1500 de angajati de la Santierul Naval Mangalia i-au trimis o scrisoare deschisa lui Ciolacu. Oameni...

"In numele celor 1500 de lucratori romani ramasi in santierul naval din Mangalia, adresam aceasta petitie catre dumneavoastra, in contextul situatiei critice cu care ne confruntam. Scopul acestei petitii este de a obtine sprijinul necesar pentru protejarea locurilor de munca si redresarea santierului naval din Mangalia, considerat un obiectiv strategic de interes national, unde statul roman, prin Ministerul Economiei, detine 51% din actiuni", au precizat reprezentantii Sindicatului Liber Navalistul in scrisoarea deschisa.

Ei au afirmat ca Santierul Naval Mangalia se confrunta cu o scadere drastica a volumului de munca, "iar in lipsa unor masuri concrete, exista riscul iminent de intrerupere temporara a activitatii pentru majoritatea angajatilor pentru o perioada indelungata".

De asemenea, sindicalistii sustin ca rezultatele financiare negative si datoriile colosale catre creditori (Grupul DAMEN) amplifica riscul de insolventa, iar divergentele dintre actionari pot conduce la un litigiu la Curtea de Arbitraj."Suntem profund ingrijorati de disputele dintre actionari si de consecintele negative potentiale ale acestora asupra angajatilor societatii DSMa. Este esential ca interesele angajatilor sa fie luate in considerare si sa se acorde o atentie deosebita stabilirii unei strategii care sa asigure continuitatea si stabilitatea locurilor de munca din santierul naval din Mangalia. In concluzie, situatia actuala a santierului naval DSMa din Mangalia este una deosebit de urgenta si critica, iar viitorul locurilor de munca si al comunitatii locale depinde de solutiile si actiunile care trebuie luate urgent. Economia municipiului Mangalia se bazeaza in mare parte pe veniturile generate de santierul naval, acesta fiind principalul angajator local", mai arata sursa citata.

In context, reprezentantii Sindicatului Liber Navalistul solicita Guvernului o intalnire cu lucratorii din santier.

"Ne exprimam increderea ca preocuparile si solicitarile noastre vor fi luate in considerare. Cu sprijinul Guvernului Romaniei si al tuturor partilor implicate, vom reusi sa identificam si sa implementam solutiile necesare pentru a depasi aceasta perioada dificila. In acest sens, va rugam sa luati in considerare organizarea unei intalniri cu lucratorii din Mangalia si reprezentantii acestora, preferabil la santierul naval din Mangalia. Scopul acestei intalniri este sa ne comunicati informatii despre modalitatea de administrare a santierului in eventualitatea retragerii partenerului strain, avand in vedere notificarile privind incetarea contractului de asociere si cererea de despagubire transmise de catre Partenerul Strain DAMEN HOLDING BV", au mai afirmat sindicalistii.

Ei au precizat ca sunt interesati de viziunea generala a Actionarului Majoritar, Statul Roman, prin Ministerul Economiei, cu privire la misiunea si obiectivele societatii.

"Desi obiectivul principal este realizarea de profit, rezultatele financiare negative sunt in contradictie directa cu acest scop fundamental al oricarei afaceri. Consideram ca este esential sa fim informati despre masurile de redresare a santierului, asigurarea unui portofoliu de comenzi si protejarea fortei de munca", sustin semnatarii scrisorii.