Vacanta Grecia 2024. Autoritatile anunta o vara cu incendii si temperaturi record

Vacanta Grecia 2024. Autoritatile anunta o vara cu incendii si temperaturi record

Vacanta Grecia 2024. Autoritatile anunta o vara cu incendii si temperaturi record

Ministrul pentru Crize Climatice si Protectie Civila, Vassilis Kikilias, a declarat intr-un interviu pentru AFP: ,,Nimeni nu poate prezice cu exactitate cu ce conditii meteorologice ne vom confrunta. Dar, oricare ar fi ele, va trebui sa luptam din greu".

In ciuda faptului ca peste 30% din Grecia este acoperita de paduri, conform Bancii Mondiale, anul 2023 a vazut peste 175.000 de hectare de paduri si terenuri agricole mistuite de flacari si peste 20 de vieti pierdute. In iulie anul trecut, in timpul unui val de caldura de doua saptamani, cel mai lung inregistrat vreodata in tara, Grecia a organizat cea mai mare operatiune de evacuare din istoria sa, cu 20.000 de persoane, majoritatea turisti, evacuate din insula Rodos. Temperaturile au atins 46 de grade la Gythion, in peninsula Peloponez.

Cea mai calda iarna din istorie

In mod obisnuit afectata de valuri de caldura in timpul verii, Grecia a experimentat "cea mai calduroasa iarna inregistrata vreodata", potrivit lui Costas Lagouvardos, director de cercetare la Observatorul National din Atena.

In prima saptamana din iunie, temperaturile au atins deja recorduri locale de 39,3?C. ,,In anii in care temperaturile sunt ridicate, ceea ce inseamna si seceta, avem incendii uriase", spune Lagouvardos. In august anul trecut, un incendiu major in parcul national Dadia, aproape de granita cu Turcia, a fost considerat cel mai distructiv din istoria UE. Anul acesta, la sfarsitul lunii martie, un incendiu a izbucnit la peste 1.000 de metri altitudine in muntii Pieria.

Avertismente si semnale de alarma

Costas Lagouvardos considera acest fenomen "un semnal de alarma major". Potrivit lui Nikolaos Roumeliotis, adjunctul sefului pompierilor, chiar si localnicii au fost surprinsi de rapiditatea cu care focul s-a extins pe pante acoperite de zapada.

Grupul interguvernamental privind schimbarile climatice (IPCC) subliniaza ca aceasta crestere a temperaturilor cauzata de emisiile de combustibili fosili prelungeste sezonul incendiilor si mareste suprafata arsa. Theodore Giannaros, meteorolog specializat in incendii la Observatorul din Atena, avertizeaza ca ne indreptam spre o clima mai calda si mai uscata, cu ecosisteme din ce in ce mai vulnerabile la incendii.

Planurile Greciei

In fata acestei amenintari, Grecia a prezentat un proiect de 2,1 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii de protectie civila, cel mai ambitios de pana acum.

Cu ajutorul fondurilor UE, tara intentioneaza sa achizitioneze noi avioane bombardiere de apa, elicoptere, camioane de pompieri, camere de termoviziune si peste o suta de drone de supraveghere incepand din 2025. Ministrul Kikilias a subliniat ca strategia din acest an este de a trimite avioane bombardiere de apa imediat ce izbucneste un incendiu, pentru a economisi timp. Autoritatile au organizat si un exercitiu national de urgenta la care au participat pompieri, politia si serviciile de ambulanta.

Cu toate acestea, lipsa de coordonare intre serviciile responsabile de combaterea incendiilor ramane o problema recurenta. Theodore Giannaros, membru al comitetului national pentru intocmirea hartii zilnice a riscurilor de incendiu, considera ca planificarea ar trebui sa inceapa inca din luna noiembrie, lucru care in prezent nu se intampla.

Comments