Variola maimutei se extinde in Europa. Franta si Germania au anuntat azi primele cazuri

Variola maimutei se extinde in

Variola maimutei se extinde in Europa. Franta si Germania au anuntat azi primele cazuri


Variola maimutei se raspandeste in tarile europene: Franta, Belgia si Germania au anuntat primele cazuri, in timp ce Marea Britanie a confirmat deja 20 de cazuri de variola maimutei, iar Spania 30, relateaza BBC. In total, virusul a fost confirmat in 8 tari europene, dar si in Australia, Canada si SUA.


Initial identificata la maimute, virusul se raspandeste de obicei prin contact direct si se manifesta in general in Africa Centrala si de Vest, inregistrandu-se doar ocazional cazuri in afara continentului la persoane care calatoresc.


Dar, potrivit agentiei europene de control al bolilor, cazurile recente din Europa par sa se raspandeasca de la o persoana la alta, fara vreo legatura directa cu Africa. Mai mult, autoritatile sanitare din mai multe tari au remarcat ca variola maimutei se raspandeste cu precadere in randul barbatilor homosexuali sau bisexuali.


Variola maimutei este o infectie virala rara, care este de obicei usoara si de la care majoritatea oamenilor se recupereaza in cateva saptamani, potrivit Serviciului National de Sanatate din Marea Britanie.


Variola maimutei este mai putin mortala decat variola, boala eradicata in 1977. Aceasta varianta vest-africana detectata in Europa are o rata a mortalitatii de sub 4%, scrie Politico. Pana acum, intre cazurile din ultimele zile nu a fost inregistrat niciun deces.


Infectia cu variola maimutei la fetita de 4 ani din Liberia, 1973. Foto: Profimedia

Virusul nu se raspandeste usor intre oameni, iar riscul pentru publicul larg este foarte scazut, transmit autoritatile britanice, citate de BBC.


In acest timp, tot mai multe tari europene au anuntat deja primele cazuri.


Franta a inregistrat, vineri, primul caz in regiunea Ile-de-France, a anuntat ministerul francez al Sanatatii, potrivit Le Figaro. Este vorba despre un barbat in varsta de 29 de ani, fara antecedente de calatorie intr-o tara in care circula virusul, au precizat autoritatile sanitare.


Alte confirmari au venit din Italia, care a anuntat azi doua cazuri. Au urmat Germania, Belgia si Australia.


Cazuri in crestere in Marea Britanie


Primul caz de boala in Marea Britanie a fost raportat pe 7 mai. Pacientul calatorise recent in Nigeria, unde se crede ca a luat virusul inainte de a calatori in Anglia, a declarat Agentia de Securitate a Sanatatii din Marea Britanie. De atunci, Marea Britanie a confirmat alte 20 de cazuri.


Desi nu este niciun vaccin pentru variola maimutei, vaccinul impotriva variolei ofera 85% protectie, avand in vedere ca cele doua virusuri sunt destul de similare. Astfel, Marea Britanie a anuntat deja ca a cumparat stocuri de vaccin pe care il ofera celor cu ,,niveluri mai mari de expunere" la variola maimutei.


O decizia similara a fost anuntata si de la Madrid, dupa ce Spania a confirmat doar vineri 23 de cazuri noi. In total, in Peninsula Iberica au fost confirmate 30 de cazuri, potrivit El Pais.


Australia si SUA au si ele cazuri de ,,variola maimutei"


Primul caz din Australia a fost detectat la un barbat care s-a imbolnavit dupa ce a calatorit in Marea Britanie, a declarat Departamentul de Sanatate din Victoria.&


In America de Nord, autoritatile sanitare din statul american Massachusetts au confirmat ca un barbat a fost infectat dupa ce a calatorit recent in Canada. El se afla in ,,stare buna" si ,,nu prezinta niciun risc pentru public", au spus oficialii.


Simptomele variolei maimutei


Virusul are o perioada de incubatie de 7-14 zile, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Simptomele initiale sunt de obicei asemanatoare gripei - febra, frisoane, epuizare, dureri de cap si slabiciune musculara - urmate de umflarea ganglionilor limfatici, care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si bolilor.


,,O caracteristica ce deosebeste infectia cu variola maimutei de cea cu variola este umflarea ganglionilor limfatici", a spus CDC.


Urmeaza o eruptie larg raspandita pe fata si pe corp, inclusiv in interiorul gurii si pe palme si talpi. Pustulele sunt dureroase, sidefate si pline de lichid, adesea inconjurate de cercuri rosii. In cele din urma, acestea se usuca si trec intr-o perioada de doua pana la trei saptamani, a spus CDC.


,,Tratamentul este, in general, de sustinere, deoarece nu exista medicamente specifice disponibile. Cu toate acestea, este disponibil un vaccin care poate fi administrat pentru a preveni dezvoltarea bolii", a spus Jimmy Whitworth, profesor de sanatate publica la London School of Hygiene & Tropical Medicine, potrivit CBS News.


Dezinfectantii obisnuiti de uz casnic pot ucide virusul variolei maimutelor, potrivit CDC.


Comments