16 PENTRU BAIA MARE – 2mnews va prezinta toti cei 16 candidati pentru functia de primar al Baii Mari...

ELECTORAL. Incepand din 7 mai 2024 si pana in 25 mai 2024, 2mnews va prezinta in cadrul unui ciclu de articole pe care l-am denumit ,,16 pentru Baia Mare" cate un candidat inscris in cursa electorala pentru castigarea functiei de primar al municipiului Baia Mare la alegerile din 9 iunie 2024.

&

Aceste articole sunt exclusiv de prezentare a candidatilor (nu sunt advertoriale de tip electoral), fiind publicate gratuit si din initiativa exclusiva a 2mnews, unicul motiv care a stat la baza deciziei fiind acela ca, in lipsa unor prezentari clare, bine definite, precum si a unor diferente semnificative intre candidati privind sumele alocate promovarii, alegatorii sa fie informati in privinta celor care vor candida uninominal la cea mai inalta functie din administratia municipiului resedinta de judet.

&

2mnews le-a adresat celor 16 candidati pe care ii veti regasi pe buletinele de vot in 9 iunie un set de 11 intrebari (motivatia numarului intrebarilor: la momentul conceperii ciclului de prezentare a candidatilor erau inscrisi 11 candidati, ulterior numarul acestora a crescut pana la 16, noilor inscrisi fiindu-le trimis acelasi set de intrebari). Doar un candidat nu a raspuns la intrebari, insa si pe acesta il veti regasi in ciclul de prezentare (am refacut operatiuni financiare secrete, deci avem abilitatea de a devoala si parcursul unui cetatean, chiar daca acesta nu doreste sa fie cunoscut).

&

Pe langa raspunsurile candidatilor la intrebarile 2mnews, care stau la baza introductiva a prezentarilor, in articole care fac parte din ciclul ,,16 pentru Baia Mare" veti regasi si cate o analiza succinta dupa metoda SWOT (abreviarea de la Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats – Puncte tari, Puncte slabe, Oportunitati, Amenintari), ca o proiectare jurnalistica a unei viziuni de ansamblu asupra respectivului candidat.

&

Articolele sunt publicate in ordinea in care candidatii au trimis raspunsurile si sunt ilustrate, in cele mai multe cazuri, de fotografiile considerate de candidati ca fiind cele mai potrivite (acolo unde candidatii nu au nominalizat o fotografie, alegerea ne apartine). Respectand principiul echidistantei/impartialitatii, toate cele 16 articole vor fi redacte/publicate respectand acelasi tipar (unic).

&

Astazi: Mircea Cirt (VN – Partidul Verticala Noua).

&

Mircea Cirt (VN)

&

Mircea Cirt (50 de ani). S-a nascut la 4 iunie 1973, in Baia Mare. A absolvit Liceul Agricol Seini (seral) in 2001, an in care a obtinut diploma de Bacalaureat. A absolvit Facultatea de Stiinte Economice – specializarea Management a Universitatii Bodgdan Voda Cluj-Napoca (2005) si programul postuniversitar Mini-MBA (Master in Business Administration – Master in Administrarea Afacerilor) la Zuerich International Business School (2018). A absolvit si mai multe cursuri de formare in management.

&

Ocupatia actuala: director general al ATP Exodus, ATP Trucks Automobile si ATP Transit, firme ale ATP Group, al carui fondator este (la alte firme din cadrul grupului – ATP Motors Ro, ATP Smart 4 Us – are calitatea de asociat). Este consilier local neafiliat in Consiliul Local Baia Mare.

