5 beneficii surprinzatoare ale sucului de portocale: consuma-l zilnic si vei deborda de sanatate!

5 beneficii surprinzatoare ale sucului de portocale: consuma-l zilnic si vei deborda de sanatate!

5 beneficii surprinzatoare ale sucului de portocale: consuma-l zilnic si vei deborda de sanatate!

In plus, soiurile comerciale de portocale sunt adesea imbogatite cu calciu si vitamina D, potrivit eva.ro.Iata 5 beneficii ale sucului de portocale1. Bogat in nutrienti importantiSucul de portocale este bogat in multi nutrienti, inclusiv vitamina C, acid folic si potasiu. O portie de 240 ml de suc de portocale ofera aproximativ:o Calorii: 110o Proteine: 2 grameo Carbohidrati: 26 de grameo Vitamina C: 67% din aportul zilnic de referinta (RDI)o Folat: 15% din RDIo Potasiu: 10% din necesarul zilnico Magneziu: 6% din RDI Sucul de portocale este o sursa concentrata de vitamina C, o vitamina solubila in apa care se dubleaza ca un puternic antioxidant si joaca un rol central in functia imunitara. In plus, vitamina C ajuta la formarea si intarirea oaselor, vindecarea ranilor si sanatatea gingiilor. Sucul de portocale este, de asemenea, bogat in folat, care este necesar pentru sinteza ADN-ului si sustine cresterea si dezvoltarea fetala. De asemenea, este o sursa excelenta de potasiu, mineral ce regleaza tensiunea arteriala, previne pierderea osoasa si protejeaza impotriva bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral.2. Bogat in antioxidantiAntioxidantii din sucul de portocale promoveaza sanatatea prin prevenirea daunelor oxidative - un dezechilibru intre antioxidanti si moleculele instabile, cunoscute sub numele de radicali liberi. Cercetarile arata ca antioxidantii sunt cruciali pentru mentinerea sanatatii generale. Ei pot ajuta chiar la protejarea impotriva afectiunilor cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si diabetul. Sucul de portocale este o sursa buna de antioxidanti precum flavonoidele, carotenoidele si acidul ascorbic.Un studiu de opt saptamani a constatat ca un consum zilnic a 750 ml de suc de portocale a crescut semnificativ capacitatea antioxidanta. Un alt studiu a avut rezultate similare, raportand ca un consum a 590 ml de suc de portocale, zilnic, timp de 90 de zile, a crescut capacitatea antioxidanta totala la 24 de adulti cu colesterol si trigliceride mari. In plus, intr-un studiu efectuat pe circa 4.000 de adulti, sucul de portocale a fost considerat una dintre sursele de top de antioxidanti din dieta americana - alaturi de ceai, fructe de padure, vin, suplimente si legume.3. Poate preveni formarea pietrelor la rinichiPietrele la rinichi sunt mici depozite minerale care se acumuleaza in rinichii tai, provocand adesea simptome precum durere severa, greata sau sange in urina. Sucul de portocale poate creste pH-ul in urina, facand-o mai alcalina. Studiile arata ca un pH urinar mai ridicat si mai alcalin poate ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi. Un alt studiu a observat ca sucul de portocale a fost mai eficient decat limonada in reducerea mai multor factori de risc de formare a pietrelor la rinichi. De asemenea, un alt studiu, efectuat pe 194.095 de persoane, a constatat ca cei care au consumat suc de portocale cel putin o data pe zi au avut un risc cu 12% mai mic de a dezvolta pietre la rinichi decat cei care au baut mai putin de o portie pe saptamana. 4. Poate imbunatati sanatatea inimiiBoala de inima este o problema grava, generand peste 17 milioane de decese in intreaga lume in fiecare an. Unele studii arata ca un consum constant de suc de portocale poate reduce cativa factori de risc pentru boli de inima - cum ar fi hipertensiunea arteriala si colesterolul crescut - si va poate ajuta sa va mentineti inima sanatoasa si puternica. De exemplu, un studiu efectuat pe 129 de persoane a constatat ca un consum, pe termen lung, de suc de portocale a scazut nivelul colesterolului ,,rau", imbunatatind sanatatea inimii. 5. Poate reduce inflamatiaInflamatia acuta este o parte normala a raspunsului imun conceput pentru a proteja impotriva bolilor si infectiilor.Cu toate acestea, se crede ca mentinerea unor niveluri ridicate de inflamatie pe termen lung contribuie la dezvoltarea bolilor cronice. Markeri crescuti ai inflamatiei, cum ar fi proteina C reactiva (CRP), interleukina-6 (IL-6) si factorul de necroza tumorala - TNF - au fost observati in afectiuni precum sindromul metabolic, bolile de inima si anumite tipuri de cancer. Unele studii sugereaza ca sucul de portocale ar putea reduce inflamatia si problemele legate de acesta. O analiza a constatat ca sucul de portocale are proprietati antiinflamatorii care pot reduce nivelurile de markeri inflamatori specifici legati de bolile cronice. Mai mult, un studiu de opt saptamani, efectuat pe 22 de persoane, a aratat ca un consum de suc de portocale proaspat, dar si cel din comert, a scazut markerii inflamatiei precum CRP si IL-6 - ceea ce inseamna ca ar putea ajuta la prevenirea bolilor.

Comments