UNIVERSUL MEU – Expozitie de lucrari artistice scolare la Complexul Astronomic Baia Mare

UNIVERSUL MEU – Expozitie de lucrari artistice scolare la Complexul Astronomic Baia Mare

UNIVERSUL MEU Interesul natural față de ce se află dincolo de noi, de cartierul, de orașul, de țara, de planeta sau galaxia noastră este exprimat mult mai puternic și mai nuanțat de către copii, în special prin întrebări, creații artistice, prin desen, prin pictură, modelaj, prin poezie, compuneri, eseuri ș.a.m.d.

UNIVERSUL MEU Copiii se nasc cu acest sentiment, că aparțin unui CEVA mult mai mare, mai important, mai complex – decât poate fi înțeles imediat sau perceput prin simțuri – și au dreptate. Sentimentul apartenenței la întregul univers, cultivarea conștiinței cosmice sunt foarte importante în contextul educației și devenirii proprii.
Expoziția de artă vizuală ”Universul Meu”, prezentată începând cu data de 9 iulie 2016, la Complexul Astronomic Baia Mare, ajunsă la a patra ediție, prezintă o selecție a celor mai valoroase lucrări artistice realizate de elevi de la mai multe instituții de învățământ din România, în cadrul unui concurs național cu același nume, expresie obiectivată a unui proiect educațional național de stimulare prin artă a interesului pentru această știință extraordinară, astronomia.
În cadrul proiectului, micuții artiști s-au documentat, și-au ales o temă favorită și o tehnică de artă vizuală, sub îndrumarea unui cadru didactic, iar odată realizată, lucrarea a fost înscrisă la concursul național ”Universul Meu” și jurizată.
Proiectul concursului național, al cărui aplicant a fost Școala Gimnazială ”George Coșbuc” din Baia Mare, a avut ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Casa Corpului Didactic Maramureș, Complexul Astronomic Baia Mare, Fundația de Voluntari Somaschi, Centrul Comunitar Francisc de Assisi Baia Mare și Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza”. Coordonatorii acestui proiect sunt prof. înv. primar Lăcrămioara Hosciuc și prof. înv. primar Cristina Șinf – cărora le mulțumim pentru ideea și anvergura națională conferită acestui proiect ajuns la a patra ediție. Au participat la concursul național 554 de lucrări înscrise de 77 de școli din 30 de județe, sub îndrumarea a 133 de cadre didactice.
Expoziția de proiect a concursului național este, actualmente, prezentată la Complexul Astronomic Baia Mare, partener în proiect, gazdă a celor aproape 90 de lucrări premiate în acest an (iunie 2016). Expoziția este componentă a turului de vizitare a instituției noastre, iar lucrările sunt admirate și apreciate de mii de vizitatori, în fiecare an.
Ilustrări uluitoare ale talentului artistic, ale imaginației debordante, ale cunoștințelor dobândite și a interesului pentru astronomie, aceste lucrări realizate în diverse tehnici artistice complexe și cu o tematică diversă ar putea constitui plus valoarea oricărei galerii de artă contemporană din România și din lumea întreagă.

Ciprian Crișan

Comments