VIDEO Ceremonie la Cotroceni pentru Ziua Culturii Nationale. Cine a fost decorat de presedintele Kla...

,,A devenit o frumoasa traditie ca la fiecare inceput de an sa primim, la Palatul Cotroceni, o serie de personalitati culturale ale Romaniei care, cu talent si profesionalism, sporesc patrimoniul cultural al natiunii noastre.

Distinctiile oferite astazi unor institutii publice, unor operatori culturali privati sau artisti independenti onoreaza dedicarea si creativitatea de care a dat dovada sectorul cultural in mentinerea activa a legaturii artelor cu publicul, pentru a gasi solutii la constrangerile pandemiei. In razboiul impotriva virusului, prin eforturile si daruirea dumneavoastra, muzele nu au tacut!

Faptul ca, de Ziua Culturii Nationale, primiti recunoasterea statului roman pentru contributia pe care o aduceti artelor este o expresie in plus a pretuirii de care va bucurati.

Sub aura Luceafarului poeziei romanesti, in aceasta zi speciala, transmit un mesaj de calda solidaritate tuturor artistilor, creatorilor, institutiilor de cultura, operatorilor culturali din toate domeniile artistice, precum si publicului culturii romanesti. (...)

Semnificatiile zilei de astazi capata noi valente in contextul actual al pandemiei, mai cu seama prin prisma eforturilor dumneavoastra, creatorii si operatorii culturali, in conditiile grele ale anului trecut.

In 2020, ne-am dat seama cu totii cat de importanta este cultura in viata noastra si ce mult conteaza contactul nemijlocit cu arta. Numerosi creatori s-au aflat in situatia dureroasa ca, din cauza pandemiei, sa nu se poata exprima in fata publicului care ii iubeste.

Contributia sectorului cultural la echilibrul global al societatii romanesti, mai ales in aceasta perioada dificila, este foarte importanta. De aceea, reafirm preocuparea mea pentru gasirea celor mai bune solutii de sprijinire a acestui sector, unul dintre cele mai greu incercate in aceasta perioada dramatica.

In vremuri dificile, ca cele pe care si noi le traversam astazi, George Enescu, spunea: ,,Cultura va trai. Prea mare e patrimoniul ce l-au acumulat atatea secole de truda si de credinta pentru a face dintr-o data tabula rasa din tot ce am strans si asimilat. Impasuri a mai avut omenirea. Si le-a razbit pe toate cu o vitalitate eroica".

In anul pe care cultura si natiunea romana il dedica marelui compozitor, la 140 de ani de la nasterea sa, am acordat Inaltul patronaj celei de-a 25-a editii a Festivalului International George Enescu.

Prin viata si opera sa, George Enescu ne transmite un puternic mesaj de optimism, de energie, de iubire si de inspiratie! (...)

Acum un an, la putin timp de la preluarea celui de-al doilea mandat de Presedinte al Romaniei, solicitam fortelor politice responsabile sa propuna un cadru strategic, care sa fructifice patrimoniul national, creativitatea si diversitatea expresiilor culturale. Am solicitat, totodata, sa fie stabilite prioritatile si obiectivele concrete ale modernizarii infrastructurii culturale nationale, menite sa conduca la depasirea contradictiilor si paradoxurilor culturii romanesti. Pandemia de COVID-19 a scos in evidenta necesitatea si urgenta unui astfel de demers. El nu mai poate fi amanat, trebuie si poate sa fie dus la bun sfarsit de actuala guvernare, pentru a produce efecte benefice de care sa se bucure publicul si cultura romana in ansamblul ei.

Ma voi implica activ, astfel incat promisiunile sa fie transformate in realitate de catre cei in masura sa livreze investitiile necesare actului cultural, accesul competitiv si nediscriminatoriu la resursele sectorului, un cadru legal coerent, atat in domeniul patrimoniului, cat si al functionarii institutiilor de cultura.

Anul 2021 ne da speranta unei reveniri la normalitate. Ca de altfel si in cazul altor domenii, si in ceea ce priveste cultura ne dorim ca normalitatea sa insemne mai mult decat o simpla intoarcere la viata ante-pandemica. Normalitate inseamna o Romanie educata, modernizata, inseamna un rol mai apasat al culturii in coeziunea sociala, o mai buna valorificare a creativitatii, dar si a patrimoniului si potentialului cultural.

