Viitorul Europei fara Marea Britanie se

Viitorul Europei fara Marea Britanie se decide la Bruxelles. Premierul Scotiei negociaza ramanerea i...

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a avertizat miercuri ca investitiile in economia britanica vor scadea anul viitor cu 5%, la doua zile dupa ce a revizuit in scadere ratingul suveran al Marii Britanii si a avertizat ca ar putea urma alte retrogradari, deoarece votul pentru iesirea tarii din UE (Brexit) va afecta economia, transmite Reuters.

Luni, Fitch a retrogradat ratingul suveran al Marii Britanii de la "AA plus" la "AA", cu perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca ar putea fi din nou redus calificativul. De asemenea, Fitch a inrautatit perspectiva de crestere a economiei regatului Unit in 2017 si 2018 la 0,9% pentru ambii ani, de la estimarea precedenta de 2%.

"Aceste incertitudini vor determina firmele sa-si amane investitiile si deciziile de angajare, in timp ce volatilitatea de pe piata financiara va afecta si mai ult increderea oamenilor de afaceri", se arata in comunicatul Fitch.

Pana in 2018 nivelul investitiilor va fi cu 15% mai scazut decat se estima inainte de referendum, avertizeaza agentia, in timp ce cresterea economiei Regatului Unit in 2017 si 2018 va fi cu un punct procentual mai scazuta decat prognoza anterioara.

Consumul va fi afectat de acest soc si cheltuielile rezidentilor britanici vor scadea in 2017. Deprecierea semnificativa a lirei sterline va compensa usor efectele socului asupra cererii in timp ce exporturile ar putea beneficia pe termen scurt de aceste evolutii, sustine Fitch.

Comments