160.000 de elevi din medii defavorizate au primit vouchere educationale in Romania - Cand vin alte s...

,,Pana in acest moment 160.000 de copii din Romania au primit vouchere educationale de 500 de lei pentru imbracaminte si rechizite, dupa ce ieri am facut o serie importanta de plati.

Iar alti 200.000 vor primi sprijinul in perioada urmatoare. Desi numarul de beneficiari a crescut cu 150.000 fata de anul trecut, am reusit sa efectuam diligentele pentru ca toti elevii eligibili sa isi primeasca ajutorul, sub deviza ,,nimeni nu este lasat in urma". Las mai multe detalii in comentarii.Prima cerinta a educatiei incluzive este sa diminuam pana la a elimina toate formele de excluziune. Iar Guvernul Romaniei are ca principala prioritate sa asigure accesul, participarea si succesul scolar pentru toti copiii, valoarea centrala a acestei tari", a transmis ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene - Marcel Bolos. Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a anuntat miercuri seara, ca, dupa ce in cursul lunii septembrie a virat sumele reprezentand ajutorul pentru imbracaminte si rechizite pentru 97.888 de beneficiari, prescolari si elevi din familii defavorizate, in cursul zilei de ieri (marti, 22 noiembrie, n.red.) au fost incarcate restul cardurilor existente.

Astfel, au fost incarcate in total, in aceasta toamna, ajutoarele pentru aproximativ 160.000 elevi.

Beneficiaza de sprijinul in valoare de 500 de lei:

Copiii din invatamantul de stat prescolar, cu conditia ca venitul lunar pe membru de familie sa fie de pana la de doua ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoana singura (298 lei);Elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial, daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat in luna iulie a fiecarui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe tara (1.275 lei).

,,Continuam sa actionam concret pentru a evita manifestarea riscului de saracie extrema in randul populatiei celei mai expuse riscului de saracie. Am reusit ieri alimentarea tuturor cardurilor existente pentru beneficiarii ajutoarelor de 500 de lei pentru rechizite si imbracaminte, pe care il acordam din fonduri europene prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. 160.000 de prescolari si elevi au, in acest moment, cardurile incarcate. Prima cerinta a educatiei incluzive este sa diminuam pana la a elimina toate formele de excluziune. Ea asigura accesul, participarea si succesul scolar pentru toti copiii, indiferent de mediul din care provin", a declarat ministrul Marcel Bolos.

Anul acesta, prin Schema nationale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizati prevazuta de OUG nr. 133/2020 vor primi ajutor pentru rechizite si imbracaminte 405.000 prescolari si elevi, fata de 245.000 beneficiari in anul scolar precedent.

Pentru copiii deveniti eligibili anul acesta au fost emise deja peste 200.000 de carduri, care vor fi livrate in perioada urmatoare catre inspectoratele scolare judetene.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educational pot fi utilizate numai la unitatile cu care emitentii cardurilor au contracte de afiliere.

Alte masuri de sprijin pentru persoanele defavorizate, finantate din bani europeni:

- Pachete cu alimente destinate categoriilor vulnerabile. Din ianuarie 2020, cand a debutat acest program, au fost livrate cinci transe de astfel de pachete. Detalii, aici: https://bit.ly/3EAABpS

- Vouchere sociale oferite prin programul ,,Sprijin pentru Romania". Aproximativ 2,5 milioane de romani, aflati in situatii de deprivare materiala sau risc de saracie, primesc o data la doua luni ajutoare pentru alimente si mese calde in valoare de 250 lei, pana la finalul anului. Detalii, aici: https://bit.ly/3AEnYZK, a mai transmis MIPE intr-un comunicat de presa.

Comments