Cu diversitatea ei de expresii si prin contributia tuturor actorilor implicati in actul de creatie, cultura are potentialul real de a creste calitatea vietii in comunitatile noastre. Ea este bogatia fiecaruia dintre noi si resursa vitala a societatii noastre in ansamblu.

La multi ani culturii romane, la multi ani slujitorilor si iubitorilor ei! Va felicit si va multumesc!", a declarat seful statului in mesajul transmis cu ocazia Zilei Culturii Nationale si a decorarii mai multor personalitati din Romania, ,,, potrivit Administratiei Prezidentiale.

LISTA celor decorati de Ziua Culturii Nationale - 15 ianuarie 2021

In semn de apreciere pentru contributia importanta avuta la dezvoltarea culturala a tarii noastre, pentru daruirea pusa in procesul de educare prin cultura a publicului de toate varstele, dovedind excelenta la nivel national si international, Presedintele Klaus Iohannis a conferit:

Ordinul ,,Meritul Cultural" in grad de Comandor, Categoria B - ,,Muzica", Filarmonicii de Stat Sibiu;Ordinul ,,Meritul Cultural" in grad de Comandor, Categoria D - ,,Arta spectacolului", Teatrului de Comedie Bucuresti, Teatrului National ,,Mihai Eminescu" Timisoara, Teatrului National de Opereta si Balet ,,Oleg Danovski" Constanta si Teatrului National de Opereta si Musical ,,Ion Dacian" Bucuresti;Ordinul ,,Meritul Cultural" in grad de Ofiter, Categoria D - ,,Arta spectacolului", Operei Comice pentru Copii Bucuresti;Ordinul ,,Meritul Cultural" in grad de Cavaler, Categoria D - ,,Arta spectacolului", Asociatiei ,,UNTEATRU";Ordinul ,,Meritul Cultural" in grad de Comandor, Categoria E - ,,Patrimoniul cultural national", Muzeului National de Arta al Romaniei.Ordinul ,,Meritul Cultural" in grad de Cavaler, Categoria E - ,,Patrimoniul cultural national", Asociatiei Monumentum si Asociatiei Mioritics;Ordinul ,,Meritul Cultural" in grad de Ofiter, Categoria F - ,,Promovarea culturii", Centrului National de Arta ,,Tinerimea Romana".Ordinul ,,Meritul Cultural" in grad de Cavaler, Categoria F - ,,Promovarea culturii", Centrului Cultural Clujean.

Totodata, in semn de inalta apreciere pentru contributia deosebita avuta, de-a lungul intregii sale activitati, la promovarea culturii si a identitatii nationale romanesti, Presedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul National ,,Serviciul Credincios" in grad de Ofiter domnului Stefanescu Alexandru, scriitor, critic literar.

De asemenea, in semn de inalta apreciere pentru contributia importanta avuta, de-a lungul intregii sale activitati, la promovarea culturii si a identitatii nationale romanesti, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul National ,,Pentru Merit" in grad de Ofiter domnului Panzaru Mihai (PIM), grafician.

In semn de apreciere pentru contributia importanta avuta, de-a lungul intregii lor activitati, la promovarea culturii si a identitatii nationale romanesti, Presedintele Klaus Iohannis a conferit:

Ordinul ,,Meritul Cultural" in grad de Cavaler, Categoria A - ,,Literatura", domnului Feldman Radu Alexandru, scriitor, si domnului Pantea Aurel, scriitor, critic literar.Ordinul ,,Meritul Cultural" in grad de Cavaler, Categoria H - ,,Cercetarea stiintifica", domnului Bortun Dumitru, profesor universitar.

Totodata, in semn de apreciere pentru contributia avuta la promovarea culturii si a identitatii nationale romanesti, Presedintele Romaniei a conferit:

Medalia ,,Meritul Cultural", Clasa a III-a, Categoria C - ,,Artele plastice", doamnei Ciocan Ioana, curator independent, director general al Pavilionului de Arta Bucuresti - Art Safari.Medalia ,,Meritul Cultural", Clasa a III-a, Categoria F - ,,Promovarea culturii", doamnei Vulcu Codruta, fondatorul si directorul festivalului ARTmania Sibiu si Vicepresedinte al Asociatiei Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale; doamnei Simion-Mercurian Chris, scriitor si regizor; domnului Radu Serban, director general Carturesti; domnului Kessler Erwin, istoric de arta, curator, filosof, director al MARe - Muzeul de Arta Recenta

Comments