Ungaria tulbura apele in NATO: Blocheaza aderarea pentru Finlanda si Suedia - Ce urmareste Viktor Orban

Ungaria tulbura apele in NATO Blocheaza

Ungaria tulbura apele in NATO: Blocheaza aderarea pentru Finlanda si Suedia - Ce urmareste Viktor Or...

Ungaria a amanat ratificarea aderarii la NATO a Suediei si Finlandei. Premierul Viktor Orban a declarat joi ca parlamentul Ungariei va ratifica aderarea la NATO a Finlandei si Suediei la inceputul anului viitor.

Viktor Orban a anuntat in marja unui summit al Grupului de la Visegrad (V4), la Kosice, in Slovacia, ca Parlamentul ungar se va pronunta prin vot "in prima sesiune" din 2023. Parlamentul ungar se reuneste in mod normal la jumatatea lunii februarie.

Premierul Ungariei a dat insa asigurari ca sustine cele doua tari la NATO.Mai ales ca guvernul de la Budapesta a decis deja ca Ungaria va sustine aderarea Finlandei si Suediei la NATO.

"Ungaria va sustine cu siguranta aderarea lor, dupa ce guvernul a facut-o, o va face si parlamentul", a spus Orban.

Ungaria si Turcia sunt singurele membre ale Aliantei Nord-Atlantice care nu au dat inca avizul de aderare pentru Suedia si Finlanda. Cele doua tari au luat aceasta decizie dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia de la inceputul acestui an. Acestea au prezentat in mai o candidatura comuna la aderarea la NATO, dupa zeci de ani de statut de nealiniere la blocurile militare din lume.

Anuntul premierului Orban vine dupa ce Ungaria confirma recent ca va ratifica aderarea la NATO a celor doua tari. Candidatura este necesar sa fie acceptata de catre toate cele 30 de state membre ale Aliantaei Nord-Atlantice si a fost ratificata de catre toate - cu exceptia Turciei si Ungariei.

"Finlandezii si suedezii sunt aliatii nostri si, la fel cum noi putem conta pe aliatii nostri, ei conta si ei pe noi", declara la inceputul lui noiembrie seful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, care anunta ca Budapesta "nu are obiectii" fata de aderarea celor doua tari nordice la NATO.

Analistii apreciaza ca Ungaria a facut aceasta mutare din cauza masurilor impotriva coruptiei , in conditiile in care Comisia Europeana le blocheaza fonduri de miliarde de euro.

Comments