&

Parcursul sau: in 1992 a abandonat scoala (era la Grupul Scolar Farcasa) si a plecat sa lucreze in Austria, de unde s-a intors in 1995 si a pus bazele ATP Exodus, initial un magazin de piese auto (a fost denumit dupa un magazin din Austria, ATP Majer, de unde Cirt cumpara piese auto, le aducea in Romania impreuna cu masini lovite pe care le cumpara din Austria, le repara si le revinde in Austria – in 2012, Cirt mentiona pentru Ziarul financiar, ca acest patron austriac i-a propus sa demareze afacerea in Romania, respectiv sa preia comenzi din piata si sa vand piese auto aduse din Austria. Totul a inceput in 1995, cu o investitie de 22.000 de marci). La reintoarcerea in tara, incepand din 1998, Cirt si-a completat si studiile (in modul precizat mai sus).

&

Parcursul sau politic a inceput in anul 2020, in PNL, formatiune din care a facut parte pana in 2023, cand a fost exclus din partid (a fost unul dintre vicepresedintii la nivel judetean al partidului). In 2024 s-a inscris in Partidul Verticala Noua (partid fondat de sotia sa si alte doua persoane apropiate) si a fost numit presedintele VN (Maramures, partidul avand o unica filiala judeteana, creat cu principalul scop de a-i oferi platforma politica de pe care sa candideze).

&

In perioada 2020-2024, Cirt a facut (face) parte din sistemul deliberativ al administratiei locale. Initial a activat din postura de ales al unui partid de opozitie (PNL si USR, partidele care au dat candidatii clasati pe locurile 2 si 3 refuzand sa desemneze viceprimari si ramanand in opozitie la majoritatea creata atunci in jurul fostului edil Chereches), acum este neafiliat (fiind exclus din PNL).

&

Cele mai importante 3 proiecte

I s-a cerut sa enumere cele mai importante 3 proiecte pe care vrea sa le implementeze in Baia Mare si pe care sa le finalizeze in primul mandat (2024-2028), daca va fi ales primar al municipiului resedinta de judet. Iata care sunt acestea (subliniere: sunt citate):

&

  1. Administratie pentru cetateni – ei, viata si timpul lor conteaza si tot actul administrativ le va fi subordonat: transparent, asumat, responsabil! Va deveni obligatoriu: fara spagi si atentii pentru avize, adeverinte, autorizatii sau eliberarea oricarui act (indreptatit legal!) de catre angajatii primarie! Fara turismul enervant al cetatenilor de la un ghiseu la altul, de la un birou la altul doar fiindca functionarul tine la comoditatea lui. Va digitaliza si eficientiza circuitul actelor in Primarie astfel incat sa dispara proastele obiceiuri de pana acum. Asadar, fara prelungirea nejustificata a termenului de solutionare la cererile cetatenilor. Pentru asta isi pune baimareanul increderea, voteaza si plateste salariu primarului. Ca sa faca efectiv ceva in folosul vietii lui, nu ca pana acum, slugarnic si hoteste in favoarea vesnicelor grupuri de interese (acoperite politic) care au prins radacini puternice si se hranesc din belsug din bani publici.

&

  1. Asigurarea securitatii vietii baimarenilor – nu droguri, nu cersit, nu abandonarea canilor pe strazile municipiului. Normalitatea de acum a faradelegii trebuie sa dispara! In consecinta: Politia Locala va fi prezenta pe strazile orasului, vor fi pusi serios la treaba (orice angajat trebuie sa isi merite banul cu care este platit)!

&

  1. Reabilitarea infrastructurii de mobilitate, culturale, sportive si de divertisment – perimetrul Garii, Autogara, Casa de Cultura, strand municipal (reconstruit), stadionul, Sala Sporturilor. Va demara de indata procedurile legale necesare ca printr-un parteneriat public-privat (cel mai probabil) sa renoveze impreuna cu proprietarii fatadele cladirilor vechi si de patrimoniu din Centrul Vechi si din intreg municipiul Baia Mare (nu poti avea pretentii la turism urban cu tigle si moloz gata sa se desprinda din cladirile pe langa care trecit si sa iti cada in cap).

