20.000 de familii din Olanda au fost acuzate pe nedrept de frauda. Scandalul declansat ar putea rast...


Zeci de mii de gospodarii olandeze au fost urmarite in mod eronat pentru frauda la incasarea alocatiilor, iar unele familii au fost fortate sa returneze statului banii pe mai multi ani, in unele cazuri zeci de mii de euro. Premierul Mark Rutte va decide vineri daca e cazul sa demisioneze in contextul scandalului declansat, scriu AFP si Reuters.


Liderul Partidului laburist olandez (PvdA), Lodewijk Asscher, si-a anuntat joi demisia, pe fondul unui vast scandal legat de sanctionarea pe nedrept a mai multor familii, ceea ce a pus guvernul in dificultate, relateaza agentiile de presa citate de Agerpres.


Potrivit presei olandeze, guvernul de centru-dreapta al premierului Mark Rutte urmeaza sa decida vineri daca va demisiona sau nu din cauza 'scandalului alocatiilor' ('toeslagenaffaire' in olandeza), in care cateva mii de familii au fost acuzate in mod eronat de frauda intre 2013 si 2019.


Ministru al afacerilor sociale si al ocuparii fortei de munca in cea mai mare parte a acestei perioade, Asscher a apreciat intr-un interviu postat pe Facebook ca ''discutiile recente despre rolul sau in acest caz'' nu i-au mai permis sa-si indeplineasca atributiile de lider al PvdA, pe care il exercita din 2016.


De asemenea, el a indicat ca nu mai este candidat la o posibila realegere si ca se retrage din calitatea de cap de lista a partidului pentru urmatoarele alegeri parlamentare, programate pentru 17 martie.


Potrivit raportului unei comisii parlamentare de ancheta publicat in decembrie, functionarii au oprit acordarea de alocatii pentru mii de familii acuzate eronat de frauda, inainte de a le constrange sa returneze de maniera retroactiva sumele primite pe parcursul mai multor ani, ceea ce in unele cazuri a insemnat zeci de mii de euro.


Dar presupusa frauda era de fapt o eroare si consta de multe ori intr-un formular completat gresit sau in lipsa unei semnaturi pe un document.


Efectul asupra oamenilor a fost insa substantial. Unii dintre parintii in cauza au suferit ulterior probleme financiare grave, au fost fortati sa se mute din locuintele lor in unele mai ieftine.


Unele cupluri s-au despartit, in urma tensiunilor declansate de sanctiunile fiscale suferite.


Guvernul si-a cerut scuze pentru metodele autoritatilor fiscale si a constituit anul trecut provizioane de peste 500 de milioane de euro pentru compensatii, in jur de 30.000 de euro pentru fiecare familie.


Ca urmare a acuzatiilor de discriminare, autoritatile fiscale au recunoscut si ca 11.000 de familii formate din cupluri cu dubla nationalitate au fost evidentiate pentru a fi verificate mai amanuntit.


Liderul PvdA a pledat totusi nevinovat. "Nu, nu stiam ca autoritatile fiscale lansasera o vanatoare ilegala impotriva a mii de familii", a afirmat joi Asscher.


Joi, premierul Mark Rutte i-a multumit pe Twitter fostului sau ministru pentru ''angajamentul sau extraordinar'', evocand o ''decizie dificila''. El declarase marti ca doreste ca guvernul sau, demisionar sau nu, sa poata lua in continuare decizii cu privire la gestionarea crizei sanitare.


20 dintre familiile implicate in scandal au demarat o actiune in instanta impotriva ministrilor din trei partide aflate in actuala coalitie guvernamentala a lui Rutte, scrie The Guardian.


Ministrul sanatatii, Tamara van Ark, ministrul de finante, Wopke Hoekstra, ministrul pentru afaceri economice, Eric Wiebes, si fostul ministru pentru taxare, Menno Snel, sunt toti numiti in aceasta actiune in instanta, alaturi de Asscher.


Comments