Zelenski, apel la unitatea europenilor in fata Rusiei: ,,Linia frontului din Ucraina a devenit linia...

Invazia Rusiei din Ucraina si atacurile sale de mare amploare impotriva infrastructurii critice ucrainene provoaca suferinta nu numai in Ucraina, ci si in restul Europei, a declarat vineri presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, intr-o interventie prin videoconferinta la un forum international desfasurat in orasul lituanian Kaunas, relateaza agerpres.ro.

"Trebuie sa facem totul pentru a ne aminti nu de ceea ce ne-am simtit amenintati, ci de ceea ce am facut pentru a ne proteja de aceasta amenintare. Si, de aceea, trebuie sa intelegem clar ideea de Europa. O Europa unita - este foarte importanta. Aud adesea aceeasi intrebare - cum poate Europa sa ajute Ucraina? Desigur, suntem recunoscatori pentru asta, dar este intrebarea formulata corect? Europa se poate ajuta singura. Nu este vorba despre a ajuta Ucraina sa faca fata Rusiei, ci este vorba despre Europa capabila sa se ajute singura sa faca fata Rusiei. Nu numai in Ucraina milioane de oameni sunt fara caldura si lumina din cauza terorii rusesti. Pe flancul estic al Europei se afla milioane de europeni care sunt fara lumina si caldura din cauza terorii rusesti. Rusia nu doreste sa distruga doar Ucraina, ci si Europa. Suntem cu totii parti ale unui intreg", a punctat Zelenski in fata presedintelui Klaus Iohannis, alaturi de omologii sai din Lituania, Letonia si Polonia, la forumul "Ideea de Europa" de Universitatea Vytautas Magnus din Kaunas, Lituania.

"Milioane de persoane din Ucraina au ramas fara hrana sau electricitate din cauza actiunilor Rusiei. Si nu este vorba doar de milioane de ucraineni, ci si de milioane de europeni care sufera, de asemenea, din cauza acestei agresiuni. Agresiunea Rusiei este indreptata impotriva intregii Europe", a afirmat Zelenski.

Discursul lui Zelenski vine dupa ce Republica Moldova, tara vecina cu Ucraina si a carei retea electrica este conectata la cea ucraineana, a suferit intreruperi masive de curent electric din cauza daunelor provocate de bombardamentele intense rusesti asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Liderii celor doua state baltice si presedintele Poloniei s-au alaturat ulterior lui Klaus Iohannis intr-o declaratie comuna care, printre altele, solicita continuarea sprijinului militar si economic pentru Ucraina si afirma: "Asiguram ca vom continua sa lucram cu hotarare pentru a ajuta impreuna Republica Moldova sa se integreze cu succes in Europa".

Comments