&

Cum se vede el: cea mai mare calitate vs. cel mai mare defect

&

Cea mai mare calitate: ,,Bun gospodar: implicarea responsabila in rezolvarea problemelor prezentului si o viziune sanatoasa pentru a proiecta viitorul mai bun pentru orasul nostru. Experienta mea antreprenoriala acumulata in ultimii 30 de ani sustine aceasta afirmatie".

&

Cel mai mare defect: ,,Sunt incomod pentru politicienii romani traditionali. Spun lucrurilor pe nume! Multi interpreteaza aceste trasaturi ca fiind defecte. Daca tot a trebuit sa nominalizez un ,,defect" am nominalizat asta. Mi-au spus destui sa o iau ,,mai pe ocolite, mai usurel!". Ce sa fac? Nu e stilul meu!".

&

SWOT 2mnews

&

Puncte tari: Este candidatul care a obtinut cel mai mare scor electoral intr-o confruntare directa cu fostul edil Chereches (in 2020: 28,28%, respectiv 11.599 de voturi – e drept, candida atunci din partea celui mai numeros si organizat partid concurent coalitiei fostului edil, PNL); Este un antreprenor care a construit un grup de firme semnificativ in economia orasului; Incredere in sine (se descrie ca fiind o persoana "cu foarte bune abilitati de comunicare, relationare, organizare, negociere, gandire strategica si inovatiova, orientat spre rezolvarea problemelor, succes si dezvoltare continua, determinare, leadership, vizionar").

&

Puncte slabe: Surprinzator, dupa alegerile din 2020 (pentru el si partidul pe care-l reprezenta, bine ca doar dupa alegeri), a aratat public ca are uriase carente de comunicare directa, lecturand foarte sacadat, cu erori care transformau comunicarea (uneori foarte corecta) intr-una lipsita de coerenta verbala si rationala, de sinteza, fapt care i-a permis oponentului sau (pe atunci Chereches) sa afirme ca repeta, cu greseli, ce i se transmite prin casca telefonului de o terta persoana – la CV-ul sau ar trebui sa aiba capacitatea de a citi coerent, fluid – abilitate pe care o deprinzi cel mult in clasa a II-a – si sa vorbesti liber, sintetic si rational (ceea ce nu este o abilitate/calitate, ci o necesitate pentru persoanele publice); Inconstant – in mandatul de consilier local s-a transformat foarte-foarte repede din Vocea nr. 1 a Opozitiei intr-un alt ales tacut in fata jafului public al bugetului public al urbei; Lipsit de maleabilitate – in politica si administratie, rigiditatea, intransigenta si lipsa capacitatii de a face concesii este un defect, acestea reducandu-ti sansele de a-ti atinge obiectivul/dezideratul.

&

Oportunitati: Datorita notorietatii dobandite in campania precedenta si in partea incipienta a mandatului de consilier local (dupa aceea intrand intr-un con de tacere), poate coaliza partea electoratului antagonic regimului de trista amintire controlat de fostul edil condamnat pentru coruptie – functioneaza cu un slogan de campanie persuasiv, de tip catch all (slogan bun): ,,Sa ne apucam de treaba!" (inducand ideea unei iminente victorii – nedeclarata doar din cauza unei chestiuni de timp – si a faptului ca e gospodar, isi sufleca manecile si se apuca de treaba – am mai consemnat concluzia analitica privind primarii a caror calitate primordiala este aceasta, una facila, dar care inca mai prinde atat de bine la electoratul volatil). Desi nu mai pleaca de la procentajul din 2020, scazand foarte mult electoral din cauza modului defectuos/neinspirat in care si-a gestionat activitatea administrativa in acest mandat, are potential de crestere, datorita organizarii (are echipa de campanie, o strategie electorala chiar, bine finantata, chiar daca mult sub cea a cel putin trei candidati: Bogdan, Dancus si Dolha).

