2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru medicul sucevean care a luat mita de 280 de ori i...

Potrivit sentintei pronuntate de instanta din Suceava, pe langa condamnarea de 2 ani si 6 luni inchisoare, judecatorii i-au interzis Ancai Ababneh Dumitrovici sa mai profeseze ca medic in sistemul public timp de 5 ani. In schimb, aceasta va putea lucra in sistemul privat, relateaza HotNews.ro.

Tot potrivit sentintei, timp de 4 ani medicul trebuie sa respecte un program de supraveghere si sa presteze 100 de zile de munca in folosul comunitatii.

Sentinta Tribunalului Suceava poate fi contestata de medicul inculpat si de procurori in termen de 10 zile.

Anca Ababneh Dumitrovici a fost judecata prin procedura simplificata, a recunoasterii vinovatiei, beneficiind astfel de reducerea limitelor de pedeapsa cu o treime.

Conform legii, procesul s-a judecat doar in baza probelor administrate de procurori in timpul anchetei, pe care medicul si le-a insusit in totalitate. De altfel, nici in camera preliminara, Anca Ababneh Dumitrovici nu a ridicat nicio exceptie.

Sefa sectiei Oncologie a Spitalului Judetean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost retinuta in ianuarie anul trecut de catre procurori, arestata preventiv, ulterior plasata in arest la domiciliu, fiind acuzata ca in decurs de o luna a primit mita de la mai multi pacienti.

Doctorul, aparat de colegi: Nu e mita, ci gest de recunostinta

Cazul de la Suceava a starnit ample dezbateri in spatiul public, dupa ce aproape 100 de medici din cadrul spitalului unde profesa Anca Ababneh Dumitrovici s-au solidarizat cu aceasta. Ei au sustinut ca faptele nu reprezentau acte de coruptie, ci gesturi de recunostinta. Frecventa cu care sefa Sectiei Oncologie din Suceava primea plicuri cu bani si cadouri de la pacienti i-a uluit pe anchetatori, arata datele din doar.

Cabinetul medicului a fost monitorizat audio-video timp de o luna, de la jumatatea lunii decembrie 2022 pana la jumatatea lunii ianuarie 2023. In urma analizarii inregistrarilor, procurorii au constatat ca doctorita a primit mita de 280 de ori in acest interval - aproximativ de 15 ori pe zi. In total, 20.660 de lei, 750 de euro si diverse bunuri: de la parfumuri, cutii cu bomboane sau cafea, la branza, oua sau ciuperci. Medicul nu refuza nimic din ceea ce ii oferea pacientii.

In ziua descinderilor, in cabinetul Sefei Sectiei Oncologiei, politistii au gasit mai multe plicuri cu bani, precum si diverse pungi primite de la pacienti. A sustinut ca banii erau cadou de la colegii ei, pentru ziua sa de nastere. Aceeasi explicatie a avut-o si pentru produsele gasite in sacose, dar si pentru plicurile cu bani gasite la perchezitiile de la domiciliu.

Avocatii medicului, despre "suvenirurile primite din partea pacientilor"

Pacientii surprinsi camerele de supraveghere oferind mita medicului oncolog au declarat ca nu au fost conditionati niciodata, ci ca au oferit atentiile ,,pentru ca era amabila de fiecare data" sau pentru ca isi doreau ,,o atentie sporita".

Avocatii doctoritei au sustinut in fata instantei ca gesturile pacientilor erau forme de recunostinta si ca medicul nu ii refuza pentru ca bolnavii sa pentru nu le spulbera speranta la viata.

,,Avem de-a face cu o sectie grea, respectiv cu cea de Oncologie. Or, a-i refuza unui astfel de pacient un gest de recunostinta ar fi cum ca si cum i-ai fi semnat decizia la moarte. Acestea au fost considerentele pentru care doamna doctor a avut o clementa pentru aceste suveniruri primite din partea pacientilor", a afirmat in fata judecatorilor unul dintre cei doi avocati ai medicului.

Apararea nu a fost primita de instanta, care a explicat si de ce este gresit ca un medic sa primeasca atentii de la pacienti, chiar daca nu conditioneaza actul medical: ,,Nu pot fi primite sustinerile apararii precum ca ar fi adoptat un comportament de acceptare tacita pentru a nu panica respectivele persoane. Inculpata, raportat la profesia sa, avea obligatia de a acorda asistenta medicala si asigurari pacientilor strict cu respectarea cadrului profesional", mai arata sursa citata.

Comments