Virgil Popescu: ,,Pretul gazelor nu va scadea la cel din 2021. A crescut cu 85%, pentru ca Gazprom a manipulat piata"

Virgil Popescu ,,Pretul gazelor nu va scadea

Virgil Popescu: ,,Pretul gazelor nu va scadea la cel din 2021. A crescut cu 85%, pentru ca Gazprom a...

,,Este cu adevarat ceva ce nu s-a mai vazut, cresterea (de 85% - n.red.)a inceput, practic, e accelerata din ultima parte a anului trecut, practic de prin septembrie, brusc gazul rusesc a inceput sa creasca, tragand toata piata in sus. Eu am tot spus ca, cu certitudine, acest lucru nu a fost intamplator, faptul ca rusii au redus livrarile catre Europa, faptul ca nu au mai suplimentat cererea, nu au mai suplimentat livrarile de gaz, au redirectionat mult gaz catre Asia. Eu cred ca a fost gandita special pentru a creste pretul, pentru a crea o problema Europei, ca o prima etapa a razboiului din Ucraina. Tocmai pentru a crea o problema Europei, sa aiba de ce sa se ocupe", a declarat Virgil Popescu, miercuri seara, la o televiziune de stiri.

Ministrul Energiei a avertizat ca preturile nu vor scadea cat dependenta este mare de gazul rusesc, iar ieftinirea va veni odata cu mai multe oferte in piata. "Cred ca intreaga Europa nu va mai depinde de gazul rusesc, mai devreme de 2026-2027, pentru ca este deja o politica clara, la nivel european, reducerea dependentei si o reducere a dependentei de gazul rusesc accelerata", a mai spus Virgil Popescu.

,,Gazul romanesc, sunt convins, se va ieftini in momentul in care avem mai mult gaz decat putem consuma. Regulile de piata sunt simple, cu cat oferta este mai mare decat cererea, este evident ca pretul gazului va scadea. Piata a fost manipulata, clar, dupa parerea mea, de catre Gazprom. Nu exista in momentul de fata gaz suficient, pe piata si piata este foarte sensibila si reactioneaza la orice se intampla. Atata timp cat vom depinde de gazul rusesc, nu cred ca pretul va ajunge la nivelul din 2021, ca vorbeam de aprilie 2021 cand asistam la o liniste in piata", a mai spus declarat Virgil Popescu.

Comments