de euro, fondurile urmând a fi folosite pentru consolidarea frontierelor externe, redistribuirea solicitanţilor de azil şi integrarea migranţilor, în timp ce 2,2 miliarde de euro ar urma să fie folosite pentru acţiuni în afara Blocului comunitar care au drept scop să abordeze cauzele imigraţiei.

Pentru a compensa cheltuielile mai mari cu privire la migraţie şi stimularea creşterii economice, UE a convenit să reducă cheltuielile cu alte programe şi să reducă fondurile destinate regiunilor mai puţin dezvoltate ale Blocului, marea majoritate aflate în partea de est.

Ţările din estul Uniunii Europene, principalele beneficiare ale fondurilor pentru dezvoltare, se tem că această decizie ar putea deschide calea pentru reduceri şi mai mari în următorii ani, au afirmat mai mulţi diplomaţi.

Consiliul a aprobat reducerea bugetului UE pentru 2017 cu 7% comparativ cu nivelul de anul acesta.

Proiectul Comisiei Europene, care a fost aprobat de Consiliul Uniunii Europene, urmează să fie dezbătut în Parlamentul European.

Comments