1 iulie 2024, ziua in care TOTUL explodeaza! Unde sunt cele mai mari cresteri de PRETURI?

1 iulie 2024, ziua in care TOTUL explodeaza! Unde sunt cele mai mari cresteri de PRETURI?

1 iulie 2024, ziua in care TOTUL explodeaza! Unde sunt cele mai mari cresteri de PRETURI?

Salariul minim brut pe economie se majoreaza de la 1 iulie 2024 la 3.700 lei brut, de la nivelul actual de 3.300 de lei. Din noul salariu 300 de lei nu sunt taxati, rezultand ca salariul minim net pe economie este de 2.363 lei.

Tichetele de masa, eliminate temporar din calculul impozitului

Pentru acordarea facilitatii fiscale referitoare la neimpozitarea si neincluderea in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii a sumei de 300 de lei/luna se propune ajustarea plafonului lunar de 4.000 lei reprezentand venit brut realizat din salarii si asimilate salariilor, in sensul excluderii de la calculul acestuia a contravalorii tichetelor de masa, respectiv a indemnizatiei de hrana, dupa caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024.

,,Incepand cu veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, in venitul brut (...) nu se include contravaloarea tichetelor de masa, respectiv indemnizatia de hrana, dupa caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024",, se arata in proiect.

Desi este legat de marimea salariului minim, punctul de amenda ramane neschimbat, la 165 de lei, printr-o decizie a guvernului.

Angajatorii din mediul privat obligati sa majoreze valoarea salariului minim pot alege sa scumpeasca produsele finite pentru a-si diminua cheltuielile cu aceste cresteri.

Acciza la carburanti a fost majorata

La miezul noptii, acciza la carburanti a fost majorata. Preturile benzinei si motorinei s-au scumpit cu cca 30-40 de bani pe litru.

Scumpirea carburantilor va genera efecte in lant asupra tuturor produselor si serviciilor care au nevoie de transport, costul acestor cresteri fiind suportat, in mod evident, de populatie.

Se scumpesc si gazele

De la 1 iulie se aplica si o crestere medie de 19% a tarifelor reglementate de distributie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distributie, care reprezinta aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

"Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieste intr-un apartament cu 3 camere si are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunara a facturii de gaze naturale ar putea creste cu aproximativ 2,5 lei", a informat ANRE.

Banii ,, la negru" taxati cu 70%

Impozitul pe veniturile a caror suma nu a fost identificata se majoreaza de luni, 1 iulie 2024, de la 16% la 70%. Acest nou procent se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale incepand cu aceeasi data.

Altfel spus, daca la un control al Fiscului, contribuabilul nu poate dovedi de unde a obtinut banii, acestia vor fi suprataxati cu 70% din valoare.

Categoriile de venituri supuse impozitului

a) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;

b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite potrivit art.70;

c) venituri din salarii si asimilate salariilor, definite conform art. 76;

d) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;

e) venituri din investitii, definite conform art. 91;

f) venituri din pensii, definite conform art. 99;

g) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;

h) venituri din premii si din jocuri de noroc, definite conform art. 108;

i) venituri din transferul proprietatilor imobiliare, definite conform art. 111;

j) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 117.

In cadrul fiecarei categorii de venituri, sunt prevazute obligatiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevazut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplica asupra venitului impozabil corespunzator fiecarei surse din fiecare categorie, facand exceptie cotele de impozit prevazute expres pentru categoriile de venituri cuprinse in titlul IV.

Veste buna pentru tinerii insuratei: darul de nunta nu se impoziteaza

Totodata, la art. 62 din acelasi act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, in cazul carora nu exista obligatia declarativa din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevazute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur de investitii, primite cu titlu de mostenire ori donatie. Sursele de fonduri de natura darurilor de nunta/de botez sunt venituri neimpozabile.

Conform prevederilor art. 117 din acelasi act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, in conditiile Codului de procedura fiscala, a caror sursa nu a fost identificata, se impun cu o cota de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplica surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevazute la art. 61 si 62.

In concluzie, ,,sursele de fonduri de natura darurilor de nunta/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligatiei declararii".

Atentie, patroni! e-Factura a devenit obligatorie

De luni, 1 iulie, e-Factura a devenit obligatorie si va fi transmisa prin sistemul RO e-Factura.

Cei care primesc o factura in format clasic, adica pe hartie sau prin alte mijloace electronice, si o inregistreaza, risca o amenda de 15% din valoarea facturii.

Termenul pentru transmiterea in sistem a e-Facturii este de 5 zile calendaristice.

Amenzile pentru firmele mari vor fi cuprinse intre 5.000 - 10.000 lei, cele mijlocii intre 2.500 - 5.000 lei, iar firmele mici intre 1.000 - 2.500 lei.

NOI SCUMPIRI LA POMPA, NOILE PRETURI

43 de bani/l benzina40 de bani/ l motorina20 de lei pentru un plin de 50 de lSursa: Realitatea PlusGAZELE, MAI SCUMPE CU 19%

Echivalent a 10 lei/MW/h distribuit

Comments