40.000 de rusi testeaza eficienta vaccinului anti-Covid Sputnik-V

40.000 de rusi testeaza eficienta vaccinului anti-Covid Sputnik-V

40.000 de rusi testeaza eficienta vaccinului anti-Covid Sputnik-V

Primarul Moscovei, care a facut anuntul, a subliniat ca "este o zi importanta nu numai pentru oras, ci si pentru intreaga tara". La studiu pot participa 40.000 de locuitori din Moscova. Conditia este sa aiba nationalitate rusa si asigurare de sanatate.

Potrivit site-ului oficial dedicat vaccinului, "faza 3 a studiilor clinice care a implicat peste 2.000 de persoane" din mai multe tari a inceput pe 12 august, a doua zi dupa anuntul inregistrarii Sputnik V. Fondul suveran de investitii care asigura finantarea vaccinului sustine ca peste 20 de tari au solicitat achizitionarea unui miliard de doze, informeaza Agerpres.

Reamintim ca anuntul Rusiei privind inregistrarea primului vaccin impotriva Covid-19, pe 11 august, a fost primit cu prudenta de OMS, care a atras atentia ca trebuie sa urmeze etapele de precalificare si evaluare privind eficacitatea si siguranta. In plus, unii cercetatori, inclusiv medici, se tem ca Moscova ar putea pune prestigiul national in fata sigurantei cetatenilor. Pentru a castiga credibilitate, presedintele Vladimir Putin a anuntat ca una dintre fiicele sale a fost vaccinata cu succes, singurul efect secundar fiind o febra trecatoare. Un studiu recent, arata insa ca Sputnik V a declansat o reactie imunitara in randul voluntarilor care au participat la studiile clinice in fazele incipiente si nu a cauzat efecte indezirabile grave.

Comments