VIDEO | Mizerie de nedescris. Imagini  cu containerele in care stau sezonierii romani la ferma din Bornheim

VIDEO | Mizerie de

VIDEO | Mizerie de nedescris. Imagini cu containerele in care stau sezonierii romani la ferma din B...


Sindicatul FAU din Bonn, care ii sprijina pe sezonierii romani de la ferma de sparanghel din Bornheim sa-si primeasca salariile, a publicat duminica imagini din ghetoul in care sunt cazati muncitorii.


O cladirea insalubra din containere, cu doua etaje, si 30 de dormitoare, care in perioada 2015 pana in mai 2016, a gazduit refugiati din Siria,Afganistan, Iran si Albania.


Sindicatul FAU a remis si un comunicat de presa, prin care contrazice Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din Romania, care precizase joi ca toti cetatenii romani care si-au desfasurat activitatea la ferma din Bornheim au primit salariile care li se cuveneau.


"Potrivit cunostintelor noastre actuale, aceasta informatie nu corespunde realitatii", sustine FAU Bonn intr-un comunicat de presa.


Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a vizitat miercuri ferma din Bornheim, unde lucrau sezonieri romani, iar in urma discutiilor administratorul judiciar al fermei s-a angajat sa plateasca lucratorilor toate sumele restante, anunta institutia.


Totodata, ambasadorul Romaniei la Berlin, Emil Hurezeanu, a declarat in urma cu cateva zile ca situatia muncitorilor romani se va rezolva, iar legea va fi schimbata.


Comunicatul Sindicatului Freie Arbeiter*innen Union (FAU) din Bonn:


"Dupa cum am aflat, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca toti lucratorii si lucratoarele din Romania care si-au desfasurat activitatea la Spargel Ritter, Bornheim, ar fi primit in intregime drepturile salariale cuvenite.


Potrivit cunostintelor noastre actuale, aceasta informatie nu corespunde realitatii. Din cate putem spune, toti lucratorii si lucratoarele au participat, intr-adevar, la sesiuni de plata a salariilor. In cadrul acestor sesiuni de plata, nu s-a realizat, insa, nici pe departe, achitarea integrala a tuturor salariilor.


Dupa cum am precizat in conferinta noastra de presa din 22 mai, au existat chiar si cazuri extreme, in care remuneratia a fost derizorie. In cel putinun caz, dupa deducerea avansurilor modeste si a costurilor pentru cazare si masa, nu s-a mai platit nimic.


Avocatii nostri fac demersuri juridice impotriva avocatului de insolventa, pentru a ne asigura ca toti muncitorii isi vor primi, intr-adevar, salariile cuvenite".


Comments