1 MARTIE - MARTISOR, felicitari, mesaje // Povestea Martisorului. Ce sa faci pe 1 Martie pentru noroc

1 MARTIE - MARTISOR, felicitari, mesaje // Povestea Martisorului. Ce sa faci pe 1 Martie pentru noroc

1 MARTIE - MARTISOR, felicitari, mesaje // Povestea Martisorului. Ce sa faci pe 1 Martie pentru noro...

1 Martie - Martisor. In general, femeile si fetele primesc martisoare si le poarta pe toata durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii. In Moldova, insa, obiceiul este ca fetele sa daruiasca martisoare baietilor. Impreuna cu martisorul se ofera adesea si flori timpurii de primavara, cea mai reprezentativa fiind ghiocelul, dar si lalele, frezii, zambile sau toporasi.

1 Martie - Martisor. Martisorul in istorie

Arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate martisoare. Ele au forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe ata, care se purtau la gat. Cele doua culori sunt deschise interpretarilor: rosul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul - intelepciunea barbatului. Astfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii, in armonie.

Traditia spune ca martisorul trebuie legat la mana sau pus in piept la rasaritul soarelui, in prima zi a lunii martie, adica pe 1 Martie. El se poarta de la 1 Martie pana cand se arata primavara, cand se aude cucul cantand, pana infloresc ciresii ori trandafirii, pana vin berzele sau randunelele. Dupa aceea, martisorul nu se arunca, ci se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc in viata si belsug.

MARTISOR // 1 Martie - Martisor. Legenda Martisorului

1 Martie - Martisor. In mod normal, fetele si femeile primesc martisoare de 1 Martie, dar si in urmatoarele zile ale lunii, ca semn al sosirii primaverii.

Potrivit legendelor romanesti, in vechime, martisorul se confectiona din doua fire rasucite de lana colorata de culoare alba si neagra sau alba si albastra si se daruia in prima zi a lunii martie, fiind legat de legenda Babei Dochia.

Imagine

1 Martie - Martisor. O alta legenda, facand referire tot la Baba Dochia, pomeneste de un tanar pe nume Martisor, care i-a oferit o floare alba si alta rosie nurorii Babei Dochia, atunci cand aceasta se straduia sa spele lana neagra in rau. Baba Dochia vroia ca nora sa sa spele lana neagra pana ce aceasta ar fi devenit alba. Dupa ce femeia s-a chinuit doua zile fara niciun rezultat, un tanar pe nume Martisor si-a facut aparitia langa ea si i-a oferit o floare alba. Lana nurorii s-a facut instant alba ca omatul. Ajunsa acasa, insa, Baba Dochia a trimis-o pe nora din nou la rau, pentru a spala lana pana ce aceasta se va fi innegrit. La rau, nora Babei Dochia il intalni din nou pe Martisor care, de aceasta data, ii oferi o floare rosie. Iar lana nurorii se facu neagra ca taciunele. De unde si concluzia ca Martisor aduce noroc si bucurie.

1 Martie - Martisor. Originile acestui obicei nu sunt cunoscute, insa, dar se considera ca a aparut in perioada Imperiului Roman, cand prima zi a primaverii coincidea cu Anul Nou, in luna lui Marte, zeul razboiului, dar si al vegetatiei si fertilitatii. In acest context, cele doua culori care alcatuiesc snurul martisorului simbolizeaza pacea - albul si razboiul - rosul. Pana la inceputul secolului al XVII-lea, Anul Nou s-a sarbatorit la 1 Martie.

MARTISOR // 1 Martie - Martisor. Cum arata cel mai vechi Martisor din Romania

1 Martie - Martisor. Cel mai vechi martisor din Romania se pare ca dateaza din anul 1879 si are forma unei inimi din argint.

Imagine

Printre aceste martisoare de colectie se numara si unul din 1898, care are forma unei randunici in zbor. Obiectul de colectie, care este din argint, a fost evaluat la aproximativ 300 de lei, in urma cu cinci ani.

Imagine

"Astfel de obiecte sunt foarte rare, trebuie sa le cauti ani intregi. Randunica in zbor este unicat. Nu stiu cui a apartinut si nici nu am de gand sa tes o poveste fantastica pe marginea ei. O am de la un colectionar", povestea Iustin Zegrea, posesorul martisorului si colectionar si anticar din Bucuresti.

1 Martie - Martisor // Povestea Martisorului

1 Martie - Martisor. Prima mentiune a martisorului pe teritoriul Romaniei este facuta de Iordache Golescu. La acest obicei se refera si folcloristul Simion Florea Marian in cartea "Sarbatorile la romani". Acesta afirma ca in Moldova, Muntenia si Dobrogea, parintii obisnuiesc sa lege de 1 Martie o moneda de argint sau de aur la gatul sau mana copiilor, cu snur rosu si alb. Se considera ca martisorul le va purta micutilor noroc tot anul. In unele zone ale tarii, s-a pastrat obiceiul ca martisorul sa se poarte timp de 12 zile, fiind apoi legat de ramura unui copac tanar. Daca copacul inflorea si ii mergea bine, se considera ca si anul copilului va fi bun, plin de belsug.

Imagine

Mai mult, se spune ca cei care isi pun o dorinta in timp ce atarna martisorul de ramuri au norocul ca aceasta se va indeplini. In Transilvania, obiceiul este ca martisoarele sa fie atarnate de ferestre, usi, sau chiar de coarnele animalelor domestice, pentru a speria duhurile rele.

Ce semnifica Martisorul. Povestea firului alb-rosu

1 Martie - Martisor. Semnificatia firelor alb si rosu ce se impletesc intr-un snur de care este prins un mic obiect este relevata si de unele legende. Astfel, se spune ca Soarele ar fi coborat pe pamant in chip de fata frumoasa si ar fi fost tinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul, varsandu-si sangele in zapada. Soarele a urcat din nou pe cer si, in locurile in care zapada s-a topit, au rasarit ghiocei - vestitori ai primaverii.

