VIDEO | Imagini rare de la primul meci dintre Maradona si Hagi. Un amical disputat la Vigo, in 1983, care nu s-a vazut in Romania

VIDEO | Imagini rare de la primul meci

VIDEO | Imagini rare de la primul meci dintre Maradona si Hagi. Un amical disputat la Vigo, in 1983,...


Gica Hagi, supranumit ,,Maradona din Carpati" a evoluat de doua ori impotriva marelui Diego Maradona, care a murit miercuri, la varsta de 60 de ani.


Inaintea confruntarii memorabile de la Coppa del Mondo 1990 din Italia, cand nationala Romaniei condusa magistral de Hagi a terminat la egalitate, scor 1-1, partida cu Argentina si s-a calificat in optimi, a mai existat un duel intre cele doua staruri ale fotbalului mondial, despre care nu multi isi mai amintesc. Dar pe care Gica Hagi nu are cum sa-l uite.


,,Prima data am jucat contra lui Maradona cand aveam 18 ani, intr-un amical disputat in 1983, la Vigo, intre echipa nationala si o selectionata formata din cei mai buni fotbalisti din campionatul Spaniei. Maradona juca atunci la Barcelona. Era fenomenal", a declarat Hagi pentru Libertatea.


Diego Maradona a inscris un gol din penalty impotriva Romaniei, in amicalul disputat in 1983, la Vigo. In plan secund, Mircea Irimescu FOTO: AFE

Presa spaniola scria la vremea respectiva ca Diego Maradona a fost figura centrala a partidei dintre selectionata Sindicatului fotbalistilor din campionatul Spaniei (AFE) si nationala Romaniei. Era si normal, mai ales ca ,,Butoiasul atomic" fusese transferat de Barcelona, dupa Mondialul din 1982, pentru cinci milioane de lire sterline (7,6 milioane de dolari), o suma-record la acel moment pentru fotbalul mondial.


Evenimentul a avut loc pe 20 septembrie 1983, pe Stadionul Balaidos din Vigo, la o luna si 10 zile de la debutul lui Hagi in echipa nationala, amicalul cu Norvegia, 0-0, la Oslo.


Diego Maradona, randul de jos, al treilea de la dreapta, a fost figura centrala a meciului amical dintre selectionata Sindicatului fotbalistilor din campionatul Spaniei (AFE) si nationala Romaniei FOTO: AFE

Partida s-a terminat la egalitate, scor 2-2. Unul dintre goluri a fost marcat de Maradona (min. 39), dintr-un penalty pe care tot el in provocase, in urma unei patrunderi in careu pe langa Gino Iorgulescu, actualul sef al LPF. Pentru tricolori au inscris Boloni (24) si Gabor (66).


Pentru ca in joc era un trofeu, rezultatul a fost decis la loviturile de la 11 metri. Maradona nu se mai afla insa pe teren, fusese schimbat in minutul 60. Selectionata Sindicatului fotbalistilor din campionatul Spaniei (AFE), care era condusa de legendarul Di Stefano, s-a impus cu 4-2. Pentru Romania au transformat Boloni si Klein. Au ratat Gabor si I. Andone.


Nationala Romaniei se pregatea pentru meciul cu Cehoslovacia, de la Bratislava, decisiv pentru calificarea la EURO 1984.


Mircea Lucescu a inceput meciul in formula: S. Lung - M. Rednic, I. Andone, Iorgulescu, Ungureanu - Hagi, Ticleanu, Boloni, Irimescu - Gabor, Coras. Rezevre: Moraru, Iovan, Augustin, Klein, Balint.Comments