&

Amenintari/risc: Este un alt candidat care, cel putin declarativ, induce ideea ca se considera supraumanoidul, cel perfect – vezi raspunsul de la principalul defect, unde nu doar ca nu a nominalizat un defect (au rectionat similar aproape toti ceilalti 14 candidati prezentati pana acum), ci a si subliniat ca nu are vreunul (Baia Mare a mai avut un primar care a afirmat public ca doar el si maica-sa pot conduce orasul si acum e la inchisoare pentru coruptie, iar orasul e condus de altul, fara sa se prabuseasca); Vulnerabilitatile sale principala constau in modul perdant de gestionare a luptelor politice cu care s-a confruntat (a fost exclus din PNL) si administrative (chiar si acum propaga public ideea falsa ca o administratie locala nu depinde de partidele mari, poate a New York-ului, a Baii Mari depinde covasitor de Guvern si de majoritatea parlamentara – contrar opiniei publice majoritare, edilul nu este Dumnezeul unui UAT, ci este executantul care pune in practica deciziile alesilor locali din Consiliul Local, primarul fiind cel care trebuie sa conlucreze cu partidele politice alese ca parte din sistemul deliberativ/decizional.

&

Pronostic: Porneste cu sansa 5-6 dintre cei 16 candidati si, cel mai probabil, va intruni un procent de voturi in jurul a 10%, adunat din optiunile unor grupuri electorale diversificate (reuseste sa convinga mai putin electoratul tanar, cel feminin, cel volatil, cel liberal, adulatorii fostului edil s.a.m.d).

&

O explicatie pentru procentajele prognozate: acestea sunt rezultate in baza unei analize care a inclus in calcul criteriile electorale semnificative: profilul candidatului, resursele de campanie (aparat, strategie, finantare), plaja electorala a candidatului. Procentele rezultate, considerate reduse de cei mai putin familiarizati cu acest tip de calcul, au la baza ,,problema" principala a acestei campanii atipice prin existenta a 16 candidati (record in istoria electorala a Baii Mari), castigatorul fiind creditat cu circa 20%, calculele fiind facute in conditiile unei prezente la vot usor mai mare decat tiparul Baii Mari, respectiv de 40.000-45.000 de alegatori care vor merge la vot (estimarea unei prezente usor mai mari decat trendul electoral din Baia Mare este facut tot in baza numarului mare de candidati).

&

… sambata, 25 mai 2024, un alt candidat la functia de primar al municipiului Baia Mare (ultimul din cei 16 si singurul care a refuzat sa raspunda chestionarului care cuprindea 11 intrebari, majoritatea informatiilor fiind incluse clasic in CV).

&

Catalin VISCHI

&


&

o Alte articole din ciclul ,,16 pentru Baia Mare", despre candidatii care au fost deja prezentati (Claudiu Filip, Liviu Marian Pop, Calin Herteg, Cristian Anghel, Pap Zsolt Istvan, Brian Cristian, Florin Barbur, Ionel Bogdan, Costel Pirvanoiu, Sergiu Zainea, Calin Groza, Sever Ciuca, Mircea Dolha, Bogdan Hodorogea), puteti citi aici:

&

o Claudiu Gheorghe FILIP (PV)

o Liviu Marian POP (PUSL)

o Calin Gheorghe HERTEG (AD)

o Cristian ANGHEL (FD)

o PAP Zsolt Istvan (UDMR)

o Brian CRISTIAN (Alianta Dreapta Unita USR PMP)

o Florin BARBUR (REPER)

o Ionel BOGDAN (PNL)

o Costel PIRVANOIU (AUR)

o Sergiu ZAINEA (Independent)

o Calin GROZA (POT)

o Sever CIUCA (PER)

o Mircea DOLHA (PNCR)

o Bogdan HODOROGEA (SOS)

&

Articolul 16 PENTRU BAIA MARE – 2mnews va prezinta toti cei 16 candidati pentru functia de primar al Baii Mari: astazi, Mircea Cirt (VN) apare prima data in 2mnews.

Comments