13 jurnalisti cunoscuti cer lui Iohannis sa nu se promulge legea de scutire a impozitelor jurnalistilor

13 jurnalisti cunoscuti cer lui Iohannis sa

13 jurnalisti cunoscuti cer lui Iohannis sa nu se promulge legea de scutire a impozitelor jurnalisti...

Legea pentru scutirea de impozite a jurnalistilor starneste controverse. Multi dintre cei care lucreaza in domeniu nu sunt de acord cu aceasta. Astfel, 13 ziaristi cunoscuti, printr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Klaus Iohannis, solicita sa nu se promulge legea.

Scrisoarea este semnata de: Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Adelin Petrisor, Catalin Tolontan, Adriana Nedelea, Liviu Avram, Luiza Vasiliu, Vlad Petreanu, Cristi Delcea, Mihai Voinea, Cristian Lupsa, Claudiu Pandaru, Florin Negrutiu.


Jurnalistii cer presedintelui prin scrisoare sa nu promulge legea de scutire a impozitelor pentru aceasta breasla, deoarece afecteaza increderea publicului in jurnalisti si, totodata, "este nedreapta" fata de restul cetatenilor care platesc impozite.

Iata mai jos scrisoarea integrala:

Domnule presedinte Klaus Iohannis,

Suntem un grup de jurnalisti din generatii si redactii diferite. Lucram in presa publica si in cea privata, in cea cu capital strain si capital romanesc, in trusturi consacrate si in initiative de presa tanara.

Avem perspective de multe ori contrare unul altuia, ne criticam reciproc si pentru public e foarte bine ca lucrurile stau astfel. Insa, inainte de orice, suntem oameni dedicati profesiei lor si cetateni romani, parte a comunitatii pe care incercam sa o servim.

In numele a ceea ce ne uneste ca societate, va rugam sa nu promulgati legea care scuteste de plata impozitelor profesia noastra, lege votata recent de Camera Deputatilor. Masura este in primul rand nedreapta. Fiecare cetatean care munceste trebuie sa beneficieze de un regim fiscal egal, cu exceptia situatiilor prevazute de lege, de ex. persoanele cu handicap. Consideram ca nu exista motive pentru ca ,,jurnalistii" sa fie incadrati la exceptii. Daca se face asta, asa cum a votat Parlamentul, atunci e vorba de privilegii financiare pentru ,,jurnalisti", categorie nedefinita in care se poate introduce, practic, oricine pentru a incasa niste bani.

Nemaivorbind de faptul ca problemele presei sunt mult mai mari, iar aceasta masura ar fi una care mai mult ar complica decat ar ajuta, ea este incorecta si contraproductiva. Nu serveste interesul public, nu intareste libertatea de exprimare ci, dimpotriva, afecteaza profund increderea dintre jurnalisti si public, una dintre liniile de aparare a democratiei.

Domnule presedinte,

Nu avem nici pe departe pretentia ca reprezentam toti jurnalistii din Romania. Timpul limitat si lipsa unei organizatii cu adevarat reprezentative a breslei ne-au determinat sa reactionam in acest mod care nu exclude pe nimeni, ci reprezinta o incercare imperfecta de reactie in fata unui pericol real.

O presa libera si credibila, care sa confrunte puterile in stat si sa va fie incomoda, in calitate de oameni alesi sau numiti sa conduceti, este esentiala pentru o democratie stabila.

Va multumim!

Cristian Tudor Popescu

Ion Cristoiu

Adelin Petrisor

Catalin Tolontan

Adriana Nedelea

Liviu Avram

Luiza Vasiliu

Vlad Petreanu

Cristi Delcea

Mihai Voinea

Cristian Lupsa

Claudiu Pandaru

Florin Negrutiu

Comments