Razboi in Ucraina, ziua 799. SUA acuza Rusia ca a folosit un agent chimic in Ucraina - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina, ziua 799. SUA acuza Rusia ca a folosit un agent chimic in Ucraina - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina, ziua 799. SUA acuza Rusia ca a folosit un agent chimic in Ucraina - LIVE TEXT

UPDATE 22:20 - NATO condamna ''activitatile rau intentionate'' ale Moscovei pe teritoriul aliatilor

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activitatile rau intentionate" ale Rusiei "intreprinse recent pe teritoriul Aliantei" si care "constituie o amenintare la adresa securitatii lor", informeaza AFP.Intr-un comunicat, aliatii denunta "activitatile ostile ale statului (rus) care au lovit Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia si Regatul Unit"."Incidentele in cauza se inscriu in cadrul intensificarii activitatilor pe care Rusia le intreprinde in tot spatiul euroatlantic si mai ales pe teritoriul Aliantei, facand apel la intermediari", se subliniaza in comunicat."Este vorba de acte de sabotaj, acte de violenta, de activitati cibernetice, de perturbari electronice, de campanii de dezinformare si de alte activitati hibride", precizeaza ei, adaugand ca aceste "activitati hibride (...) constituie o amenintare" la adresa securitatii lor."Vom actiona individual si colectiv ca raspuns la aceste actiuni si vom continua sa ne concertam in mod strans. Vom face in asa fel incat Alianta si aliatii sa fie pregatiti pentru a asigura disuasiunea si apararea in fata activitatilor sau atacurilor hibride", adauga ei."Condamnam atitudinea Rusiei si ii cerem acesteia sa respecte obligatiile sale internationale, cum o fac aliatii. Actiunile Rusiei nu ne vor descuraja sa continuam sa sustinem Ucraina", conchid statele membre ale NATO.

UPDATE 19:23 - Zelenski: Rusia a folosit in aprilie 300 de rachete, 300 de drone si 3.200 de bombe ghidate impotriva Ucrainei. Doar forta poate opri aceasta teroare

Rusia a folosit peste 300 de rachete, aproximativ 300 de drone de tip Shahed si peste 3.200 de bombe ghidate in atacurile din aprilie asupra Ucrainei, a declarat joi presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relateaza Reuters.

"Doar forta poate opri aceasta teroare - forta poporului nostru, forta unitatii lumii, forta presiunii asupra Rusiei, forta sistemelor de aparare aeriana furnizate Ucrainei, forta soldatilor nostri care tin linia frontului", a scris Zelenski pe Telegram.

In aceasta primavara, Rusia si-a intensificat loviturile asupra infrastructurii civile si energetice a Ucrainei, in timp ce Kievul astepta un ajutor suplimentar din partea aliatilor sai, iar apararea sa aeriana era la limita.

UPDATE 18:10 - Sase copii au fost raniti intr-un atac rus cu bombe aeriene, in regiunea Harkov

Sase copii si un adult au fost raniti joi intr-un atac rus cu bombe aeriene in orasul Dergaci din regiunea Harkov, in nord-estul Ucrainei, a anuntat guvernatorul regional, informeaza AFP."Sapte persoane au fost ranite, dintre care sase copii, in urma unui atac inamic cu bombe aeriene ghidate asupra orasului Dergaci", a scris pe Telegram guvernatorul Oleg Sinegubov."Doi dintre copiii raniti au rani usoare la membre, iar ceilalti patru sunt intr-o stare moderata. Ei au fost cu totii spitalizati", a adaugat guvernatorul, precizand ca un barbat de 75 de ani a primit ingrijiri la fata locului, fara a fi spitalizat.Regiunea Harkov, frontaliera cu Rusia si o parte a careia a fost ocupata de armata rusa la inceputul invaziei, inaintea unei prime contraofensive a Kievului in toamna lui 2022, ramane sub foc aproape constant.

