VIDEO Sorin Cimpeanu nu este de acord cu forma planurilor-cadru pentru liceu, filiera teoretica, fac...

,,Sunt probleme curente gen planurile cadru lansate in consultare publica pana la sfarsitul lunii ianuarie, pentru liceu. Un subiect extrem de important, extrem de discutat, care au fost realizate de catre comisii de lucru in luna august si au fost si validate. Acum, cei care le-au lucrat si cei care le-au validat inteleg ca nu mai sunt de acord cu ele. O opinie personala - nici eu nu sunt de acord cu forma lor, cel putin pe filiera teoretica.

Suntem in perioada in care strangem cat mai multe observatii si propuneri si sa vedem cum reusim sa le armonizam. Dupa care, daca vom reusi sa le armonizam, va trebui sa lucram pe fiecare disciplina in functie de numarul de ore aferent la programa analitica, dupa care va trebui sa lansam licitatia propriu-zisa. Sub nicio forma, am anuntat din prima zi de mandat, procesul nu se poate incheia pana la inceputul anului scolar 2021 -2022. Deci, iarasi nu vom avea manuale la clasa a noua. (...) Dupa care avem palierul trei, al problememlor cronice. (...) Ma tem ca trebuie abordate toate trei odata, nu sunt probleme despre care putem spune ca putem astepta in liniste", a spus Cimpeanu, in cadrul Forumului Bunei Guvernari Locale in Educatie. Planurile-cadru pentru liceu au fost puse in dezbatere publica pe 5 ianuarie 2021, la un an de la constituirea grupurilor de lucru care le-au realizat, in februarie 2020, in timpul mandatului ministrului Monica Anisie. Planurile-cadru stabilesc ce materii vor studia elevii de clasele a IX-a incepand de anul scolar viitor - 2021-2022, numarul de ore alocat acestor discipline, pe saptamana. Proiectele planurilor-cadru respecta media de 30 de ore pe saptamana prevazuta de modificarea legii educatiei de anul trecut, sunt pentru toate clasele de liceu si vor intra in vigoare gradual, incepand cu clasa a IX-a a anului scolar 2021-2022.

Pe 5 ianuarie, Ministerul Educatiei preciza ca in ,,constructia acestor variante s-a raportat la profilul absolventului asa cum acesta se regaseste formulat, pentru nivelul functional si pentru nivelul dezvoltat (clasele IX-XII), in cadrul documentului de politici educationale Repere pentru proiectarea, actualizarea, si evaluarea Curriculumului national. Cadrul de referinta al curriculumului national, aprobat prin Ordin al ministrului educatiei si cercetarii", dar nu a lansat in dezbatere si un profil al unui absolvent de liceu, precizand ca pe baza dezaterii acestor planuri-cadru va fi realizat si profilul.

Specialistii care au realizat planurile-cadru sustin ca ,,in anul 2020, in contextul unor modificari legislative din cadrul Legii educatiei nationale, privind nr. ore/ciclul de invatamant, a fost reluat procesul de realizare al planurilor-cadru, avandu-se in vedere, inclusiv, cerinta referitoare la numarul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de invatamant, respectiv, in medie, 30 de ore pe saptamana, pentru invatamantul liceal. Astfel, au rezultat cele doua proiecte ale variantelor de planuri-cadru supuse, in prezent, dezbaterii publice", potrivit Edupedu.ro.

,,Cele doua variante (de planuri cadru) au urmarit eliminarea unor incoerente/dezechilibre existente in planurile actuale si oferirea ocaziilor de invatare semnificative din perspectiva asteptarilor elevilor care au optat pentru un anumit profil/specializare", potrivit Centrului National de Politici si Evaluare in Educatie.

Interventia ministrului pe tema planurilor-cadru poate fi urmarita de la min 42.42 in inregistrarea de mai jos, la sedinta online a Forumului Bunei Guvernari Locale in Educatie:

Comments