24 iunie, Ziua Universala a Iei. Apel catre iubitorii portului traditional. Ce sunt rugati sa faca,...

24 iunie, Ziua Universala a Iei

Comunitatea online "La Blouse Roumaine", fondata de Andreea Tanasescu, a propus, in anul 2012, ca data de 24 iunie, cand are loc sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul si cea straveche a Sanzienelor si Dragaicei, sa devina o zi dedicata iei si sa fie cunoscuta drept Ziua Universala a Iei.

In iunie 2013, a avut loc prima editie cu tema "Sanzienele imbraca Planeta in IE", care a declansat o adevarata miscare culturala si a readus in actualitate camasa si portul traditional romanesc.

SANZIENELE 2024, DRAGAICA. Traditii si obiceiuri. SEMNUL care iti arata ca vei avea NOROC tot anul!

Anul acesta tema Zilei Universale a Iei este "Un nou inceput - Give Credit". Comunitatea "La Blouse Roumaine" spune ca este momentul sa se inceapa un nou capitol al acestei miscari, cu scopul de a transmite lumii intregi un mesaj despre cine suntem, care este identitatea noastra culturala si cum dorim sa o protejam si sa o transmitem mai departe generatiilor urmatoare.

"Asadar, invitam toate brandurile internationale de moda sa participe pe 23 si 24 iunie la Ziua Universala a Iei alaturi de noi, sa vina in Romania, sa ne respecte cultura si daca doresc sa se inspire, sa recunoasca originile si sa implice creativ oamenii care, din generatie in generatie au creat, au imbogatit, au pastrat si au transmis mai departe ia, camasa si portul nostru traditional", se arata pe pagina de facebook "La Blouse Roumaine", conform Agerpres.

Apel catre toti iubitorii portului traditional

De asemenea, invitatia se adreseaza tuturor iubitorilor si pastratorilor de traditii, care sunt invitati ca astazi, 24 iunie, sa imbrace si sa sa distribuie pe conturile de socializare fotografii cu ei in straie populare, din zona etnografica de origine a fiecaruia."Toate comunitatile pastratoare din Romania si din teritoriile locuite de romani sunt rugate sa poarte pe 23 si 24 iunie intregul port traditional specific localitatii si zonei lor si sa realizeze o fotografie de grup pe care sa o trimita pe Facebook, Instagram sau email ([email protected]) sau sa o posteze simplu cu mesajul comunitatii si cu tag-uri #ZiuaIei #GiveCredit #Lablouseroumaine #AcasalaOrigini si, foarte important, cu mentionarea localitatii in postare.", mai scrie, conform aceelasi surse.

Ziua Iei, sarbatorita in peste 60 de tari

Ziua Universala a Iei a fost recunoscuta pentru prima data in lume, in 2015, prin Proclamatia emisa de catre primarul capitalei americane Washington D.C, Muriel Bowser, la initiativa lui Bogdan Banu, fondatorul organizatiei Romanians of D.C, cu sprijinul comunitatii romanesti si al Ambasadei Romaniei in Statele Unite ale Americii.

Din 2016, manifestarea este sustinuta de catre Asociatia "La blouse roumaine - IA", fondata pentru a sprijini eforturile comunitatii de a promova si proteja ia si valorile culturale romanesti si universale.

De sarbatoarea Sanzienelor este interzis scaldatul. Ce nu mai ai voie sa faci in aceasta zi daca vrei sa-ti mearga bine. Cele mai bizare superstitii

Ziua Universala a Iei este sarbatorita, in prezent, in peste 60 de tari si 130 de localitati, cu peste 200 de evenimente. Manifestarea a intrat in programul anual al muzeelor si institutiilor culturale din tara si strainatate, fiind marcata atat de ambasadele Romaniei, cat si de misiunile diplomatice in Romania.Un proiect de Lege privind declararea zilei de 24 iunie "Ziua Iei" a fost depus la Parlament, in 2021, de catre mai multi senatori si deputati. Senatul a adoptat proiectul de lege la 27 septembrie 2021 iar plenul Camerei Deputatilor la 31 mai 2022. La 21 iunie 2022, presedintele Klaus Iohannis a semnat Decretul nr. 905/2022 privind promulgarea Legii pentru instituirea zilei de 24 iunie ca "Ziua Iei", care a devenit Legea nr. 184/2022.

Ia romaneasca, inspiratie pentru branduri internationale de renume

Astazi, 24 iunie, cu ocazia sarbatorii iei romanesti Cristina Chiriac, antreprenor si presedinta Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin, a vorbit despre arta realizarii costumelor populare romanesti, transmisa de la o generatie la alta.

"Sa intelegem ca valoarea pe care artizanii romani, cei care mai sunt astazi in viata o dau acestor obiecte vestimentare, are capacitatea de a trece prin timp, prin noi, si reprezinta nu doar mostenirea pe care noi am primit-o de la strabunii nostri, dar poate fi si mostenirea pe care noi o lasam generatiei de maine", a declarat Cristina Chiriac pentru Agerpres.

De ce trebuie sa aduni astazi frunze de nuc si de tei. Cum sa le folosesti pentru a tine bolile la distanta

Cristina Chiriac Presedinta CONAF a vorbit si despre disputa aparuta in urma folosirii de catre casa de moda Louis Vuitton a unei camasi inspirate de cea traditionala din Marginimea Sibiului.

"Intr-un fel acest diferend de parti de opinie a venit la pachet si cu parti pozitive. Acum, aproape tot mapamondul stie ca acea camasa de Sibiu apartine Romaniei", a mai spus Cristina Chiriac, scrie sursa.

Sursa: Agerpres

Comments