Vicepremierul Andrei Spinu: Republica Moldova declara stare de urgenta in sectorul energiei din cauza lipsei gazelor

Vicepremierul Andrei Spinu Republica Moldova

Vicepremierul Andrei Spinu: Republica Moldova declara stare de urgenta in sectorul energiei din cauz...


Republica Moldova va declara stare de urgenta in sectorul energiei din cauza deficitului de gaze naturale si absentei unui nou acord de energie cu grupul rus Gazprom, a declarat miercuri vicepremierul Andrei Spinu, transmite agentia Reuters, preluata de News.ro.


Moldova doreste sa negocieze livrari de gaze din Romania si Ucraina, sperand in acelasi timp sa semneze un contract nou cu Gazprom pana la sfarsitul acestei luni, a spus Spinu.


,,Maine si poimaine avem programate negocieri cu Gazprom. Dorim sa semnam un contract pentru livrari de gaze din partea Gazprom, in termeni buni pentru populatia din Moldova", a subliniat acesta.


Gazprom a refuzat sa comenteze.


In starea de urgenta, care intra in vigoare joi, companiile energetice vor avea mai multe puteri, dar detaliile nu au fost inca publicate.


Contractul Moldovei cu Gazprom a expirat la sfarsitul lunii septembrie. Guvernul a cerut o prelungire, dar nu a acceptat pretul dorit de Gazprom, de 790 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze.


Opozitia a dat vina pe presedintele Maia Sandu, afirmand ca aceasta ar fi trebuit sa mearga la Moscova sa negocieze un acord nou. Sandu a spus ca acordul trebuie negociat de companii, si nu de presedinte.


Comments