Imagine

1 Martie - Martisor. Unele traditii spun ca firul martisorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors chiar de Baba Dochia, in timp ce urca turma la munte. Asemanator Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Dochia torcea firul anului primavara, la nasterea timpului calendaristic. De aceea, Martisorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu "funia zilelor, saptamanilor si lunilor anului, adunate intr-un snur bicolor".

Martisor. Cand a aparut primul Martisor. Povestea nestiuta a Babei Dochia

1 Martie - Martisor. Una dintre legendele Martisorului spune ca, umbland cu oile prin padure si torcand lana din furca, Baba Dochia a gasit o para, i-a facut o "borta" si a legat-o cu un fir de ata. Asta se intampla intr-o zi de 1 Martie si de atunci s-a extins obiceiul.

Martisor 1 Martie. Traditii, obiceiuri, superstitii de 1 Martie

1 Martie - Martisor. In vechime, Martisorul era legat la mainile sau de gatul copiilor, pentru a le purta noroc in cursul anului, pentru a fi sanatosi si curati ca argintul la venirea primaverii. In unele zone, copiii purtau martisorul 12 zile la gat, iar apoi il legau de ramura unui pom tanar. Daca in acel an pomului ii mergea bine, insemna ca si copilului ii va merge bine in viata si va fi sanatos. In alte cazuri, martisorul era pus pe ramurile de porumbar sau paducel in momentul infloririi lor, copilul urmand sa fie alb si curat ca florile acestor arbusti.

Folcloristul Simion Florea Marian scrie ca martisorul serveste celor care il poarta "ca un fel de amuleta", dar cine doreste ca acesta sa aiba efectul dorit "trebuie sa-l poarte cu demnitate".

1 Martie - Martisor. In zilele noastre, Martisorul se poarta o perioada de timp bine determinata si nu mai este purtat la gat, ci la incheietura mainii, sau este prins in piept, cu convingerea ca toate dorintele se vor implini.

Martisor 1 Martie. Martisorul, Funia anului

1 Martie - Martisor. Martisorul ramane, peste veacuri, "funia anului", care aduna laolalta saptamanile si lunile in cele doua anotimpuri stravechi ale calendarului popular: vara si iarna, simbolizate de snurul bicolor. La geto-daci si la latini, anul nou incepea la 1 Martie. Martie (mens Martius, "luna zeului Marte") era prima luna a anului. Astfel se explica numele lunilor septembrie (luna a saptea), octombrie (a opta), decembrie (a zecea).

1 Martie - Martisor. Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna. Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie. Impletirea alb-rosie a snurului se regaseste in steagul calusarilor, la bradul de nunta, la podoabele junilor, la sambra oilor si in multe alte obiceiuri stravechi. Arheologii romani au gasit in asezarea preistorica de la Schela Cladovei, veche de 8000 de ani, pietre de rau cu urme de vopsea alba si rosie. Impletirea celor doua culori simbolizeaza geneza si regenerarea vietii.

Daca vrei sa faci o surpriza frumoasa celor dragi, trimite FELICITARI, MESAJE sau SMS-uri de 1 Martie dupa aceste idei:

FELICITARI 1 MARTIE, MESAJE 1 MARTIE. "O primavara frumoasa! La multi ani!"

FELICITARI 1 MARTIE, MESAJE 1 MARTIE. "Un 1 Martie insorit!"

FELICITARI 1 MARTIE, MESAJE 1 MARTIE. "O primavara insorita!"

FELICITARI 1 MARTIE, MESAJE 1 MARTIE. "Incepe prmavara cu fericire, bucurii si noroc! La multi ani!"

FELICITARI 1 MARTIE, MESAJE 1 MARTIE. "De 1 Martie iti doresc sa ai parte de o primavara insorita, plina de zambete!"

FELICITARI 1 MARTIE, MESAJE 1 MARTIE. "O primavara calda! Sa ai cel mai reusit 1 Martie!"

FELICITARI 1 MARTIE, MESAJE 1 MARTIE. "In acest anotimp al renasterii, isi doresc tot binele din lume! La multi ani de 1 Martie!"

FELICITARI 1 MARTIE, MESAJE 1 MARTIE. "Un gand bun de 1 Martie! La multi ani!"

Imagine

Felicitari 1 martie

Imagine

Felicitari 1 martie

Imagine

Felicitari 1 martie

Imagine

Martisor. Ce se intampla intre 1 Martie si 8 Martie, Ziua Femeii

1 Martie - Martisor. Sarbatoarea traditionala de 1 Martie, devenita cu timpul un prilej de omagiere a sexului frumos, nu trebuie in niciun fel asociata cu ziua de 8 Martie.

Pe 8 Martie se sarbatoreste Ziua Internationala a Femeii. Prima zi a fost marcata in 19 martie 1911, in Germania, Austria, Danemarca si in alte cateva tari europene. Data a fost aleasa de femeile germane pentru ca, la aceeasi data, in 1848, regele Prusiei a trebuit sa faca fata unei revolte armate si a promis ca va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Insa Ziua Internationala a Femeii a fost recunoscuta oficial mult mai tirziu, in 1975, de catre Natiunile Unite, si a fost adoptata, incepand cu aceasta data, de multe dintre guvernele tarilor care pana atunci nici nu aflasera de existenta ei.

In Romania, in ziua de 8 Martie se sarbatoreste femeia. Pana in decembrie \"89 se vorbea de "Ziua mamei", dar, dupa Revolutia din 1989, Ziua mamei a fost inlocuita cu Ziua femeii.

Comments