Ziua decisiva pentru cresterea taxelor. Ce masuri pregateste Guvernul si pentru ce vor plati romanii...


Romanii ar putea da mai multi bani pentru tigari, sucuri bogate in zahar sau mancarea de la restaurant, iar la toate acestea s-ar putea adauga si taxe mai mari pe locuinte. Libertatea va prezinta lista masurilor discutate de coalitia de guvernare.


Guvernul discuta in sedinta de astazi modificarile la Codul Fiscal, dupa ce acestea au fost analizate in ultimele doua luni in coalitie. PNL, PSD si UDMR nu s-au inteles asupra introducerii cotei progresive si a taxei de solidaritate, insa au cazut de acord pentru cresteri in alte domenii.&


Acciza mai mare la tigari, TVA mai mare in turism


Atat Nicolae Ciuca - premier si presedinte al PNL, cat si Marcel Ciolacu - liderul PSD, au anuntat deja luni ca vor fi eliminate o serie de exceptii.


TVA pentru catering si alimentatie publica creste de la 5% la 9%. Acesta din urma este nivelul TVA pentru mancare in magazine.Apare ,,taxa pe zahar". Aceasta nu este o taxa in sine, ci nivelul TVA va creste de la 9% la 19% pentru bauturile bogate in zahar.Cresc accizele la tigari. Calendarul privind accizele agreat cu Comisia Europeana a expirat, astfel ca este nevoie de unul nou.Impozitul pe dividende creste de 5% la 8%.Impozitele pe veniturile din jocuri de noroc cresc la 40%. In prezent, castigurile sunt impozitate cu 1% pana la o valoare de 66.750 de lei, cu 16% pana la 445.000 de lei si cu 25% peste aceasta suma.

Taxe mai mari pe locuinte


Alte masuri analizate in ultima perioada sunt:


Impozitarea locuintelor la valoarea de piata. Acest lucru ar duce la taxe mai mari pentru cei din marile orase; in Bucuresti majorarea ar putea ajunge la 60%. Masura ar urma sa intre in vigoare din 2023.Scutirile de impozite pentru cei din agricultura ar putea scadea de la pragul de 30.000 de lei pentru salarii la 10.000 de lei, potrivit Digi24.Reducerea pragului pentru microintreprinderi de la un milion de euro la 500.000 de euro.Reducerea pragului pentru persoane fizice autorizate (PFA) de la 100.000 la 25.000 de euro.Taxe mai mari pentru profesiile liberale. In acest moment, acestea sunt taxate cu 10% ca impozit pe venit si contributii de 10%, daca venitul anual depaseste 12 salarii minime brute, dar Guvernul vrea introducerea de noi praguri.

Unde nu s-a ajuns la consens


Cele doua mari partide de la guvernare nu s-au pus insa de acord pe o serie de taxe.


Impozitul progresiv. Acesta este sustinut de PSD, dar respins de PNL, care doreste ramanerea la cota unica.Taxa de solidaritate. Initial era vorba de 1% din cifra de afaceri pentru companiile cu venituri peste 100 de milioane de euro, dar ulterior PSD a rebotezat-o drept ,,contributie pentru sanatate si educatie" si a redus-o la 0,5%. PNL a respins ideea, afirmand ca va afecta investitiile.

Comments