UPDATE 16:24 - Oficialii ucraineni se asteapta la scaderea exporturilor de grau si porumb in 2024-2025

Exporturile de grau si porumb ale Ucrainei ar putea scadea cu aproape un sfert in urmatorul sezon, care va incepe in luna iulie 2024, dupa o recolta mai mica aparuta ca urmare a razboiului, a declarat joi adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Visotki, transmite Reuters.

Dezvaluind pentru prima data prognozele oficiale pentru sezonul 2024/2025, Taras Visotki a spus ca exporturile de grau ar putea scadea pana la 14 milioane de tone, de la 18 milioane de tone in sezonul 2023/2024. De asemenea, exporturile de porumb ar putea scadea pana la 20-21 milioane de tone, de la 27 milioane de tone, in timp ce exporturile de orz ar urma sa ramana constante la trei milioane de tone, a estimat Taras Visotki.

Pe langa impactul razboiului asupra terenului arabil disponibil, recolta de cereale a Ucrainei ar putea sa aiba de suferit si de pe urma frigului in luna mai sau a secetei in perioada mai-iunie.

UPDATE 13:40 - Kremlinul califica drept nefondata acuzatia americana de folosire a armelor chimice in Ucraina

Kremlinul a negat joi o acuzatie formulata de SUA potrivit careia fortele ruse din Ucraina au incalcat o interdictie internationala privind folosirea armelor chimice, transmite Reuters.

"Ca de obicei, aceste acuzatii par complet nefondate", a declarat presei purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului le-a transmis reporterilor ca Moscova ramane atasata obligatiilor sale in conformitate cu Conventia privind interdictia armelor chimice (CIAC).

SUA au acuzat miercuri Rusia ca a incalcat aceasta conventie, prin folosirea unui agent chimic, cloropicrina, impotriva trupelor ucrainene si ai unor agenti antirevolte ca "metoda de razboi" in Ucraina.

UPDATE 13:15 - Zelenski confirma ca summitul de pace din Elvetia va avea loc in 15 si 16 iunie

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat joi pe retelele sale de socializare ca la Burgenstock, in Elvetia, va avea loc in 15 si 16 iunie summitul despre asa-numita Formula a Pacii promovat de administratia sa pentru a cere retragerea trupelor ruse de pe intreg teritoriul Ucrainei, potrivit EFE.Seful statului ucrainean a explicat ca data a fost convenita cu presedinta Elvetiei, Viola Amherd."Sefi de stat si de guvern de pe toate continentele sunt invitati si speram ca vor participa", a declarat Zelenski, care si-a exprimat speranta ca summitul "va servi drept platforma pentru a vorbi despre cum poate fi realizata o pace justa si durabila pentru Ucraina", potrivit principiilor dreptului international.Formula ucraineana pentru pace propune, printre alte obiective, restabilirea securitatii nucleare, alimentare si energetice, eliberarea tuturor prizonierilor de razboi si a civililor detinuti, restabilirea integritatii teritoriale a Ucrainei prin retragerea trupelor ruse.

UPDATE 12:00 - Din decembrie 2023, fortele rusesti au executat probabil cel putin 15 soldati ucraineni care au incercat sa se predea si posibil sase care se predau deja sau se predasera, a declarat Human Rights Watch (HRW).

"Aceste incidente ar trebui sa fie investigate ca fiind crime de razboi", se arata in declaratia organizatiei neguvernamentale, citata de The Kyiv Independent.

,,De la invazia pe scara larga a Rusiei in Ucraina, fortele sale au comis multe crime de razboi odioase", a declarat Belkis Wille, director in cadrul HRW.

,,Executia sumara - sau uciderea - a soldatilor ucraineni care se predau si a celor raniti, impuscati cu sange rece, interzisa in mod expres de dreptul umanitar international, este, de asemenea, inclusa in aceasta mostenire rusinoasa."

Declaratia HRW mentioneaza cinci incidente de executii in grup ale soldatilor ucraineni de catre trupele rusesti, pe care ONG-ul le-a investigat pe baza filmarilor cu drone postate pe retelele de socializare, a relatarilor din mass-media si a interviurilor.

