4 studenti americani, arestati in urma unui denunt ca planuiau un atac cu bomba asupra unei comunita...

În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 3 bombe artizanale şi peste 20 de arme de foc.

Planul lor a fost devoalat după ce un elev de la Odyssey Academy, o şcoală în Greece, New York, a arătat unul coleg fotografia unui student şi a spus: „Arată ca următorul trăgător, nu-i aşa?” a declarat comisarul-şef al poliţiei din Greece, Patrick Phelan, citat de Reuters.

Vorbele au fost aduse la cunoştinţa agenţilor de securitate ai şcolii care împreună cu poliţia locală l-a intervievat atât pe posesorul fotografiei, cât şi pe cel ce apărea în ea.

Poliţia le-a percheziţionat casele şi a arestat  4 tineri, inclusiv pe cel care a prezentat fotografia. 

Anchetatorii au spus că tinerii, originari din oraşul Greece, au confecţionat cel puţin trei dispozitive explozive, folosind banda adezivă, borcane şi cilindri conţinând cuie şi alte proiectile. Peste 20 de arme de foc, pistoale şi puşti, au fost găsite în diverse locaţii.

Grupul plănuise să atace Islamberg, o enclavă din Munţii Catskill situată la aproximativ 240 kilometri de New York City. Orăşelul a fost fondat acum aproape trei decenii de către un grup de musulmani de culoare care urmează învăţăturile preotului sufi Mubarik Ali Shah Gilani.

Brian Colaneri, 20 de ani, Andrew Crysel, 18 ani şi Vincent Vetromile, 19 ani sunt acuzaţi de conspiraţie şi deţinere de arme. Elevul, care are 16 ani, este trimis în judecată pentru aceleaşi acuzaţii.

Cele 3 dispozitive improvizate au fost descoperite în casa adolescentului, Armele de foc erau deţinute legal.

„Dacă şi-ar fi dus planurile la capăt, şi avem indicii clare că asta era intenţia lor, ar fi murit oameni. Nu ştim în ce număr şi cine ar fi fost ei, dar cu siguranţă ar fi existat morţi”, a spus Phelan.

Trei dintre cei 4 acuzaţi făceau parte din Organizaţia Cercetaşii din America.

Comunitatea Islamberg este situată la vest de Munţii Catskill, în apropierea oraşului Binghamton.

Membrii săi sunt în majoritate afro-americani. Ei s-au stabilit în afara oraşului New York pentru a scăpa de supraaglomerare şi violenţe, informează BBC. 

Rezidenţii descriu comunitatea ca paşnică şi prietenoasă, însă anumite canale medie de extremă dreaptă, precum Infowars,  adepte ale unor teorii ale conspiraţiei, sugerează că ar fi o tabără de antrenament pentru militanţii islamici. Afirmaţiile lor nu sunt însoţite de dovezi.

Nu este prima dată când Islamberg e ţinta unor astfel de tentative. În 2017, un alt american, Robert Doggart, din Tennessee, a fost condamnat  la 20 de ani închisoare după ce plănuise să incendieze moscheea comunităţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Comments