17.000 de romani au lansat o petitie prin cer rejucarea meciului cu Olanda. Ce spune regulamentul UE...


Suporterii nationalei Romaniei au initiat o petitie online, semnata de peste 17.000 de oameni, prin care cer rejucarea meciului pierdut cu Olanda, din ,,optimile" Euro 2024, din cauza ,,arbitrajului incorect" al germanului Felix Zwayer. Altii fani cer suspendarea ,,cavalerului" din Berlin. Ce spune regulamentul UEFA.


Doua dintre deciziile brigazii conduse de ,,centralu" Zwayer au nemultumit microbistii romani.


In prima repriza, Vasile Mogos a fost lovit violent de Denzel Dumfries si nu a mai putut continua, iar olandezul nu a fost sanctionat cu cartonas galben.
In minutul 81, la scorul de 1-0, Valentin Mihaila a scapat pe un contraatac periculos, insa a fost oprit, Zwayer vazand un joc periculos al lui Denis Alibec.

O petitie online, semnata pana la ora redactarii aceste stiri de 17.500 de oameni. cere, nici mai mult, nici mai putin, ,,rejucarea meciului".


,,Am observat cu regret ca, in timpul acestui meci, au existat numeroase incidente care au pus la indoiala corectitudine si echitatea meciului. Regulile jocului nu au fost respectate, iar arbitrajul a fost incorect. ceea ce a afectat rezultatul final", se scrie in petitie.


Intelegem ca UEFA se straduieste sa asigure un mediu de joc echitabil si corect pentru toate echipele. Prin urmare, solicitam in mod respectuos ca UEFA sa ia in considerare posibilitatea de a se rejuca meciul.


Petitie suporteri romani:

,,Speram ca aceasta cerere va fi luata in considerare si ca se va face dreptate pentru suporterii si jucatorii romani", este concluzia.


Articolul 9 din regulamentul disciplinar UEFA, intitulat ,,Domeniul disciplinar al deciziilor luate de arbitru", prevede:


Deciziile luate de arbitru pe terenul de joc sunt definitive si irevocabile si nu pot fi revizuite de organele disciplinare ale UEFA.
In cazurile in care o decizie a arbitrului implica o eroare evidenta (cum ar fi identificarea gresita a persoanei penalizate), organele disciplinare pot revizui numai consecintele disciplinare ale acestei decizii. In cazul unei identificari gresite, in conformitate cu prezentul regulament, procedurile disciplinare pot fi initiate numai impotriva persoanei care a fost, de fapt, vinovata.
Contestatia impotriva unui avertisment sau a eliminarii de pe teren dupa doua avertismente este admisibila numai daca eroarea arbitrului a fost de a identifica gresit jucatorul.
In cazul unor abateri grave, pot fi luate masuri disciplinare chiar daca arbitrul si asistentii sai nu au vazut evenimentul in cauza si, prin urmare, nu au putut sa intreprinda nici o actiune.
Prevederile prezentului Regulament cu privire la contestatiile impotriva rezultatelor meciurilor afectate de decizia unui arbitru, care a reprezentat o incalcare evidenta a normei, raman aplicabile.

Articolul 57, despre ,,admisibilitatea contestatiilor", prevede ca, mai intai, sa fie depusa o plangere oficiala ,,de catre asociatiile membre": Contestatiile trebuie adresate in scris Organului de Control, Etica si Disciplina, indicind motivele relevante, in termen de 24 de ore de la incheierea meciului.


