20% din rezultatele pozitive cu DrugTest au picat la IML in ultimii ani, spune Politia Romana

20% din rezultatele pozitive cu DrugTest au picat la IML in ultimii ani, spune Politia Romana

20% din rezultatele pozitive cu DrugTest au picat la IML in ultimii ani, spune Politia Romana


Unele medicamente pot avea efecte psihoactive si dau rezultate pozitive la Drug Test, iar soferii trebuie sa verifice prospectul inainte de a se urca la volan, a transmis miercuri, 3 iulie, Politia Romana. Institutia a precizat ca, in perioada 2021-2023, aproximativ 20% din totalul mostrelor biologice duse la IML au infirmat rezultatele initiale ale aparatelor Drugtest.


,,Majoritatea conducatorilor auto cunosc efectul alcoolului si al drogurilor, insa o categorie aparte de substante ce afecteaza capacitatea de a conduce un autovehicul o reprezinta medicamentele. Astfel, se impune ca, anterior conducerii unui vehicul, sa fie studiat ambalajul medicamentelor administrate, intrucat in compozitia acestora pot exista anumiti compusi ce determina aparitia de efecte psihoactive si care pot fi depistati cu ajutor aparatelor drugtest, chiar daca persoana in cauza nu a consumat droguri", a transmis IGPR.


La nivel national, in perioada 2021 - 2023, au fost infirmate intre 15% si 20% din totalul mostrelor biologice prelevate conducatorilor auto depistati pozitiv la drugtest, arata datele Politiei.


Cum explica IML de ce multe rezultate pozitive la drug-teste nu se confirma


In luna ianuarie,& Consiliul Superior de Medicina Legala a precizat ca lipsa echipamentelor ultraperformante care sa identifice noile tipuri de droguri si faptul ca testele rapide ale Politiei Romane sunt doar ,,de screening sau de orientare" sunt doar cateva dintre motivele pentru care rezultatele la drug-test ies de multe ori fals pozitive.


Problema identificarii noilor tipuri de droguri este o problema cu care se confrunta INML, inclusiv din cauza costurilor ridicate.


Printre motivele erorilor drug-testelor se mai numara ,,existenta a numeroase substante care nu sunt incluse pe lista de substante interzise, dar care pot da reactii fals pozitive", a mai precizat CSML, care a mentionat ca toate aceste reactii fals pozitive pot fi infirmate ulterior la INML prin analiza toxicologica pe probe de sange si urina.


Comments