UPDATE 11:00 - Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a explicat intr-un interviu pentru Foreign Policy, preluat de European Pravda, ca, in prezent, Ucraina nu vede niciun rost in a invita Moscova la Summitul Global pentru Pace din Elvetia, adaugand ca contactele cu Rusia vor fi in continuare necesare dupa ce comunitatea internationala isi va consolida pozitia.

Kuleba a fost intrebat de ce are sens ca Ucraina sa organizeze Summitul Global al Pacii in Elvetia pentru a pune capat razboiului, daca Rusia, partea care a inceput razboiul, nu este prezenta.

Kuleba a precizat ca aceasta este o intrebare logica din punctul de vedere al abordarilor diplomatice de manual, dar ca acestea nu vor functiona in circumstantele actuale.

,,Abordarea noastra vine din realitate si din experienta pe care am dobandit-o intre 2014 si 2022... [Atunci], am avut aproape 200 de runde de discutii cu Rusia in diferite formate, cu mediatori si in mod bilateral. Dar nimic nu a functionat. S-a ajuns la o invazie pe scara larga. Deci stim ca nu are sens sa ai Rusia la masa daca nu te poti asigura ca se aseaza la masa si ca actioneaza cu buna credinta", a declarat ministrul ucrainean de externe.

Kuleba a precizat ca vede doar doua modalitati de a ajunge la o situatie in care Kremlinul sa inceapa sa actioneze cu buna credinta.

,,Prima dintre ele este succesul pe campul de lupta. A doua este existenta unei coalitii de tari care impartasesc aceleasi principii si aceleasi abordari. Deci, acesta este motivul pentru care primul summit nu intentioneaza sa aiba Rusia la masa, deoarece scopul acestui summit este de a uni tarile care impartasesc principii si abordari pe care isi vor construi actiunile ulterioare. Si apoi poate avea loc comunicarea cu Rusia, iar Rusia poate face parte din [discutii]. Pentru ca aveti dreptate: in cele din urma, nu puteti pune capat razboiului fara ambele parti", a explicat Kuleba.

Statele Unite acuza Rusia ca a folosit un agent chimic, cloropicrina, impotriva fortelor ucrainene, incalcand Conventia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat dat publicitatii miercuri.

In plus, Rusia foloseste agenti anti-revolte ca "metoda de razboi in Ucraina, de asemenea incalcand conventia", a adaugat diplomatia americana in acest text.

"Utilizarea acestor substante chimice nu este un incident izolat si este probabil motivata de dorinta fortelor ruse de a indeparta fortele ucrainene din pozitii fortificate si de a realiza progrese tactice pe campul de lupta", a scris Departamentul de Stat.

Washington a anuntat in paralel miercuri un nou val de sanctiuni vizand companii sau persoane ruse sau straine acuzate ca au participat la efortul de razboi rusesc in invazia Ucrainei.

Pe langa companii rusesti din domeniul apararii, precum si entitati chineze, aceste sanctiuni au ca obiect mai multe unitati de cercetare si companii implicate in programele rusesti de arme chimice si biologice.

"Dispretul permanent al Rusiei fata de obligatiile sale in cadrul CIAC se inscrie in aceeasi logica ca si operatiunile de otravire a lui Aleksei Navalnii, precum si ale lui Serghei si Iulia Skripal cu agenti neurotoxici de tip Noviciok", a continuat Departamentul de Stat.

Aleksei Navalnii, fost opozant al presedintelui rus Vladimir Putin, decedat pe 16 februarie, a fost victima unei otraviri grave pe care a atribuit-o Kremlinului.

Fostul agent dublu rus Serghei Skripal si fiica sa Iulia Skripal au fost otraviti in Anglia in 2018.

Rusia a declarat ca nu mai detine un arsenal chimic militar, dar tara se confrunta cu presiuni pentru mai multa transparenta cu privire la utilizarea armelor toxice de care este acuzata.

Potrivit Institutelor americane de sanatate (NIH), cloropicrina este o substanta chimica care a fost folosita ca agent de razboi si ca pesticid si, daca este inhalata, prezinta un risc pentru sanatate.

Comments