3 sfaturi de economisire pentru a face fata cheltuielilor neprevazute

3 sfaturi de economisire pentru a face fata cheltuielilor neprevazute

3 sfaturi de economisire pentru a face fata cheltuielilor neprevazute


Chiar daca lunar ai un venit stabil, oricat de mult ai incerca sa planuiesti evenimentele din viata ta, pot aparea situatii neprevazute care sa necesite cheltuieli suplimentare. Ce faci in astfel de cazuri, asa incat sa nu-ti afecteze bugetul lunar? Ei bine, pentru asta, este recomandat sa incepi sa economisesti.


Descopera in cele ce urmeaza 3 sfaturi care, daca le pui in aplicare, te pot ajuta sa faci fata cu brio cheltuielilor neprevazute care pot aparea oricand.


Foloseste metoda 50/30/20

Desi, la inceput, pare ca o formula matematica mai complicata, metoda 50/30/20 este foarte usor de aplicat atunci cand esti determinat sa-ti gestionezi mai eficient banii. Iata ce presupune, mai exact, aceasta metoda:


50% din banii incasati sa fie folositi pentru cheltuieli lunare esentiale, cum ar fi chiria sau rata la credit, facturile lunare, alimentele si transportul;
30% poate fi alocata pentru placeri personale si alte cheltuieli care nu sunt absolut necesare traiului de zi cu zi, insa care te ajuta sa-ti mentii un anumit stil de viata, cum ar fi iesirile in oras, cumparaturi, abonamente la sala, calatorii etc;
20% din banii incasati sa fie alocati catre economii.

Acestea sunt procentele standard recomandate de specialisti, insa tu poti sa le ajustezi in functie de circumstantele tale individuale. Daca, de exemplu, cheltuielile necesare depasesc 50% din venitul tau, ar putea fi nevoie sa ajustezi procentul alocat pentru cheltuieli personale sau economisire. De asemenea, in functie de prioritatile tale personale, poti decide sa aloci o parte mai mare sau mai mica pentru economii.


Daca, totusi, intampini o situatie neprevazuta, iar banii economisiti nu pot acoperi in totalitate cheltuielile, poti sa apelezi oricand la un credit rapid online pentru a obtine banii de care ai nevoie in cel mai scurt timp.


Deschide un cont de economii

In stransa legatura cu metodele de mai sus este si deschiderea unui cont de economii. Asa cum am mentionat, aproximativ 20% dintre veniturile tale ar trebui sa fie economisite fie pentru a te asigura ca esti protejat financiar in fata situatiilor neprevazute, fie pentru investitii. Indiferent de obiectivul tau, contul de economii te poate ajuta sa optimizezi luna de luna banii economisiti.


Daca te intrebi cum poate un cont de economii sa faca asta, ei bine, raspunsul este urmatorul: atunci cand iti depui banii intr-un cont de economii, primesti o dobanda lunara in functie de suma depusa si de institutia financiara pe care o alegi. Luna de luna, aceasta dobanda se adauga la suma deja depusa si, in timp, daca nu retragi banii din cont, economiile tale vor creste fara ca tu sa depui vreun efort activ in acest sens.


Construieste un fond de urgenta

Daca alegi sa folosesti contul de economii pentru a strange suficient capital astfel incat sa-l investesti la un moment dat, atunci ia in considerare si construirea unui fond de urgenta. De exemplu, dintre cei 20% pe care ii economisesti folosind metoda 50/30/20, 10% poti sa ii aloci catre investitii, in timp ce 10% poti sa-i folosesti pentru a constitui un fond de urgenta.


Specialistii recomanda ca fondul de urgenta sa fie echivalent cu cel putin 6 salarii nete. Totusi, pentru a stabili cat ar trebui sa fie un fond de urgenta astfel incat sa te simti in siguranta chiar si in fata unor evenimente neprevazute mai dificile, cum ar fi somajul, atunci tine cont si de stilul tau de viata. Analizeaza cheltuielile constante pe care le ai luna de luna si asigura-te ca fondul tau de urgenta poate acoperi aceste cheltuieli pe o perioada de cel putin 6 luni. Nu uita sa incluzi aici rata la banca, facturile de utilitati si cele aferente alimentelor si transportului.


In concluzie, construirea unei relatii sanatoase cu banii consta in folosirea metodelor potrivite pentru gestionarea veniturilor si a cheltuielilor, astfel incat sa te asiguri ca poti sa economisesti putin in fiecare luna. Foloseste-te de sfaturile din acest articol si fii proactiv in intampinarea situatiilor financiare neprevazute din viata ta.Sursa foto: Shutterstock


Comments