6 trucuri prin care poti sa prelungesti viata rosiilor pentru o perioada mare de timp

6 trucuri prin care poti sa prelungesti viata rosiilor pentru o perioada mare de timp

6 trucuri prin care poti sa prelungesti viata rosiilor pentru o perioada mare de timp

Rosiile sunt un ingredient esential, folosit intr-o mare varietate de retete delicioase, de la salate si sandwich-uri pana la supe si preparate culinare complexe. Cu toate acestea, atunci cand cumperi rosii proaspete, acestea pot fi sensibile la deteriorare si se pot strica destul de repede, mai ales daca nu sunt depozitate corespunzator. Din fericire, exista cateva trucuri simple pe care le poti folosi pentru a prelungi viata rosiilor si pentru a le mentine proaspete pentru o perioada mai lunga de timp, fara a-i afecta in mod semnificativ gustul sau nutrientii:

1. Depoziteaza-le la temperatura potrivita: Rosiile se pastreaza cel mai bine la o temperatura intre 12 si 18 grade Celsius. Temperaturile prea scazute din frigider pot afecta gustul si textura rosiilor. Astfel, este important sa le depozitezi intr-un loc racoros. O optiune este sa le asezi intr-un cos sau o tava, departe de sursele de caldura precum soba sau masa incalzita. De asemenea, este bine sa le pastrezi departe de expunerea directa la lumina, deoarece aceasta poate accelera procesul de inmuiere a rosiilor si degradare a gustului.

Medicul Tudor Ciuhodaru dezvaluie riscurile orei de iarna si ofera solutiile pentru a le depasi

2. Evita expunerea la etilena - Fructele care elibereaza etilena, cum ar fi merele si bananele, pot influenta negativ rosiile si le pot face sa se coaca si sa se strice mai repede. Etilena este un gaz natural responsabil de procesul de maturare a fructelor. Pentru a preveni acest lucru, pastreaza rosiile separat de alte fructe si intr-un loc bine ventilat. De asemenea, nu este recomandat sa pui mere si rosii in acelasi loc. Daca doresti sa accelerezi maturarea altor fructe, aseaza-le impreuna cu un mar sau o banana, dar tine cont ca acest lucru ar putea afecta rosiile din apropiere si le-ar putea face sa se deterioreze mai rapid.

3. Alege rosii nedeteriorate si cu coaja neteda - Atunci cand cumperi rosii, opteaza pentru cele care au o coaja neteda, fara lovituri sau pete mari. Acestea sunt mai rezistente si au o durata de viata mai lunga. Evita rosiile care sunt prea moi sau prezinta semne evidente de deteriorare.

Ce sa faci ca sa nu ramana crude gogosile in interior. 5 sfaturi practice

4. Ingroapa-le in nisip - Desi pare ciudat, ingroparea rosiilor in nisip este o metoda veche, dar eficienta de a prelungi viata lor. Asaza rosiile intr-un recipient cu nisip uscat, asigurandu-te ca fiecare rosie este acoperita complet. Nisipul va ajuta la absorbtia excesului de umiditate si va pastra rosiile uscate si proaspete mai mult timp. Asigura-te ca vei alege un recipient curat si uscat si pastreaza-l intr-un loc racoros si intunecat.

5. Indiferent de spatiul in care le depozitezi, asaza fiecare rosie in parte cu susul in jos - Cu susul in jos, adica rosia trebuie sa fie sprijinita pe partea cu codita tulpinei. Daca procedezi astfel, rosiile vor retine umiditatea mai multa vreme si se vor oxida mai lent.

6. Congeleaza rosiile - Pentru a prelungi si mai mult viata rosiilor, le poti congela. Spala rosiile, indeparteaza coditele si taia-le in felii sau cuburi. Pune-le in pungi sau recipiente sigilate si le poti depozita in congelator. Congelarea va opri procesul de inmuiere si degradare a rosiilor, dandu-ti posibilitatea de a le folosi in diferite retete mai tarziu. Totusi, rosiile congelate nu vor mai avea aceeasi textura si fermitate ca rosiile proaspete, dar pot fi utilizate in supe, sosuri, ciorbe sau alte preparate care necesita gatire.

Secretul bunatatilor monastice: Reteta pentru Fanuropita, viziunea culinara a Sfantului Fanurie

Comments