ZGUDUITOR – Morgan Freeman a facut un film despre un copil de la orfelinatul din Sighetu Marmatiei (VIDEO)

ZGUDUITOR Morgan Freeman a facut un film

ZGUDUITOR – Morgan Freeman a facut un film despre un copil de la orfelinatul din Sighetu Marmatiei (...

ZGUDUITOR Povestea unui roman care a trait in orfelinatul din Sighetu Marmatiei, in perioada comunista, este subiectul unui film realizat de celebrul actor american Morgan Freeman.

Izidor Ruckel are 36 de ani si este unul dintre miile de copii care au crescut in caminul pentru minori cu boli irecuperabile din Sighetu Marmatiei. Pana la varsta de 11 ani Izidor a trait in conditii greu de imaginat astazi. Amintirile din acea vreme il urmaresc si acum: mancare proasta si batai din nimic.

,,Cea mai mare parte din amintiri, de la Sighetu Marmatiei o am. Am crezut ca o sa mor intr-o noapte pentru ca n-am putut sa am grija de copii ca si un infirmier si nu i-a placut unei femei cum am ajutat, cum am lucrat. M-a batut cu o matura, asa de mult, pe mine si un baiat pe care il chema Ciobi, am crezut ca mor", povesteste Izidor Rucker.

Izidor spune ca regimul era foarte strict. Erau treziti la ora 6, iar timp de doua ore, pana la micul dejun, toti copiii erau tinuti dezbracati in baie pana ingrijitoarele faceau curat. Primeau medicamente care ii sedau. Izidor isi aminteste ca de fiecare data cand i se administrau aceste medicamente i se facea rau.

,,Cateodata, cand eu am fost rau, mi-au dat si mie medicamente la orfelinat si de fiecare data cand le-am luat mi-a fost foarte rau, am vomitat, am fost ametit. Am crezut ca nu mai pot sa traiesc si ca o sa mor", spune Izidor.

Izidor a avut noroc si a scapat din infern. A fost adoptat de o familie de americani. Nu toti copiii au avut insa o sansa. Specialistii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) au descoperit ca cel putin 10.000 de copii au murit din cauza relelor tratamente la care au fost supusi in aceste institutii ale groazei.

In trei din cele 26 camine-spital pentru minori cu boli irecuperabile, 771 de minori au murit intre 1987-1991. Responsabili ar fi in jur de 100 de persoane, de la infirmieri la directori.

La mai bine de 25 de ani de atunci, IICMER cere Parchetului General sa le faca dreptate acelor copii. ,,Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a depus la Parchetul General o sesizare penala privind tratamentele neomenoase aplicate in perioada comunista in caminele spital din Cighid, Pastraveni si Sighet, care au avut drept urmare moartea a 771 de minori. 771 o cifra provizorie", a precizat Radu Preda, presedintele executiv al IICCMER.

,,Deci ganditi-va ca sunt peste 10.000 de victime ale sistemului, nu ale unor oameni. De altminteri, aceasta este prima plangere dintr-o serie mai larga, pe care o dorim incheiata anul viitor, de sesizari penale privind crime sistematice si sistemice", a precizat Radu Preda.

Cercetatorii au documente si marturii din care reiese ca minorii erau tinuti in haine murdare si in propriile fecale, in camere pline de mucegai. Parchetul General a incadrat dosarul direct in penal.

Intrebat de Freeman cum a reusit sa scape din orfelinat, Izidor si-a amintit cum niste angajati ai instituiei l-au strigat pe el si pe un alt copil, Ciprian, si le-au spus ca pleaca in America.

Morgan Freeman: Cine e copilul acela?

Izidor Ruckel: Acela sunt eu. Acela sunt eu in 1990. Am avut mai multe ocazii decat altii. Era o ingrijitoare, Onisa. Chiar mai am poza ei. Nu o sa o uit niciodata. A fost o persoana minunata, care lucra acolo. Onisa m-a luat acasa intr-o noapte si am uitat de institutie.

Morgan Freeman: Cum ai scapat din acel orfelinat?

Izidor Ruckel: Niste angajati m-au strigat pe mine si pe alt baiat, Ciprian. ,,Izidor si Ciprian, veniti aici! Mergeti in America!"

Izidor Ruckel a scris in cartea autobiografica ,,Abandonat pe viata" despre dramele pe care le-a trait, despre primii 11 ani din viata sa, petrecuti intr-unul din orfelinatele lui Ceausescu. A povestit si cum a fost salvat dupa caderea comunismului de un cuplu de americani, care i-a oferit sansa unei vieti normale, in tara tuturor posibilitatilor.

Cartea a ajuns si la actorul si producatorul Morgan Freeman, care a hotarat sa cuprinda povestea romanului in cel mai nou proiect al sau. Episodul dedicat lui Izidor se numeste ,,Puterea dragostei", face parte din miniseria ,,Puterea noastra" si a fost prezentat miercuri si in Romania.

Ajuns in Statele Unite, Izidor Ruckel a fost adoptat de un cuplu de americani, Marlys si Daniel Ruckel, care i-a oferit dragoste si i-a dat astfel o noua sansa la viata.

The post ZGUDUITOR – Morgan Freeman a facut un film despre un copil de la orfelinatul din Sighetu Marmatiei (VIDEO) appeared first on actualmm.ro.

Comments