1 Mai la Vama Veche. Dupa accidentul lui Vlad Pascu, ,,drumul mortii" a ramas acelasi, dar politisti...


La 8 luni de la accidentul in care au murit doi tineri, drumul pe care ei se intorceau din Vama Veche, atunci cand au fost loviti de soferul drogat, arata la fel. Iar sediul politiei e in acelasi container de la marginea localitatii. Singura schimbare e actiunea echipajelor de la Rutiera care au oprit soferii, ca sa-i testeze antidrog.&


Pe plaja de la Vama Veche, tinerii imbracati in haine de strada stau pe nisip, in grupuri, ca niste stoluri de pasari uriase, si privesc spre valurile mari care lovesc cadentat tarmul, asteptand. Vara, seara, fericirea.


[libvideo id="4876935"]

,,Sunt mai faini oamenii, e alt vibe"


Acum 50 de ani, ,,in 2 Mai si Vama Veche veneau cam 8.000-9.000 de turisti pe sezon, conform statisticilor primariei", dupa cum e notat in revista Flacara din acea vreme. Acum, sunt cateva mii intr-o singura zi.


Vlad (in centru), cu prietenii in Vama

De fiecare 1 Mai ii aduce impreuna, pe acelasi mal de mare, sentimentul de libertate deplina pe care ei spun ca doar in Vama il intalnesc. ,,Numai aici e spiritul acela, old school. Eu sunt din Bucuresti, dar acolo nu mai e distractia pe placul meu. In Vama Veche, te simti exact ca in cantec: <>", ne explica Vlad, care are 18 ani si a venit la mare cu cortul.&


Ioana (23 de ani) si Alexandra (19 ani) au mers opt ore cu trenul din Fagaras, doar ca sa vada marea de 1 Mai. ,,Nu avem cazare", spune Ioana, ,,O sa stam pe plaja, mai mergem si in cluburi, iar maine-dimineata, la ora 5:30, avem tren inapoi spre casa. Daca nu murim de frig in noaptea asta", rade ea. Spune ca vine in Vama Veche pentru ca ,,e mai prietenoasa lumea, sunt mai faini oamenii, e alt vibe. Fata de Costinesti, de pilda, unde rasuna manelele."


Preturile din Vama nu le sperie pe fete. ,,Suntem studente la Cluj, iar acolo sunt la fel de mari", marturiseste Alexandra.&



Cat costa o M.B.S. in localul primarului


In marketurile de pe faleza, o doza de bere costa de la 6 lei in sus, iar la autoservire, o halba e 12 lei. Tot acolo, pentru cea mai ieftina ciorba, de legume, platesti 17 lei, iar pentru borsul de peste - 35 de lei. Un gulas de vita e 39 de lei, un mic - 6 lei, iar o portie de cartofi prajiti - 14 lei.


Pe strada principala, o ,,clatita Kinder Bueno" costa 33 de lei, iar un burger - intre 28 si 38 de lei.



In buza falezei, la loc cu vad, se inalta si pensiunea cu restaurant a primarului PSD din Limanu, Daniel Georgescu. Aici, o ciorba de legume costa 22 de lei, cel mai ieftin burger (vegan) 43 de lei, iar o portie de M.B.S. (mamaliga, branza si smantana) - 32 de lei.


Pensiunea primarului PSD din Limanu, Daniel Georgescu

De ce nu se prelungeste acel trotuar


Luna trecuta, intr-un interviu acordat unui post de radio local, Daniel Georgescu a fost intrebat ce face primaria in legatura cu trotuarul dintre Vama Veche si 2 Mai, ca sa se evite accidentele precum cel produs de Vlad Pascu.&


Pentru ca acel trotuar se termina la marginea unui camp, tinerii loviti cu masina de soferul drogat au fost nevoiti sa mearga pe marginea soselei.


Locul unde au murit cei doi tineri loviti cu masina de Vlad Pascu

Primarul PSD a spus ce declara si imediat dupa accident: ca are un proiect si ca asteapta finantarea lui. Dar, a adaugat el, ,,am avea o solutie, prelungirea trotuarului intre acea pista pietonala, care duce catre Vama Veche, si interiorul 2 Mai-ului. Am putea sa impartim proiectul in doua tronsoane si sa efectuam doar bucata aceea de trotuar, pe care cred ca ne-am permite-o din bugetul local."


