Wilton Gregory, primul cardinal de culoare din Statele Unite, numit de Papa Francisc

Wilton Gregory, primul cardinal de culoare

Wilton Gregory, primul cardinal de culoare din Statele Unite, numit de Papa Francisc


Vorbind, duminica, in urma rugaciunii din Piata Sfantul Petru de la Vatican, Papa Francisc l-a numit cardinal pe arhiepiscopul Gregory. Este primul cardinal de culoare din istoria Americii, noteaza CNN.


De fapt, arhiepiscopul Gregory era singurul arhiepiscop de culoare din Statele Unite. Acesta s-a facut cunoscut dupa ce a indrumat Biserica Catolica prin criza de la inceputul anilor 2000, cand mai multi clerici au fost acuzati de abuzuri sexuale.


Din 2005, el a condus Arhiepiscopia Atlanta, inainte de a fi numit arhiepiscop de Washington DC, in 2019. Atunci, Gregory l-a inlocuit pe cardinalul Donald Wuerl, care a demisionat in octombrie 2018, din cauza rolului pe care l-a avut in criza legata de abuzurile sexuale ale clericilor.


Arhiepiscopul Gregory este unul dintre cei 13 care vor fi ridicati la rang de cardinal in cadrul unei ceremonii numite "consistoriu", care va avea loc la Vatican, pe 28 noiembrie 2020.


Responsabilitatea principala a cardinalilor este de a alege un nou papa, daca ar demisiona sau moare, conform Conferintei Episcopilor Catolici din Statele Unite.


Papa Francisc a confirmat ca noua din cei 13 noi cardinali au sub 80 de ani, ceea ce inseamna ca ar fi eligibili pentru a-si alege succesorul.


Potrivit Vatican News, agentia oficiala de stiri a Sfantului Scaun, cardinalii poarta vesmantul rosu distinctiv pentru a-si indica dorinta de a se sacrifica pana la punctul de a varsa "propriul lor sange in slujba succesorului lui Petru".


FOTO: EPA


Comments