Venezuela creste salariul minim cu 50%, a treia majorare din acest an. Prabusirea pretului petrolulu...

Salariul minim va creste la 22.577 bolivari, respectiv circa 35 de dolari. Cu tot cu tichetele de masa, acesta va fi de 65.056 bolivari.

"Este cea de a treia crestere a salariului minim din acest an", a spus Maduro in cursul unui discurs televizat.

Criticii guvernului sustin ca cresterile repetate de salarii sunt insuficiente pentru a acoperi efectele inflatiei, care a crescut la 181% in 2015 potrivit cifrelor oficiale.

Banca centrala nu a publicat date actualizate privind inflatia, iar liderii opozitiei sustin ca acest lucru se intampla pentru a ascunde date economice jenante.

Sistemul economic centralizat al Venezuelei se prabuseste continuu de la caderea pretului petrolului in 2014, noteaza Reuters.

Liderii opozitiei sustin ca situatia nu se va ameliora fara o schimbare a guvernului. Maduro insista, pe de alta parte, ca este victima unui "razboi economic" condus de adversarii sai politici.

La inceputul lunii august, Consiliul National Electoral (CNE) al Venezuelei a dat unda verde proiectului de referendum pentru revocarea presedintelui Nicolas Maduro, cerut de opozitie intr-un climat de colaps economic pentru aceasta tara petroliera.

Desi CNE a validat o noua etapa in acest lung proces, antichavistii (dupa numele fostului presedinte Hugo Chavez, 1999-2013) trebuie inca sa treaca peste mai multe obstacole inainte ca aceasta consultare populara sa aiba loc. Autoritatea electorala nu a comunicat datele fazei urmatoare cand vor trebui stranse patru milioane de semnaturi pentru convocarea referendumului.

Pentru a-l destitui pe Nicolas Maduro, "da" trebuie sa-si depaseasca scorul de la alegerile prezidentiale din 2013 (7,5 milioane de voturi).

Ales in 2013 pentru un mandat pana in 2019, seful statului socialist face fata dupa alegerile legislative din decembrie 2015 unui parlament controlat de o coalitie de centru-dreapta, Masa Unitatii Democratice (MUD), antichavistii care cer organizarea unui referendum impotriva sa inainte de finalul anului 2016.

Ei il fac responsabil pe seful statului de penurii alimentare, de inflatia galopanta si, in general, de situatia din ce in ce mai haotica in Venezuela care, desi dispune de unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, are economia in recesiune puternica din cauza scaderii pretului petrolului.

Comments