10 milioane de tigarete, ascunse printre dulciuri: perchezitii de amploare in 6 judete la contraband...

Politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera (ITPF) Iasi, sub coordonarea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, efectueaza, joi dimineata, 33 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Suceava, Hunedoara, Maramures, Teleorman, Dolj si Timis.

Perchezitiile sunt efectuate intr-un dosar privind savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, aderare la un grup infractional organizat, contrabanda in forma continuata si spalare a banilor in forma continuata.

Potrivit anchetatorilor, membrii gruparii erau specializati in contrabanda, tigarile fiind introduse in Romania cu ajutorul unor ucraineni.

,,La finele anului 2022, pe teritoriul Romaniei s-a constituit un grup de criminalitate organizata transfrontaliera, cu arie de actiune si componenta internationala, format din cetateni ucraineni si romani, specializat in activitati de comercializare si transport a unor cantitati importante de produse accizabile, atat pe teritoriul Romaniei cat si pe cel al Uniunii Europene. tigarile achizitionate din Ucraina si Republica Moldova, au fost incarcate in autotrenuri apartinand unor societati de transport controlate de segmentul extern al gruparii (cetateni ucraineni), fiind disimulate in alte categorii de marfuri (bomboane, dulciuri etc.), iar dupa introducerea in Romania, transportate catre depozite intermediare (detinute de membrii gruparii care se ocupau de comercializarea tigaretelor), descarcate, reincarcate in alte vehicule si transportate catre alti clienti", se arata in comunicatul ITPF.

tigaretele au fost introduse in Romania prin puncte de trecere a frontierei din judetele Suceava si Tulcea, fie cu titlu de import, sub paravanul altor marfuri legal transportate destinate unor societati din Romania, fie in regim de tranzit catre tari din afara spatiului comunitar.

,,Segmentul intern al grupului infractional format din cetateni romani, a avut ca principale atributii identificarea si punerea la dispozitie a unor spatii necesare pentru transbordarea tigarilor din automarfare si depozitarea lor temporara in conditii de maxima securitate, precum si identificarea unor clienti cu posibilitati de distributie semnificativa", au mai precizat politistii de frontiera.

In cursul investigatiilor au fost confiscate aproximativ zece milioane de tigarete provenite din contrabanda. Audierile urmeaza sa se desfasoare la sediul DIICOT - Structura Centrala.

Comments