4 motive pentru care inca ramai intr-o relatie toxica. Sfaturile psihologilor

4 motive pentru care inca ramai intr-o relatie toxica. Sfaturile psihologilor

4 motive pentru care inca ramai intr-o relatie toxica. Sfaturile psihologilor

Daca vrei sa gasesti puterea de a nu mai tine de o relatie toxica, este important sa intelegi de ce ne tinem de ea - ce ne motiveaza sa nu renuntam si sa plecam de la ceva care ne face doar nefericiti, scrie Sfatul Parintilor.

Pentru a te ajuta sa intelegi, iata 4 motive pentru care s-ar putea sa tii de o relatie toxica si modalitati de a respinge motivele, astfel incat sa poti merge mai departe.

1. Frica de a ramane singur

Este conditia umana sa vrei sa fii intr-o pereche. A avea pe cineva cu care sa-si impartaseasca viata si experientele. Acesta este scopul.

Din pacate, multi dintre noi, suntem dispusi sa ne multumim cu ,,suficient de bun" atunci cand vine vorba de a gasi cealalta jumatate. Credem ca, daca lasam pasarea din mana, nu vom gasi NICIODATA alta persoana pe care sa o iubim. Perspectiva de a ne pune din nou acolo, astfel incat sa putem gasi acea persoana este coplesitor de descurajanta. Psihologii spun ca singuratatea in doi este mult mai nociva decat cea in cuplu, prin urmare ne sfatuiesc sa facem pasul despartirii, intrucat nu a vem nimic de pierdut.

2. Stima de sine scazuta

Un foarte mare numar oameni care sunt in relatii toxice au o stima de sine foarte scazuta.

Pur si simplu nu cred ca sunt demni de dragoste buna si, daca o fac, nu au idee cum sa iasa si sa o gaseasca. Din pacate, rezultatul relatiilor toxice poate fi scaderea stimei de sine. Suntem nefericiti, izolati de prietenii nostri, dispretuiti pentru orice neajunsuri percepute si stim, in adancul sufletului, ca nu suntem tratati bine. De aceea este de preferat sa ne concentram mai intai asupra remedierii acestei probleme iar apoi neintelegerile din cuplu se vor rezolva, intr-un fel sau altul.

3. Tipare si obiceiuri.

Nu pot sublinia suficient cat de mare este rolul modelelor in viata noastra.

Gandeste-te la rutinele si tiparele tale zilnice si la cat de lipsit te simti in acele zile in care rutinele tale sunt rupte. Ca si cum ai lua intotdeauna micul dejun inainte de a iesi pe usa si intr-o zi pur si simplu nu poti si cat de rau te simti pentru tot restul zilei.

Acum imagineaza-ti asta intr-o relatie. Cand o relatie este noua si buna, stabilim tipare si rutine cu partenerii nostri. Si acele tipare si rutine devin inradacinate in viata noastra. Spargerea lor poate fi aproape imposibila. Iti imaginezi cum ar fi Craciunul fara partenerul tau? Sau te intrebi cu cine ai merge miercurea la film? Acestea sunt tiparele care ne tin cu iubirile noastre toxice. Nu vrem sa renuntam la ei, nu putem concepe viata fara ei si asta ne tine prinsi.

Interesant este ca pana si despartirea si revenirea impreuna devin rutina. Psihologii spun ca daca poti depasi termenul de 8 saptamani, poti rupe un model.

4. Auto-invinovatirea.

Unul dintre cele mai alambicate lucruri despre dragostea toxica este ca, dupa un timp, incepem sa ne invinovatim pentru tot ce merge prost.

Te invinovatesti pentru ce relatia voastra este toxica? Crezi ca daca ai fi putut sa fii putin mai dragut sau sa-i fii acordat mai multa atentie sau sa faci sex cu el atunci cand el ar fi vrut, totul ar fi bine? Daca da, opreste-te, spun specialistii care ne propun un exercitiu: daca ai putea sa te vezi din exterior, ai putea sa vezi ca persoana ta iti face viata dificila, iar asta te-ar determina intr-o mare masura sa incetezi acest obicei.

Comments