Urmatorul pas pentru tehnologie: digitalizarea va schimba orase, comertul si transporturi

Urmatorul pas pentru tehnologie: digitalizarea va schimba orase, comertul si transporturi

Urmatorul pas pentru tehnologie: digitalizarea va schimba orase, comertul si transporturi

Cisco a organizat de curând evenimentul Cisco Connect, unde şi-a prezentat viziunea asupra schimbărilor pe care tehnologia le va aduce în activităţile cotidiene. Accentul e pe companii, acolo unde sunt şi clienţii săi, dar ultimii ani au arătat că schimbările în companii apar şi la presiunea angajaţilor, care se obişnuiesc cu alt mod de interacţiune, de obţinere a informaţiilor, produselor.

Dacă în 1987 erau conectate 10.000 de dispozitive, până în 2020 vor fi conectate la internet peste 50 de miliarde de dispozitive. Datorită revoluţiei digitale, lumea în care trăim va fi reconfigurată pas cu pas. În acest context, peste 50% din joburile actuale ar putea fi afectate de automatizare, iar mai mult de 60% din copiii care încep şcolile primare vor avea meserii care azi nu există.

Munca nu se va mai desfăşura dintr-un birou fix, cu program fix, iar ameninţările vor creşte în volum şi sofisticare. La baza tuturor acestor transformări digitale stă reţeaua. Digitalizarea înseamnă oferirea unor experienţe noi pentru clienţi, transformarea proceselor şi a modelelor de afaceri, responsabilizarea forţei de muncă. Datorită dependenţei de tehnologie, companiile se supun unor riscuri foarte mari, de aceea e nevoie de o preocupare crescută pentru securitatea cibernetică.

Dorin Pena, director general Cisco România, crede că până, în 2019, 86% din date vor fi procesate de centre de date în cloud şi doar 14% de centrele de date tradiţionale. Apare nevoia de o reţea care oferă predictibilitate şi control, prin vizibilitate. Totodată, securitatea va deveni un motor de creştere pentru dezvoltarea afacerilor din România.

Centrele de date, văzute până de curând ca o cutie neagră, în care aplicaţiile şi maşinile interacţionează în moduri pe care nu le cunoaşte utilizatorul obişnuit, pot fi înţelese cu ajutorul Cisco Tetration Analytics, un fel de maşină a timpului pentru centrele de date. Noua platformă oferă vizibilitate completă în data center, în timp real, datorită senzorilor hardware şi software şi unei componente de inteligenţă artificială. Dintr-un singur punct pot fi văzute şi analizate miliarde de fluxuri în timp real, dependenţele dintre aplicaţii şi resursele consumate.

Michael Koons, vicepreşedinte World Wide Systems Engineering la Cisco, crede că impactul digitalizării se va vedea cel mai bine în retail şi industria financiară, dar după ele urmează multe altele. Auto şi, implicit, transporturi sunt două. Tendinţele din tehnologie trebuie cunoscute şi analizate pentru a vedea care este impactul lor asupra afacerilor. Pentru utilizatorii obişnuiţi, schimbările vin cu un plus de confort şi, de multe ori, siguranţă în gestiunea datelor şi dispozitivelor. 

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Comments