Vaccinul Moderna, adaptat special pentru tulpina Omicron, va intra in etapa testelor clinice. Cand v...

"Vaccinul este finalizat in aceasta perioada... ar trebui sa intre in testele clinice in saptamanile urmatoare. Speram ca in luna martie sa avem datele necesare pentru a le transmite autoritatilor cu rol de reglementare, pentru a pune la punct urmatorii pasi", a declarat Stephane Bancel intr-o conferinta organizata in format virtual in marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

Moderna dezvolta, de asemenea, un vaccin monodoza care combina doza "booster" a vaccinului sau anti-COVID-19 cu vaccinul sau experimental impotriva gripei.

Potrivit declaratiilor facute de Stephan Bancel, in cel mai bun scenariu, vaccinul combinat COVID-antigripal ar putea deveni disponibil in toamna anului 2023, cel putin in anumite tari.

La inceputul lunii ianuarie, CEO-ul Moderna a spus ca oamenii ar putea avea nevoie de a patra doza de vaccin in toamna anului 2022, pe masura ce eficacitatea dozelor "booster" impotriva COVID-19 va incepe cel mai probabil sa scada pe parcursul lunilor viitoare.

Totusi, campaniile de vaccinare cu doze "booster" au fost privite cu scepticism din partea unor experti, care nu stiu daca - si nici cat de raspandita la nivelul populatiei - ar trebui sa devina vaccinarea cu aceste doze.

La aceeasi conferinta de luni, principalul expert american in boli infectioase, Anthony Fauci, a spus ca nu exista dovezi conform carora vaccinarea repetata cu doze "booster" ar putea sa suprasolicite sistemul imunitar.

Anthony Fauci a mai spus ca obiectivul principal ar trebui sa fie acela de a obtine o doza "booster" care sa induca o reactie imunitara impotriva mai multor variante potentiale ale noului coronavirus.

Comments