Vasile Dincu la Realitatea Plus: Avem nevoie de submarine in Marea Neagra, s-a umplut de "rechini"

Vasile Dincu la Realitatea Plus: Avem nevoie de submarine in Marea Neagra, s-a umplut de "rechini"

Vasile Dincu la Realitatea Plus: Avem nevoie de submarine in Marea Neagra, s-a umplut de "rechini"

In exclusivitate la "Legile Puterii", Vasile Dincu a afirmat ca actualul context creat de razboiul din Ucraina si, mai ales, desfasurarea atator operatiuni strategice pe Marea Neagra este un semnal clar ca Romania trebuie sa-si canalizeze eforturile de aparare si de dotare spre aceasta zona.

Ministrul Apararii a precizat ca asocierea dintre gigantul francez Naval Group si Santierul Naval Constanta, pentru construirea a 4 corvete multifunctionale tip Gowind 2500 si modernizarea fregatelor "Regina Maria" si "Regele Ferdinand", este in continuare intarziat, dar chiar daca debuteaza in scurt timp, situatia din regiune este mult schimbata.

"Problema este ca acest program dureaza 7 ani si nu mai raspunde in totalitate nevoilor noastra pentru ca, pentru zona navala, Marea Neagra a devenit in acest moment un loc important, periculos, fiind o confruntare mondiala (...), avem nevoie si de alte lucruri pentru zona navala, pentru ca marina noastra sa se poata utila. Avem nevoie de un program mult mai complex. Sa speram ca reusim cu corvetele si vom da drumul si la alte proiecte care inseamna submarine, fregate, plus sistemul de rachete pe care il avem deja achizitionat," a explicat Dincu la Realitatea Plus.

NE TREBUIE SUMBARINE, MAREA NEAGRA S-A UMPLUT DE "RECHINI"

Insistand asupra nevoii de sporire a capacitatii de reactie a Marinei, Vasile Dincu a afirmat ca este nevoie de submarine. "Sa speram ca pe viitor vom reusi sa le si fabricam, dar deocamdata trebuie sa achizitionam, pentru ca Marea Neagra s-a aglomerat, este plina de rechini. Noi in acest moment, fiind membri NATO, suntem sub o umbrela care chiar functioneaza. (...) avem 22 de avioane Eurofighter Taifun operate de SUA, Italia, Marea Britanie si Germania, avem un buffer, sa spunem asa, pe langa escadrila noastra de F 16, reusim sa acceleram si achizitionarea celor 2 escadrile din Norvegia, vom avea, si cu ajutor strain, un optim pentru aparare. Insa este nevoie, cum spunem noi, ardelenii, sa ai lucrul tau," a mai afirmat Dincu la "Legile Puterii".

Submarin nuclear rusesc din clasa Rechin (Akula)/indicativ NATO, Stiuca (Shchuka-B)/indicativ rusesc.

INDUSTRIA APARARII MERGE IN 2 VITEZE

Ministrul a insistat si pe nevoie eficientizarii acelui segment al industriei Apararii care este gestionat de statul roman. "Industria de armament si aparare a Romaniei functioneaza in acest moment cu 2 viteze: una este cea a acelei parti care s-a privatizat, colaboreaza cu marii companii la nivel mondial si este performanta si alta care a ramas la acel stadiu al privatizarii din anii trecuti, nu s-a dezvoltat, are dotare invechita si nu este la cel mai inalt nivel al performantei. Majoritatea acestor fabrici sunt la Min. Economie si am facut demersuri pentru le revigora si a le readuce acolo unde le-ar fi locul. (....) Pe mine nu ma intereseaza sa cumparam armament si tehnica militara din export, este si mult mai scump si nu mai poti comanda de la un an la altul, uneori vin si peste 7 ani, nu mai sunt produse pe piata, vedeti si ce se intampla in jurul nostru, de aceea este bine sa ne dezvoltam propriile capacitati", a declarat Vasile Dincu la "Legile Puterii", de la Realitatea Plus.

Industria Apararii are si exemple de performanta, acesta e modelul de viitor

Ministrul Apararii a afirmat ca industria autohtona are si exemple de succes, majoritatea pe acel segment care a realizat colaborari sau coopereaza cu mari companii straine. "Avem la Medias Automecanica, face platforme alaturi de firme germane, avem Aerostar Bacau, care este alocata Lockheed Martin, facem blindate Piranha la Automecanica Bucuresti, acum am semnat la Ploiesti un memorandum pentru a construi rachete Skysector ce pot fi integrate sistemului Patriot si sunt mai ieftine, pentru posibilitatile noastre. avem insa lucruri pe care nu le facem de 20 de ani ani, nu avem o fabrica de pulberi." a mai afirmat Dincu.

Comments