Valeriu Gheorghita, ANUNTUL MOMENTULUI: Doza trei de vaccin anti-Covid se va administra si in Romani...

Romania va administra doza trei de vaccin COVID-19, asta dupa ce tari precum Republica Ceha (20 septembrie), Polonia (1 septembrie), Italia (20 septembrie) si Sebia au inceput deja imunizarea cu supra-rapelul anti-Covid.

Administrarea dozei trei ar putea incepe mai devreme de data de 4 octombrie, spune Valeriu Gheorghita, care sustine, ca o decizie in acest sens va fi luata dupa o sedinta din aceasta saptamana.

,,Saptamana aceasta are loc o sedinta de lucru, la care participa experti, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Institutului de Sanatate Publica, Agentia Nationala a Medicamentului, in cadrul CNCAV si vom decide care este strategia de urmat. Practic ne propunem sa incepem mai repede doza 3 pentru personalul medical, pentru persoanele de peste 65 de ani si persoanele vulnerabile si cu afectiuni cronice, incluzand si pe cei care sunt rezidenti in centrele sociale, camine si pacientii care sunt cu afectiuni cronice renale in stadiu de dializa", a afirmat Gheorghita, citat de Mediafax.

In momentul de fata, in Romania este in curs de optimizare a platformei de programare pentru cea de-a treia doza. Acelasi lucru se intampla si la Registrul Unic National al Vaccinarilor, spune medicul militar.

,,La acest moment vorbim de administrarea unei doze 3 cu vaccin pe baza de ARN mesager, respectiv Pfizer sau Moderna pentru scheme de vaccinare care au avut initial acest tip de vaccin, fie Pfizer, fie Moderna, iar persoanele care au primit vaccin de la AstraZeneca propunerea pe care au abordat-o toate celelalte tari europene a fost de a administrarea unul dintre cele doua vaccinuri pe baza de ARN mesager in completarea vaccinarii cu vector viral care a fost folosit la prima schema. Am transmis catre MS, catre comisiile de specialitate definirea acelor categorii vulnerabile de afectiuni in cazul persoanelor care necesita, pe de o parte, o doza suplimentara de vaccin, practic de doza 3 aditionala, care va completa in schemele in schemele initiate pentru prima data 3 doze, iar cei care au facut deja o prima schema de vaccinare vor efectua aceasta a treia doza 3, care practic va consolida raspunsul imun", a explicat seful CNCAV.

Suplimentar, pe langa persoanele de peste 65 de ani, aceste categorii de persoane vor fi eligibile si pentru doza de rapel, asa numita "doza booster" la cel putin 6 luni de la schema de vaccinare initiala.

Astfel, vor primi a treia doza persoanele cu afectiuni: oncologice, cu tumori solide, cat si care au afectiuni oncologice hematologice, care sunt fie in curs de tratament activ, fie tratati anterior si care se afla in faza post-terapie oncologica, dar si cei care au factori de risc agravanti, care nu tin de afectiunea oncologica, cum ar fi bolile pulmonare, cardiovasculare, diabet, ciroza hepatica si alte conditii de imunodepresie. Alte categorii sunt pacientii post-transplant, pacientii cu afectiuni cronice, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, hepatice, hematologice, renale, endocrinologice, reumatice, dermatologice, afectiuni neurovasculare si neurovegetative, demente, boli psihiatrice in stadiu avansat, bolile congenitale (Sindrom Down).

De asemenea, este recomandata doza 3 pacientilor cu imunodeficiente moderate sau severe, datorate imunodeficientelor primare, cum sunt pacienti cu HIV in orice stadiu.

Anuntul vine in contextul cresterii dramatice a numarului romanilor infectati cu COVID-19, varianta Delta, in ultimele 24 de ore. Vorbim despre aproximativ 7000 de cazuri noi de ieri si pana astazi. Numarul deceselor a crescut si el de la 78 (luni) la 129 (astazi), la fel si cel al bolnavilor internati in stare grava in sectiile ATI: 952 (luni), 990 (marti).

Comments