VIDEO Guvernul a aprobat Strategia pentru dezvoltarea functiei publice 2016 - 2020

VIDEO Guvernul a aprobat Strategia pentru dezvoltarea functiei publice 2016 - 2020

VIDEO Guvernul a aprobat Strategia pentru dezvoltarea functiei publice 2016 - 2020

"Este nevoie de o strategie pentru dezvoltarea funcției publice ca element esențial pentru dezvoltarea statului român. În acest moment, cred că modernizarea statului român este principalul target, principala misiune pe care și-a luat-o Guvernul în această scurtă perioadă de mandat", a afirmat Dîncu, după ședința de Guvern, scrie Agerpres.

El a spus că această strategie nu presupune disponiblizări, ci se creează cadrul legal pentru analize și evaluări pe fiecare funcție.

"Nu înseamnă disponibilizări decât în momentul în care vom avea analize foarte clare pe fiecare domeniu, în momentul în care vom avea o evidență foarte clară a funcționarilor publici. Mi se pare că faptul că nu am avut o evidență ne-a făcut să exagerăm chiar și atunci când s-au luat măsuri de austeritate. S-a spus atunci: Dăm afară 15 sau 10% dintr-un domeniu, lucru care s-a exagerat și este total disfuncțional pentru administrație. Vrem să vedem unde este nevoie de mai mulți oameni, acolo unde dispar anumite disfuncționalități. (...) Noi stabilim acum cadrul legal pentru ca aceste analize să înceapă și să se dezvolte în strategii pentru diverse zone. Deci nu putem anunța acest lucru pentru că nu este corect, este doar cadrul pentru a face mai eficientă administrația publică", a explicat Dîncu.

În privința salarizării, conducătorii instituțiilor vor putea decide ca o parte din salariu să fie dat pe baza performanței, a mai spus Dîncu.

"Cred că în momentul acesta administrația, mai ales administrația publică locală, este văduvită de un salariu decent. (...) Eu militez pentru a avea în administrația publică o salarizare decentă. În fiecare an vor fi evaluări și nu evaluări formale. Conducătorii instituțiilor vor avea, în proiectul acesta de strategie, puterea de a da o parte din salariu pe baza performanței. Vom stabili criterii pentru asta, dar nu putem vorbi acum, începând de acum de o schimbare a salarizării. O să o facem în mod organizat odată cu celelalte salarii", a adăugat vicepremierul.

Potrivit unui comunicat al Executivului, strategia include un set de acțiuni, cu termene-țintă, pentru îmbunătățirea performanței profesionale, transparența, prevenirea corupției, integritatea și independența politică în administrația publică, pentru o perspectivă durabilă a carierei, pentru servicii publice mai bune și îmbunătățirea percepției cetățenilor privind administrația.

Documentul vizează clarificarea rolului și mandatului Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) și implementarea unui sistem informatic național de evidență a ocupării în administrația publică pentru toate categoriile de funcții sau posturi. Cel târziu până la sfârșitul anului 2017, înregistrările în acest registru electronic trebuie să acopere minimum 80% din totalul funcțiilor publice vizate de SDFP.

Strategia pentru dezvoltarea funcției publice pentru 2016 — 2020 promovează principiile și direcțiile de acțiune din Strategia pentru Consolidarea Administrației Publice (SCAP) 2014 — 2020. Bugetul estimat pentru implementarea SCAP privind dezvoltarea funcției publice este de 554.310,6 mii lei și se încadrează în bugetul aprobat pentru SCAP 2014 — 2020, precizează Guvernul.

Strategia mai prevede și recrutarea, promovarea, evaluarea și salarizarea — pe bază de standarde de competență și performanță. Termenul propus pentru stabilirea acestor standarde este sfârșitul anului 2019.

Strategia aprobată de Guvern își propune transparență, echitate și predictibilitate în politicile salariale finanțate din fonduri publice. Până în 2020, diferența procentuală între salarii în plată pentru funcții similare va fi de cel mult 30%, urmând să fie stabilită mai clar o relație directă între venit și performanța individuală și cea organizațională și să fie eliminate sistemele specifice anumitor sectoare, mai arată sursa citată.

Până la sfârșitul anului 2018, sistemul de formare și perfecționare profesională a funcționarilor din administrație va fi restructurat și va fi reînființat Institutul Național pentru Administrație (INA), menționează sursa citată.

În privința eticii integrității și prevenirii corupției în cadrul administrației, documentul aprobat propune ca până cel târziu la sfârșitul anului 2020 numărul total al incidentelor de integritate înregistrate și raportate să scadă cu cel puțin 30%. Acțiunile prevăzute în acest scop vizează transparentizarea informațiilor de interes public, mai ales în domenii sensibile — achiziții publice, investiții publice și va fi consolidat statutul și rolul consilierului de etică.

Elaborarea strategiei s-a făcut pe baza unor analize și studii tematice având ca obiect cadrul instituțional de management al resurselor umane din administrație, sistemele de recrutare, formare și de evaluare și a inclus consultări cu factorii interesați.

Articole recomandate

Comments