Numai ca, a tinut sa mai precizeze primarul, ,,investitiile principale trebuie sa vina in beneficiul locuitorilor, in primul rand. Nu poti sa te apuci sa faci trotuare intre 2 Mai si Vama Veche, fara sa ai trotuare in Limanu si 2 Mai."


Daniel Georgescu a adaugat ca tragedia provocata de Vlad Pacu ,,nu este primul accident de circulatie si nu este primul accident cu victime intre 2 Mai si Vama Veche." Apoi a dat si un sfat: ,,Nu recomand nimanui sa se deplaseze pe o sosea nationala, intre localitati, pe jos."


Iar la final, edilul s-a declarat nemultumit de presa care, spune el, a facut ,,o mare tragedie, pentru faptul ca primaria nu a facut un trotuar intre localitati. Ok, o sa facem un trotuar intre cele doua localitati si n-o sa facem in 2 Mai sau in Limanu."&


Pe marginea soselei, cu lanternele aprinse


In ciuda recomandarilor primarului din Limanu, si in ziua de 1 mai, oamenii au mers intre Vama Veche si 2 Mai tot pe marginea soselei. Pentru ca n-au avut incotro, atunci cand trotuarul pe care veneau li s-a terminat sub talpi.


Dar, dupa accidentul in care au murit doi tineri, pietonii s-au adaptat: merg de-a lungul drumului tinand in maini telefoanele mobile cu lanternele aprinse. Si de la departare, prin intunericul ca smoala, par niste mineri iesiti din sut.&


,,N-avem incotro, trebuie sa fim observati de masinile care vin din fata", ne explica un turist. ,,Singura solutie e asta sau vesta reflectorizanta. Dar de unde sa luam astfel de veste?"&


Pe marginea acelei sosele merg nu doar turistii, ci si oamenii care locuiesc in zona. Doua localnice din 2 Mai se intorc, impreuna cu un copil, din Vama Veche. Se opresc unde se termina trotuarul, iar una dintre femei ne& intreaba: ,,Si acuma ce sa facem? Sa traversam sau sa o luam inainte? E foarte periculos, orice am face. Poate ar fi mai sigur daca am merge pe camp, dar e plin de caini si ne e frica". Asa ca femeile trec soseaua in fuga, cu copil cu tot, printre masinile care zboara pe ambele sensuri.


Pe drumul de langa unitatea militara, oamenii merg pe langa locul accidentului, acolo unde ard lumanarile aprinse in memoria celor ucisi de Pascu, si se infioara. ,,Stim ca a fost accidentul si stim ca e periculos sa mergem asa", recunoaste o turista cazata in 2 Mai care se intoarce din Vama. ,,Dar chiar n-avem de ales", spune ea. ,,Pentru ca, exact ca dupa Colectiv, nici dupa aceasta tragedie nu s-a intamplat nimic."









Dupa apusul soarelui, au rasarit filtrele politiei


Dar un semn ca ceva s-a schimbat exista: de 1 Mai, in Vama Veche au fost mai multe patrule formate din jandarmi si politisti care au mers, in tot timpul zilei, printre turistii din statiune.


Iar dupa caderea serii, la iesirea din 2 Mai spre Vama Veche au aparut si filtrele politiei rutiere. Amplasate de o parte si de alta a soselei, opreau soferi de pe ambele sensuri si le verificau actele. Iar pe unii ii si testau, sa vada daca au consumat alcool sau droguri.&


Verificarea soferilor in filtru este aleatorie. ,,Am vrea sa-i oprim pe cei cu probleme, dar nu reusim intotdeauna. Nu suntem Dumnezeu", marturisea un politist de la circulatie.











Pana la miezul noptii au fost organizate doua astfel de filtre, la ore diferite. Iar actiunea s-a repetat pana la ora 6 dimineata.


In toamna anului trecut, la IPJ Constanta existau 12 aparate drug test. Intre timp, numarul lor a crescut cu 30.
















Comments