A fost gasit mormantul bunicului lui Mihai Eminescu. Misterul originilor poetului, elucidat

A fost gasit mormantul bunicului lui Mihai Eminescu. Misterul originilor poetului, elucidat

A fost gasit mormantul bunicului lui Mihai Eminescu. Misterul originilor poetului, elucidat


O echipa de specialisti si oameni de cultura din judetul Botosani a gasit mormantul bunicului lui Mihai Eminescu, Vasile Eminovici, considerat pierdut in urma cu 100 de ani. Specialistii explica, totodata, o serie de lucruri mai putin cunoscute despre originea marelui poet, noteaza Adevarul.


Aparent, se cunosc foarte multe lucruri despre Mihai Eminescu si familia sa. Ba chiar, avand in vedere numarul mare de studii si specialisti in biografia si creatia marelui poet, s-ar putea avansa ipoteza ca despre Eminescu nu mai este nimic de descoperit.


In realitate insa, sunt multe aspecte din viata poetului necunoscute sau interpretabile, iar asta o dovedeste descoperirea facuta de un grup de cercetatori de la Memorialul Ipotesti si de oameni de cultura din judetul Botosani.


Cercetatorii au gasit in satul sucevean Calinestii lui Cuparencu mormantul bunicului patern al lui Eminescu, un personaj putin cunoscut, dar care poate schimba multe dintre stereotipurile atasate poetului.


Specialistii sustin ca Eminescu nu a fost moldovean get-beget, asa cum crede majoritatea romanilor, ci, din contra, ar fi avut origini transilvanene, poloneze si chiar rusesti.


Prin bunicul patern, spun specialistii, s-a constatat ca Mihai Eminescu nu era nici pe departe moldovean get-beget, asa cum este cunoscut publicului larg, ci era, cel mai probabil, pe jumatate transilvanean.


Bunicul sau, Vasile Eminovici, se tragea din Blaj si a ajuns in Bucovina abia la inceputul secolului al XIX-lea.


"Eminovicii veneau din Transilvania, din orasul Blaj. Aceasta este ultima versiune si cea mai argumentata. Iar daca deschidem dictionarele geografice din 1908, aflam ca acest sat, Calinestii lui Cuparencu, a fost populat cu locuitori din Transilvania. Si astfel se confirma si cu aceasta constatare din dictionar ca ar fi venit din Transilvania, de la Blaj, unde facuse si scoala", spune Ala Sainenco, cercetator si director al Memorialului Eminescu de la Ipotesti.


Mormantul este strajuit de o cruce de piatra, cu motive sculptate, dar si o inscriptie in chirilica ce atesta clar ca acolo se odihneste "robul lui Dumnezeu, Vasile Eminovici".


Inscriptia de pe cruce atesta, printre altele, si meseria pe care a avut-o Vasile Eminovici, si anume capelan, adica dascal si conducator al corului bisericesc. Specialistii spun insa ca Vasile Eminovici a fost si invatator in sat.


"Ultimul rand de pe cruce este interpretabil. Noi l-am inteles ca si capelu", adauga Ala Sainenco.


Mormantul a fost cautat prima data in 1922, de catre Vasile Gherasim, la Calinesti. Barbatul primise indicii ca in cimitirul vechi ar fi trebuit sa se afle crucea mormantului, insa el nu a gasit-o, drept pentru care a spus ca mormantul lui Vasile Eminovici este necunoscut, mai noteaza cercetatorii.


Foto: Adevarul


Comments