A fost adoptata ordonanta privind compensarea facturilor la energie. De cand se aplica

A fost adoptata ordonanta privind compensarea facturilor la energie. De cand se aplica

A fost adoptata ordonanta privind compensarea facturilor la energie. De cand se aplica


Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anuntat marti, 25 ianuarie, ca Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta prin care ,,din 1 februarie se fac anumite modificari in ajutorul oamenilor, pentru toti consumatorii casnici". OUG, care prevede plafonarea preturilor si compensarea facturilor, nu se va putea aplica retroactiv, pentru ca Ministerul Justitiei a transmis ca acest lucru nu este posibil, a explicat Popescu.


UPDATE ora 18.00: Virgil Popescu a declarat la finalul sedintei de Guvern ca a fost aprobata decizia Guvernului de a proteja populatia si mediul economic fata de efectele cresterii preturilor la energie electrica si gaze naturale.


,,Am aprobat OUG prin care, din 1 februarie, se fac anumite modificari in ajutorul oamenilor, pentru toti consumatorii casnici, pentru toti romanii care detin o locuinta", a spus ministrul.


Este vorba despre ordonanta care prevede plafonarea preturilior si compensarea facturilor la energie.


Intrebat daca s-a opus aplicarii retroactive pentru luna ianuarie, Virgil Popescu a replicat ca ,,astazi am intrebat inca o data in sedinta de Guvern", dar ministerul Justitiei i-a transmis ca acest lucru nu se poate din punct de vedere legal.


Nu putem sa aplicam retroactiv. Daca s-ar putea, credeti-ma ca am fi facut acest lucru. Dar, din pacate, o lege nu o putem aplica retroactiv.

Ministerul Energiei, Virgil Popescu:

Ordonanta prevede amenzi de pana la 200.000 de lei in cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculeaza facturile gresite sau care nu aplica prevederile legale.


STIREA INITIALA


Ministrul PNL al energiei, Virgil Popescu, a declarat marti dimineata ca Guvernul va adopta azi o ordonanta de urgenta privind schema de compensare a facturilor la energie si gaze.


Apoi, inaintea sedintei de la Palatul Victoria, premierul Nicolae Ciuca a precizat ca in lunile februarie si martie nimeni nu va plati mai mult de 0,80 bani pe kW/ora la energia electrica si 0,31 bani pentru kW/ora la gaze naturale, indiferent de consum.


,,Pentru energie, nimeni nu va plati mai mult de 0,80 bani pe kW/ora energie electrica si 0,31 bani pentru kW/ora la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de pana la 500 de kW/ora energie electrica sau 300 metri cubi gaze naturale se va plati 0,68 de bani pentru kW/ora la energie electrica si circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse", a afirmat Ciuca, in debutul sedintei de Guvern, care a inceput cu o ora si 20 de minute intarziere.


Diferentele intre noua si vechea schema de compensare si plafonare la energie electrica si gaze naturale


Premierul Nicolae Ciuca a anuntat pe 17 ianuarie, la finalul primei sedinte de coalitie PSD-PNL-UDMR din 2022, care a durat 6 ore, o noua schema de compensare si plafonare la energie si gaze naturale pentru perioada 1 februarie - 31 martie.


Noile masuri modifica preturile maxime si majoreaza plafonul de consum permis. Acestea vin in contextul in care o parte din furnizori nu au aplicat plafonarea si compensarea facturilor, masuri aflate deja in vigoare de la 1 noiembrie 2021.


Energie electrica


La energie electrica pretul maxim plafonat va fi de 0,8 lei pe fiecare kWh, in scadere de la 1 leu pe kWh, cat era in schema precedenta.Pragul de consum va fi crescut la 500 kWh lunar, fata de 300 kWh, cat este in schema actuala.Pretul platit de populatie dupa aceste masuri va fi de 0,68 lei/kWh, potrivit premierului Ciuca.Acesta este echivalent cu cea mai buna oferta de pe piata, cea a companiei de stat Hidroelectrica.

Gaze naturale


Pentru gaze naturale, pretul scade de la 0,37 lei/kWh la 0,31 lei/kWh.Pragul de consum creste si el de la 1.000 de metri cubi in intervalul noiembrie 2021 - martie 2022 la 1.500 de metri cubi.Compensarea oferita clientilor care se incadreaza in acest consum creste de la 33% din pretul gazelor fara alte tarife la 40%.Pretul nu poate sa scada sub 0,221 lei/kWh.Conform& Profit.ro, nivelul este cu 72% sub cel mai mic pret de la ora actuala din tara noastra, cel practicat de compania WIEE Romania, subsidiara a gigantului rus Gazprom.

Foto: Inquam Photos / George Calin


Comments