UTIL – Primul ajutor in caz de insolatie

UTIL – Primul ajutor in caz de insolatie

Insolaţia este cea mai severă formă a tulburărilor cauzate de căldura excesivă.

În contextul unor temperaturi suportabile sau a unor expuneri de scurtă durată la soare foarte puternic, organismul uman este capabil să-si menţină o temperatură optimă prin declanşarea unor mecanisme de termoreglare, cum ar fi transpiraţia. Cu cât este mai cald, cu atât transpiraţia este mai abundentă.

Uneori însă, metodele de răcire ale organismului nu mai funcţionează sau nu mai fac faţă temperaturilor foarte ridicate. Organismul se supraîncălzeşte şi apare insolaţia, o stare care ne poate pune viaţa în pericol.

Simptome

Este foarte important să se recunoască rapid semnele insolaţiei pentru a se lua măsurile necesare cât mai repede.

O persoană cu insolatie are o temperatură de până la 40,5 de grade Celsius şi nu mai transpiră, semn că organismul este epuizat şi nu se mai poate răci.

Chiar dacă apare în mod subit, insolaţia poate fi precedată de semne antemergatoare, ce se instalează progresiv, dar sigur:

transpiraţie puternică, urmată de diminuarea ei graduală (victima nu mai are destulă apă în corp pentru a continua să transpire)

oboseală, ameţeală, pierderea apetitului, dureri de cap, greaţă, iritabilitate

victima va deveni palidă, iar mâinile şi picioarele sale vor deveni umede şi reci.

Dacă nu se ia nici o masură în această fază şi victima continuă să rămână în soare, starea acesteia se va altera şi se va instala insolatia. Aceasta se manifestă prin:

înroşirea pielii, mîinile şi picioarele victimei devin calde şi uscate

accelerarea puternică a ritmului cardiac

scăderea tensiunii arteriale

gură uscată, senzaţie de sete foarte puternică

frisoane, spasme musculare sau convulsii

stări halucinante, confuzie sau delir, ce pot duce la poerderea cunoştinţei

ATENŢIE! Insolaţia tebuie privită cu multă seriozitate pentru că, deşi este o afecţiune aparent banală, ea se poate solda cu complicaţii serioase pe termen lung sau îi poate pune viaţa victimei în pericol. În cazul în care avem o persoană care suferă de insolaţie trebuie apelat de urgenţă serviciul 112, iar apoi se pot efectua câteva măsuri de prim ajutor.

Primul ajutor

Victima trebuie scoasă imediat din soare şi mutată întru-un spaţiu răcoros.

Ea trebuie dezbracată în aşa fel încât să se expună cât mai mult din suprafaţa sa corporală la aer.

Întregul corp al victimei trebuie răcorit cu apă nu foarte rece, care poate fi pulverizată sau aplicată cu ajutorul unui burete sau comprese. Se pot aplica pachete de gheaţă pe abdomen, gât şi la subsuoară.

Dacă victima este conştientă şi capabilă să înghită, trebuie să i se dea să bea cât mai multe lichide. Totuşi, majoritatea victimelor care suferă de insolaţie au un status mental alterat şi nu li se pot administra lichide pe cale orală în condiţii de siguranţă.

ATENŢIE! NU îi se va administa victimei niciun medicament pentru scăderea febrei, deoarece îi va face mai mult rău decât bine!

Până la sosirea ajutorului calificat, trebuie urmarite atent semnele vitale ale victimei, respiraţia şi pulsul, pentru că insolaţia poate conduce către şocul hipertermic – apariţia de convulsii, vărsături, pierdere a cunoştinţei pentru mai mult de un minut, puls scăzut etc. În cazul în care se constată că victima nu mai respiră, trebuie începute de urgenţă manevrele de resuscitare.

SURSA

Comments