21 iulie 2024: Cea mai calda zi inregistrata vreodata pe Pamant! Elena Mateescu: ,,Ne asteapta o vre...

Ziua de 21 iulie 2024 a intrat in istorie drept cea mai calda zi inregistrata vreodata pe Pamant. Temperatura medie globala a atins 17,09 grade Celsius, depasind recordul precedent din iulie anul trecut. Acest eveniment marcheaza un nou prag in contextul incalzirii globale si al schimbarilor climatice, care continua sa aiba efecte semnificative asupra mediului si societatii.

Elena Mateescu, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), a oferit detalii suplimentare despre acest record si a discutat despre perspectivele climatice pentru perioada urmatoare, intr-o declaratie exclusiva la Realitatea PLUS.

Intrebata daca putem sa mai reglementam ceva, sefa ANM a spus: ,,Putem sa mai reglementam ceva daca intr-adevar masurile de adaptare fata de efectele schimbarilor climatice devin operationale si se implementeaza pentru fiecare sector economic in parte, iar efortul national, european si global reprezinta prioritati pe agendele guvernelor. Cu siguranta acest lucru se va putea intampla pentru ca observam daca ziua de duminica, 21 iulie, a fost cea mai calduroasa zi inregistrata vreodata la nivel global, asa cum arata datele preliminare ale serviciului privind schimbarile climatice al Uniunii Europene. Aceasta nu este decat o confirmare a faptului ca fiecare record inregistrat in prezent doboara recordurile anterioare si confirma ceea ce o spunem de fiecare data, fie ca vorbim despre Romania, fie ca vorbim despre Europa sau la nivel mondial practic.

Inregistram 13 luni consecutive a fiind cele mai calduroase luni din istoria masuratorilor meteorologice la nivel mondial si nu in ultimul rand vorbim si in tara noastra, iata, nu mai departe de 21 iulie, cea mai calduroasa zi la nivel mondial, de intervalul 13-18 iulie cand am avut cel mai lung cod rosu pentru canicula, interval de caldura persistent in zile consecutive si ca extindere la nivel national. Am inregistrat la foarte multe statii meteorologice in acest interval recorduri ale temperaturilor maxime si minime la mai multe 75% din retea nationala de specialitate.

Ne asteapta astazi si maine o vreme in continuare caniculara, mai ales in partea de sud-sud-est a tarii. Maine deja vorbim de o scadere a regimului de temperaturi in partea de vest, centru, nord, nord-est, exceptand zonele in continuare sudice si sud-estice unde valorile de temperaturi vor mai caracteriza o vreme caniculara. Ne putem apropia din nou de pragul critic de 35 de grade Celsius, in timp ce in nordul Moldovei, de exemplu, doar 24-25 de grade Celsius, joi si vineri vor fi cele mai racoroase zile din aceasta saptamana, pentru ca maximele nu vor mai depasi 29 de grade Celsius, dar din weekend pana la sfarsitul lunii iulie, temperaturile vor fi in crestere si vor mai consemna valori specifice, mai ales in partea de vest si sud a tarii, unei maxime de 35 de grade Celsius, ce reprezinta pragul unei zile de canicula. Dar trebuie sa vorbim si de fenomenele meteorologice specifice conditiilor de instabilitate atmosferica, pentru ca daca maine vom vorbi intr-o zona montana, dar si pentru cea mai mare parte a tarii, fie ca vorbim de zona Moldovei, de Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Grisoana sau Transilvania, cantitatile de apa in timpul averselor pot depasi 15-25 de litri pe metru patrat, izolat 40-50 de litri pe metru patrat.

Joi va fi in extindere aria precipitatiilor, mai ales si din punct de vedere cantitativ. Si nu in ultimul rand vom vorbi si de vijelii, pentru ca maximele la rafala vor depasi 50-70 de km pe ora, in acelasi timp sa consemnam posibilitatea de a inregistra si cadere de grindina", a spus Elena Mateescu.

Cum va fi vremea in august

,,Luna august, la acest moment, va fi in continuare caracterizata ca si primele doua luni din vara 2024 de alternante in care zilele calduroase sa fie prezente, caracterizate de valori de peste 35 de grade Celsius, asa cum se intampla iata si in aceasta saptamana, de perioade in care valorile de temperaturi sa fie sub normele specifice date din calendar si sa mai avem, totusi, intervale cu ploaie.

Este bine ca ploua, pentru ca seceta pedologica este una extrema si puternica, in buna parte din tara, si cel putin fiecare cantitate de precipitatii care se va putea inregistra in urmatoarea perioada, la suprafata sorului sau in primii 10 cm, va putea sa aduca usoara imbunatatire a rezervei de apa din sol. Si as vrea sa fac doua mentiuni, pornind de la debutul zilei de duminica, ca fiind cea mai calduroasa zi de cand se fac masuratori meteorologice la nivel mondial, vara 2024, cu siguranta si in tara noastra, va aduce un alt record dupa vara 2023, a treia vara cea mai calda, pentru ca luna iunie, dupa cum stim, a fost cea mai calda luna iunie in tara noastra, iar iulie va inregistra un nou record, pentru ca avem deja o abatere termica pozitiva de 4,4 grade Celsius, depasind recordul inregistrat in iulie 2013, cu 3,5", a mai spus directorul ANM la Realitatea PLUS.

Prognoza meteo pe o luna. ANM anunta fenomene meteo extreme: zonele lovite de furtuni puternice. Cum va fi vremea pana pe 19 august

Comments