1 Contestatia este admisibila numai daca aceasta se bazeaza pe:


a) participarea unui jucator neeligibil la un meci ca urmare a neindeplinirii de jucatorul in cauza a conditiilor definite in regulile competitionale relevante;
b) cimp de joc nepotrivit, daca arbitrul a fost informat de indata ce problema a fost raportata sau observata (fie in scris inainte de meci, fie oral de catre un capitan de echipa, in prezenta capitanului echipei adverse, in timpul meciului);
c) o eroare evidenta a arbitrului, in modul definit la articolul 9 din acest regulament, caz in care contestatia poate fi indreptat numai asupra consecintelor disciplinare ale erorii evidente a arbitrului;
d) o incalcare evidenta a unei reguli de catre arbitru care a avut o influenta decisiva asupra rezultatului final al meciului;
e) orice alt incident semnificativ care a avut o influenta decisiva asupra rezultatuluifinal al meciului.

2 Nu pot fi depuse contestatii impotriva deciziilor luate de arbitru.


3 Taxa de contestare este de 1 000 euro. Aceasta trebuie platita la depunerea contestatieisi este rambursata numai daca contestatia este admisa.4 Contestatiile care nu se conformeaza cerintelor expuse mai sus sunt declarateinadmisibile de catre presedintele Organului de Control, Etica si Disciplina.


O alta petitie cere suspendarea lui Zwayer


O alta petitie, de pe Change.org, solicita ca germanul Zwayer, sa fie suspendat pana la efectuarea unei anchete amanuntite a prestatiei sale din meciul de la Muenchen.


,,In calitate de suporter pasionat al fotbalului romanesc, am fost martor la nedreptatea grava din timpul meciului Romania - Olanda, disputat pe 2 iulie 2024. Echipa noastra a jucat corect, cu energie, insa deciziile arbitrului Felix Zwayer au ridicat semne de intrebare serioase referitoare la integritatea din sport", se noteaza.


,,Aceasta petitie solicita sprijin pentru suspendarea lui Felix Zwayer pana cand se efectueaza o investigatie amanuntita asupra actiunilor sale din timpul acestui meci crucial. Echipa noastra nationala si echipele din toata lumea merita un arbitraj impartial. Aceasta petitia este o cerere adresata FIFA, UEFA si tuturor organismelor sportive de a analiza cu urgenta aceasta problema", se arata in text.


Implicat intr-un scandal de trucare de partide pentru pariuri


Gazeta Sporturilor a reamintit un episod controversat din cariera lui Zwayer. In 2005, el a fost implicat in scandalul de aranjare a meciurilor din liga a doua, care s-a centrat in jurul arbitrului Robert Hoyzer, care a luat mita pentru a aranja pentru pariuri mai multe meciuri pe care le-a oficiat.


Zwayer a fost asistentul lui Hoyzer intr-un meci si a acceptat o mita de 300 de euro. Ulterior, el si alti trei arbitri au informat federatia despre ,,practicile" lui Hoyzer.


A fost suspendat timp de 6 luni, decizie care a fost tinuta secreta cativa ani pana cand ziarul german Die Zeit a publicat un dosar despre acest caz.


Si Bayern a vrut rejucarea, dar degeaba


In mai, Real Madrid s-a calificat in finala Ligii Campionilor dupa ce a invins Bayern, 2-1 (4-3, la general). Returul de pe Santiago Bernabeu a fost marcat de o controversa privind decizia brigazii polonezului Szymon Marciniak.


In minutul 90+13, Bayern a trimis mingea in poarta pentru 2-2 prin Matthijs de Ligt, insa golul care ar fi dus partida in prelungiri nu a fost validat. Asistentul apucase sa ridice fanionul pentru ofsaid inainte ca De Ligt sa marcheze, iar centralul Szymon Marciniak apucase si el sa fluiere.


Conform protocolului VAR, asistentii sunt obligati sa astepte incheierea fazei de atac cand o pozitie de ofsaid nu este clara. Tusierul de pe Santiago Bernabeu s-a grabit insa, iar faza nu a mai putut fi verificata nici macar in camera VAR, avand in vedere ca arbitrul fluierase.


Pe site-ul Change.org a aparut inclusiv o petitie prin care se cerea rejucarea meciului retur. Varianta rejucarii a fost exclusa de UEFA.


Foto: Hepta


Comments